Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så får du duschutrymmet helt tätt

Skriv ut Spara artikel

Ett otätt duschrum kan orsaka omfattande vatten- och fuktskador, så det finns goda skäl att vara noggrann med våtrumssäkringen. Vi visar dig hur du gör ditt duschrum HELT TÄTT.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
9 dagar
Pris
10.000 kronor

Med korrekt våtrumssäkring och noga monterade kakelplattor är duschnischen klar.

Intro

Kakelplattor är vattenavvisande, men inte vattentäta, så väggarna i ett duschrum är utsatta. Det är därför viktigt att våtrumssäkra enligt föreskrifterna, om resultatet ska hålla i många år. Det kanske verkar vara ett större projekt, men i verkligheten är det ganska enkelt.

Säkringen består av att måla väggar och golv med en seg, gummiartad tätskiktsprimer – även kallad ett membran eller vätskebaserat tätskikt. Det påförs med pensel eller rulle och är inte svårare att arbeta med än en vanlig, tjock målarfärg. När alla hörn och skarvar har målats sätts armeringsväv, och därefter avslutar du med att stryka hela duschrummet två gånger med det ovannämnda membranet. Först därefter kan du börja mäta och ge dig i kast med själva kaklingen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Sätt tätskikt i badrummet

Instruktion

Vattentätt membran

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den gummiartade tätskiktsprimern ska bilda en obruten film som tätar hela duschrummet. Vätskebaserade tätskikt och produkter som testats och godkänts av svenska Byggkera-mikrådet hittar du på www.gvk.se.

1

Rolla golv och väggar med en primer. Måla därefter alla hörn och områden där vägg, golv eller tak möts med en tätskiktsprimer. Lägg armeringsväven i den våta primern och måla därefter en extra gång. Kontrollera området noggrant, så att du kan stryka på ett extra skikt av tätskiktsprimern på ev. ”friställen”.

2

Sätt ut tätningskragar över uttagen för vattenledningarna så att de sluter helt tätt. Måla med tätskiktsprimer både före och efter monteringen av kragarna. Kom ihåg att nå ända in mot uttagen för vattenledningarna.

3

Måla golv, väggar och tak två gånger med en tätskikt-sprimer. Det första skiktet torkar på ett par timmar. Det andra skiktet ska torka 8-16 timmar innan kakelplattor får sättas. Det är viktigt att följa torktiderna så att tät-skiktsprimern inte är klibbig när kaklet ska sättas. Stryk ut tätskiktsprimern så långt ut som möjligt innan du börjar sätta kakelplattorna. I det här badrummet är avloppet gömt bakom väggen. Vi kan därför inte sätta kakelplattor helt ut till avloppet.

4

Tätskiktsprimern ska täcka hela området från golv till tak innan duschrummet är våtrumssäkrat. Både golv, väggar och eventuella fönsterkarmar m.m. ska alltså täckas.

Montering av kakel på vägg

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Var noga med uppmätningen för att få bäst resultat. Om du först kan sätta den nedersta raden perfekt så blir den övriga plattsättningen mycket lättare.

1

Skruva fast stödlisten på väggen i önskad höjd. Den ska användas som en slags hylla att ställa den första raden av kakelplattor på. Se till att läkten är helt vågrät. När du har satt alla kakelplattorna skruvar du bort läkten och tätar våtrumsmembranet genom att fylla alla hål med silikonfogmassa

2

Stryk på kakelfix på ett litet område åt gången med en tandspackel. Stryk inte på mer än vad du kan täcka med kakelplattor i ett enda arbetsmoment - det motsvarar ca 2-3 kakelrader.

3

Det är viktigt att mäta och försäkra sig om att de två yttersta kakelplattorna kan skäras till så att de blir lika stora. Här betyder det att vi för varje rad har fem hela plattor och två plattor som ska skäras till. För finast resultat ska plattorna inte vara smalare än en halv plattas bredd ute i sidorna.

4

Lägg kakelsnöre mellan plattorna. På så sätt försäkrar du dig om att avståndet mellan kakelplattorna - och därmed fogarna - blir detsamma. Kakelsnöre finns i olika storlekar. Vi har här valt ett kakelsnöre på 3 mm, eftersom vi vill ha en ganska smal fog. Fogen är ofta den svaga länken i våtrum.

5

Skär till ytterplattorna när alla de andra plattorna har satts upp. Mät och ta hänsyn till att det ska finnas en 3 mm fog på var sida om plattan. Detta är viktigt, eftersom vi inte vill att fogarnas bredd ska variera. Använd kakelsnöret för att få rätt avstånd mellan plattorna.

Med korrekt våtrumssäkring och noga monterade kakelplattor är duschnischen klar.

Montering av klinker på golv

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Vi har valt att inte centrera plattorna i duschrummet, men däremot följa det övriga källargolvets fogar. Man skulle även ha kunnat centrera dem och skurit till de yttersta plattorna. Det är helt och hållet en smaksak och har ingen betydelse för funktionen och hållbarheten.

1

Skär till kantplattorna och limma upp dem på väggen. Enklast är att stryka kakelfixet på plattorna, eftersom utrymmet kan vara trångt.

2

Lägg ut de två mittersta plattorna på golvet och rita upp. Stryk sedan kakelfix på både plattor och golv och lägg platta för platta.

3

Stryk fix på resten av golvet och lägg resterande plattor enligt samma princip. Notera den tunna tillskärningen åt vänster.

Material

 • Primer
 • Tätskiktsprimer
 • Armeringsväv (10 cm bred))
 • Väggkakel (15 x 15 cm)
 • Golvklinker (30 x 30 cm))
 • Kakelsnöre (3 mm)
 • Kakelfix
 • Stödlister (2 x 4,5 cm)
 • Tätningskragar

Tidsförbrukning

8-9 dagar.

Pris

9000-10000 kr.

Svårighetsgrad

Plattsättningen kräver noggrann förberedelse och lite händighet.

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Så får du duschutrymmet helt tätt
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka