Geniala byggskivor till duschhörnan

Med superlätta byggskivor är det enkelt att bygga en snygg duschhörna. Du kan provbygga alltihop innan du limmar ihop skivorna. Se hur här.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 veckor
Pris
30.000 kronor

Intro

Skivorna från Wedi är lika starka som fibergipsskivor, ungefär lika tjocka som multiplattor av lättbetong och otroligt enkla att forma. De är dessutom godkända för användning i våtrum och de väger så lite att du lätt kan hantera dem.

Här visar vi hur det går till att skapa en läcker duschhörna med en stomme av eps-våtrumsskivor. De används också till de fristående väggarna. När stommen och väggarna är klara förses de med tätskikt och därefter med klinker. Skivorna kan även användas till bänkskivor, sittbänkar, hyllor och liknande.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Allt om duschkabiner

Lägg golvet som ett pussel

Det är faktiskt svårare att lägga pussel än vad det är att lägga skivorna så att de täcker golvet. För skivorna sågas ju till och anpassas där de inte passar. När alla skivor har lagts och golvet täckts, tas de upp en efter en och limmas fast på golvet och längs sidorna med kakelfix.

Ju mer noggrann du är desto jämnare blir golvet.

Glöm inte tätskiktet

Innan du sätter kakel på väggarna och lägger klinker på golvet ska alla skivor förses med ett tätskikt. Rör och brunnar ska också tätas.

Även om skivorna är godkända för användning i våtrum, så ska de förses med ett tätskikt. Du kan välja folie eller ett flytande tätskikt. Det är först när du har behandlat skivorna som väggen respektive golvet blir tätt. Skarven mellan vägg och golv ska armeras liksom skarven mellan två väggar. Du ska också montera specialmanschetter runt alla rörgenomföringar och runt golvbrunnen. Reglerna ändras hela tiden. Gällande regler kan du finna på www.gvk.se och www.bkr.se.

Instruktion

01
Lägg golvet som ett pussel 9 Steg

Det är faktiskt svårare att lägga pussel än vad det är att lägga skivorna så att de täcker golvet. För skivorna sågas ju till och anpassas där de inte passar. När alla skivor har lagts och golvet täckts, tas de upp en efter en och limmas fast på golvet och längs sidorna med kakelfix.

Ju mer noggrann du är desto jämnare blir golvet.

1

Börja vid brunnen. Den första skivan som läggs är den med hål för golvbrunnen och med inbyggt fall.

2

Lägg sedan ut skivor på resten av golvet. Det är inte nödvändigt att mäta. Lägg hellre skivorna och markera på dem var de ska sågas för att passa. Det minskar risken för fel.

3

Såga till skivorna. Lägg dem på ett par bockar och såga med en kasserad fogsvans (annars måste den kasseras efteråt). Kapa 12 mm för mycket så att det blir plats för kakelfix på kanterna.

4

Jämna till kanterna. Det är sällan som vägg och golv möts i räta vinklar. Det kan vara en fördel att ta av lite mer på undersidan än på ovansidan.

5

Ta upp alla skivor när du vet att de passar ihop och täcker hela golvet. Det kan vara en fördel att numrera dem med krita så att du vet var de ska läggas när de limmas fast.

6

Dags att blanda lim. Välj ett smidigt kakelfix och följ noga blandningsanvisningarna på förpackningen. Du kan hyra en bruksblandare annars går det bra med balja, omrörare och en stark borrmaskin.

7

Lägg kakelfix på golvet där skivan ska ligga och lite utanför. Dra ut fästmassan med 8-10 mm tandspackel. Snåla inte på massan och fördela den noga. Kakelfixet ska ju täcka hela skivan när den har lagts.

8

Förbered skivan till brunnen. Den ska förses med en stos som går ner i brunnen. Stosen har hål för skruvar så du kan nästan inte göra fel - bara du placerar den på rätt ställe på skivan.

9

Lägg brunnsskivan på plats och tryck till så att stosen trycks ner i brunnen. Det är viktigt att det blir tätt här.

02
Väggarna kläs snabbt 5 Steg

Det är lätt att klä en vägg med byggskivorna och på så sätt få ett underlag för ytskiktet. Om du har satt upp gipsskivor någon gång så gör du i stort sett likadant med byggskivorna, bortsett från att du ska använda specialskruvar.

