Intro
4 VAL SOM HJÄLPER DIG ATT LYCKAS
Instruktion
01
Golvet spacklas till perfekt fall
4
Steg
Även om underlaget är betong, så är det sällan klart för läggning av klinker. Det kan vara ojämnt och sakna fall och det ska förses med ett tätskikt.
Vi väger av golvet med vattenpass och utgångspunkten är brunnen. I duschen ska fallet vara störst. Vi höjer upp resten av golvet så att det bildas en kant ner till duschen. På flera ställen på golvet markeras önskad höjd med små klossar.
Vi limmar fast avståndsklossar på golvet vars ovansida ligger på den nivå som vi vill att golvspackelmassan ska ha. Ev. golvvärmeslingor ska läggas innan golvet spacklas.
Vi spänner fast en list tvärs över golvet där duschen ska vara. Det är där som den långa smala brunnen slutar och där vi senare sätter upp en glasskiva från golv till tak.
Spackelmassan jämnas först till på den ”torra” delen av golvet så att ytan har samma nivå som ovansidan på klossarna. Spacklet blandas enligt anvisningarna.
02
Mönstret läggs fast i minsta detalj
2
Steg
Det är en stor hjälp att först lägga ut alla klinker på golvet och ev. såga till dem med kakelskärare (våtskärare) innan de limmas fast. Har du lagt dem rätt så sparar du i sista änden tid och garanterar dig själv ett bra resultat.
I ett litet rum är det omöjligt att klara sig med enbart hela plattor och därför prioriterar vi ett par saker. Vi ser till att lägga enbart oskurna kanter mot brunnen och vid ingången. Vi justerar plattorna så att ev. smala bitar hamnar längs väggarna.
Vi lägger en rad klinker längs med rummet och utgår från den långsmala brunnen och kanten till resten av golvet. Eftersom vi inte vill ha skurna kanter längs brunnen och ingången flyttar vi plattorna lite.
03
Klinkern läggs först längs brunnen
6
Steg
Fästmassan (kakelfixet) blandas i rätt små portioner för att vi ska hinna använda den. Blandningsförhållandet står på påsen. Vi använder mixer i en borrmaskin. Vattnet ska alltid hällas i först.
Plattorna trycks fast i fixet längs brunnen. Ett jämnt skikt fix dras ut med tandspackel längs brunnen och sedan läggs den första raden. Vi lägger plattorna 4 mm från brunnen så vi får plats for en fog.
Följande rader läggs på plats. Fogbredden justeras först med avståndsklossar, men det går också att använda kakelkryss eller fogsnöre. När man är van kan man lägga utan hjälpmedel.
Fallet kontrolleras flera gånger med ett vattenpass. Samtidigt kontrollerar vi att plattor ligger plant.
De sista plattorna läggs. Efter ett dygn har fästmassan härdat så mycket att vi kan fästa plattorna längs kanten. Fogningen kan inte börja förrän tidigast ett dygn efter läggningen.
04
Fogarna fylls med bruk och silikon
4
Steg
Du kan behöva använda två slags fogmaterial i ett badrum. Den hårda fogen av cementfogbruk som kan användas på i stort sett hela golvet och den mjuka, smidiga och tänjbara silikonfogen. Den senare används mellan byggnadsdelar som rör sig i förhållande till varandra.
Eftersom silikonfogar ska bytas efter ett antal år nöjer vi oss med silikon vid brunnen och mot tröskeln.
Fogbruket (fogmassan) blandas noga med mixer monterad i en stark borrmaskin. Det är viktigt att få bort små klumpar. Följ blandningsanvisningarna noga och börja med att hälla vatten i baljan.
Fogarna fylls igen med fogmassa. Genom att dra ut fogmassan diagonalt över fogarna pressas den ner i dem. Vi drar flera gånger åt alla håll för att vara säkra på att fogarna verkligen fylls upp.
Överflödig fogmassa tvättas bort när den har fått lov att sätta sig cirka 10-15 minuter. Tvätta med en ren svamp på bräda. Skölj ofta och pressa ut vattnet på rullarna.
Material
- Flytspackel
- Ev. fallbyggnadsspackel
- Avståndsklossar av plast
- Golvklinker
- Kakelfix
- Fogmassa
- Silikonfogmassa
Specialverktyg
- Kakelskärare
- Mixer och stark borrmaskin
- Tandspackel, här 6 mm
- Gummispackel
- Fogbalja med rullar, svamp etc.
Tidsförbrukning
5-6 dagar inkl. torktid
Pris
Cirka 400 kr per m².
Svårighetsgrad
Med noggrann planering och dessa enkla tips kan du absolut lägga ett golv med perfekt fall.