Som vid alla andra skivväggar ska reglar eller glespa-nel sitta på var 30:e cm.

Brädor och reglar i glespanelen bakom våtrumsskivorna sitter på var 30:e cm.

1

Såga till skivorna. Mät upp för den första skivan, såga till den med fogsvans och kolla att den passar.

2

Skruva fast skivan. Du kan lätt stötta skivan med ena handen (den väger ju nästan inget) medan du skruvar med den andra.

3

Alla skruvar förses med en specialbricka innan de dras i. Det ska användas fem brickor per kvadratmeter och de kan placeras både mitt på och i skarvarna mellan skivorna.

4

Vid en rörgenomföring penslar du lite färg på rören, trycker skivan mot rören och får märken var du ska borra.

5

När du har borrat hål för rören trycks skivan på plats och skruvas fast.

03
Duschväggarna väger inget 5 Steg

När du kommer till de fristående väggarna i duschhörnan förstår du hur bra skivorna av eps är. De väger ju inte mer än ett paket kaffe.

Här monteras de två fristående väggarna inte i 90 graders vinkel ut från övriga väggar. Det ser snyggt ut men orsakar lite extra arbete vid kaklingen. Du bestämmer själv hur lätt eller svårt du vill göra det för dig.

1

Dags att fortsätta med duschväggarna. Nu ska du bestämma hur höga de väggarna ska vara. Ska de byggas vinkelrätt ut från de andra eller vill du vinkla dem?

2

Såga till skivorna. Mät längs väggen och längst ut så att underkanten kan följa fallet på golvet.

3

Såga ev. till bredden på skivorna beroende på hur breda de fristående väggarna ska vara.

4

Stryk lim på kanterna mot väggen och under skivan mot golvet.

5

Ställ skivorna vinkelrätt ut från väggarna. Om du vill vinkla dem ska du vara beredd på extra arbete med kaklingen.

04
Stora klinker på golvet 9 Steg

När du har skapat ett tätskikt på både golv och väggar kan du fortsätta med läggning av klinker på golvet.

Här har vi valt att lägga stora klinker på 45 x 45 cm och för att slippa för mycket bearbetning av dem, lägger vi dem först på prov för att se hur det ser ut. Då kan vi markera på de olika plattorna var de måste sågas för att golvet ska täckas.

1

Lägg en rad klinker på golvet. Håll koll på dem med t.ex. rätskiva och en stor vinkel. Lägg kakelkryss eller fogsnöre mellan dem.

2

Blanda en portion fästmassa i blandare eller i en balja med omrörare och borrmaskin. Blanda inte för mycket i sänder. Kakelfixet ska användas inom en halvtimme.

3

Lägg massa på golvet och dra ut den med en 8-10 mm tandspackel. Snåla inte med massan för då täcks inte plattornas baksidor.

4

Lägg den första raden. Lägg klinkern längs rätskiva (vattenpass eller en rak bräda), som du håller fast med ena knäet. Sätt märken på bägge sidor av rätskivan så att du kan rätta till den om den glider.

5

Tvätta bort spill och kladd från fästmassan i takt med att du lägger klinkern. Gör det försiktigt men noggrant så att plattorna hålls rena. Se upp så att de inte förskjuts.

6

Övergången till själva duschutrymmet, där det är fall på golvet, kräver en gummifog. Därför måste plattorna delas vid övergången.

7

Såga klinker med våtskärare. Våra plattor är 10 mm tjocka och det kräver en bra våtskärare, och därför har vi hyrt en sådan.

8

Många skeva vinklar blir en utmaning. Här har ju de fristående väggarna satts i en ”skev” vinkel mot väggarna och vi måste dessutom ta hänsyn till fallet på badrumsgolvet mot brunnen.

9

Genomgående fogar är snyggast så därför är det bättre att såga till en extra platta för att få ett fint resultat.

05
Väggplattorna är stora och tunga 9 Steg

Normalt börjar man med den näst nedersta raden när man sätter kakel, men våra plattor är så stora att det blir besvärligt. De är dessutom så tunga att det är klokt att börja med den nedersta raden och låta dem vila på golvklinkern - med fogbrickor eller fogsnöre emellan.

Mellan golvklinker och väggplattor ska det senare fogas med en silikonfogmassa för våtrum.

1

Mät för plattorna. Om du måste skära några plattor så kan du ta en bit av den nedre raden. Tänk på att såga den så att den passar till fallet.

2

Börja med den nedre raden. Mät för varje plattrad och såga till den innan du mäter för nästa. Plattorna ska ställas på fog-snöre eller fogbrickor. Lägg masonit på golvet.

3

Fortsätt uppåt. När du är klar med den nedre raden lägger du fogsnöre ovanpå plattorna och fortsätter med nästa rad. Var noga med att raden hamnar vågrätt och att plattorna täcks av massan.

4

Mät och markera för rören när du kommer fram till dem. Håll plattan utanpå den i den undre raden, skjut upp den mot rören och markera. Mät sedan hur långt plattan har dragits upp.

5

Ta upp hål för rören. Till detta behövs en rejäl hålsåg med diamanttänder. Då kan du få perfekta hål även i en hårdbränd klinker.

6

Tryck fast plattan på väggen när du har trätt den över rören. Lägg inte på fästmassa på väggen förrän du har kollat att hålen passar. Det tar ju tid att borra nya hål - om det blir nödvändigt.

7

Såga ut smala remsor som kan användas för att klä kortändarna på de fristående väggarna. Du kan också klä kanten med en rostfri profil - om du hellre vill det.

8

Nu ska du foga mellan plattorna. Blanda endast små portioner i sänder. I så små fogar som dessa går det inte åt så mycket bruk. Dra ut fogmassan diagonalt.

9

Tvätta av väggen så snart fogbruket blivit fast. Var noga när du tvättar och skölj svampen ofta. Nu blir du glad för masoniten på golvet. Lägg ev. också en täckfilt.

Material

• Wedi golvskiva med fall och brunn
• Wedi eps-skivor till golv och fristående väggar, 50 mm
• Wedi eps-skivor till fasta väggar, 20 mm
• Fästmassa/kakelfix, 20 kg
• Fogbruk till golv, 5 kg (här colour antracit från Alfix)
• Fogbruk till väggar, 5 kg (här colour ljus beige från Alfix)
• Silikonfogmassa till golv/vägg (från Alfix)
• Silikonfogmassa till vägg/vägg (från Alfix)
• Klinker (Sandstone 45 x 45 cm) från Höganäs)
• Wedi speciallim till eps-skivor
• Tätskikt och armering till rörgenomföringar och brunn

Specialverktyg

• Våtskärare, bruksblandare och borr/hålsåg
• Kakelslev, svampbräda, tandspackel och gummiskrapa

Tidsförbrukning

Räkna med ett par veckor för ett badrum som detta.

Pris

Klinker till golv: 2500 kr, klinker till väggar 7500 kr och övrigt material (skivor, tätskikt etc.) cirka 2500 kr.

Svårighetsgrad

Arbetet kräver en viss erfarenhet. Det är lättare att sätta väggarna vinkelrätt mot varandra.

Ritning

Genialiska plattor till våtrum

I den här artikeln bygger vi med skumplastplattor från märket Wedi. Oavsett vilken tillverkare du väljer har skumplastplattor några grundläggande egenskaper. De är styva och kan tåla stort tryck. De isolerar bra, och så är de fullständigt vattentäta och godkända för våtrum, även om det krävs ett våtrumsmembran för att täta skarvarna mellan plattorna.

A: Plattans yttersta lager består av cementbruk som bildar ett stenhårt skal som lätt klarar klinker och andra beläggningar.
B: Ett lager fiberarmering ger skumplastplattan extra styrka genom att armera cementbruksytan.
C: Skumplastplattornas kärna består av extra stark cellplast som både är vattentät och har en isoleringsförmåga som är nästan lika bra som mineralull per millimeter.

Genialiska plattor till våtrum

Video

Applicering av våtrumsmembran

Välj ett komplett system där delarna arbetar tillsammans

Video

Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

Video

Kakel runt om rör

Med hålsåg och kakelkap kan du kapa helt exakt

Video

Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Video

Silikonfogar

Tejp i botten gör att fogen kan röra sig

Video

Tips og tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Duschkabin