Så får du duschutrymmet helt tätt

Ett otätt duschrum kan orsaka omfattande vatten- och fuktskador, så det finns goda skäl att vara noggrann med våtrumssäkringen. Vi visar dig hur du gör ditt duschrum HELT TÄTT.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
9 dagar
Pris
10.000 kronor

Intro

Kakelplattor är vattenavvisande, men inte vattentäta, så väggarna i ett duschrum är utsatta. Det är därför viktigt att våtrumssäkra enligt föreskrifterna, om resultatet ska hålla i många år. Det kanske verkar vara ett större projekt, men i verkligheten är det ganska enkelt.

Säkringen består av att måla väggar och golv med en seg, gummiartad tätskiktsprimer – även kallad ett membran eller vätskebaserat tätskikt. Det påförs med pensel eller rulle och är inte svårare att arbeta med än en vanlig, tjock målarfärg. När alla hörn och skarvar har målats sätts armeringsväv, och därefter avslutar du med att stryka hela duschrummet två gånger med det ovannämnda membranet. Först därefter kan du börja mäta och ge dig i kast med själva kaklingen.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Sätt tätskikt i badrummet

Instruktion

01
Vattentätt membran 4 Steg

Den gummiartade tätskiktsprimern ska bilda en obruten film som tätar hela duschrummet. Vätskebaserade tätskikt och produkter som testats och godkänts av svenska Byggkera-mikrådet hittar du på www.gvk.se.

1

Rolla golv och väggar med en primer. Måla därefter alla hörn och områden där vägg, golv eller tak möts med en tätskiktsprimer. Lägg armeringsväven i den våta primern och måla därefter en extra gång. Kontrollera området noggrant, så att du kan stryka på ett extra skikt av tätskiktsprimern på ev. ”friställen”.

2

Sätt ut tätningskragar över uttagen för vattenledningarna så att de sluter helt tätt. Måla med tätskiktsprimer både före och efter monteringen av kragarna. Kom ihåg att nå ända in mot uttagen för vattenledningarna.

3

Måla golv, väggar och tak två gånger med en tätskikt-sprimer. Det första skiktet torkar på ett par timmar. Det andra skiktet ska torka 8-16 timmar innan kakelplattor får sättas. Det är viktigt att följa torktiderna så att tät-skiktsprimern inte är klibbig när kaklet ska sättas. Stryk ut tätskiktsprimern så långt ut som möjligt innan du börjar sätta kakelplattorna. I det här badrummet är avloppet gömt bakom väggen. Vi kan därför inte sätta kakelplattor helt ut till avloppet.

4

Tätskiktsprimern ska täcka hela området från golv till tak innan duschrummet är våtrumssäkrat. Både golv, väggar och eventuella fönsterkarmar m.m. ska alltså täckas.

02
Montering av kakel på vägg 5 Steg

Var noga med uppmätningen för att få bäst resultat. Om du först kan sätta den nedersta raden perfekt så blir den övriga plattsättningen mycket lättare.

1

Skruva fast stödlisten på väggen i önskad höjd. Den ska användas som en slags hylla att ställa den första raden av kakelplattor på. Se till att läkten är helt vågrät. När du har satt alla kakelplattorna skruvar du bort läkten och tätar våtrumsmembranet genom att fylla alla hål med silikonfogmassa

2

Stryk på kakelfix på ett litet område åt gången med en tandspackel. Stryk inte på mer än vad du kan täcka med kakelplattor i ett enda arbetsmoment - det motsvarar ca 2-3 kakelrader.

3

Det är viktigt att mäta och försäkra sig om att de två yttersta kakelplattorna kan skäras till så att de blir lika stora. Här betyder det att vi för varje rad har fem hela plattor och två plattor som ska skäras till. För finast resultat ska plattorna inte vara smalare än en halv plattas bredd ute i sidorna.

4

Lägg kakelsnöre mellan plattorna. På så sätt försäkrar du dig om att avståndet mellan kakelplattorna - och därmed fogarna - blir detsamma. Kakelsnöre finns i olika storlekar. Vi har här valt ett kakelsnöre på 3 mm, eftersom vi vill ha en ganska smal fog. Fogen är ofta den svaga länken i våtrum.

5

Skär till ytterplattorna när alla de andra plattorna har satts upp. Mät och ta hänsyn till att det ska finnas en 3 mm fog på var sida om plattan. Detta är viktigt, eftersom vi inte vill att fogarnas bredd ska variera. Använd kakelsnöret för att få rätt avstånd mellan plattorna.

Med korrekt våtrumssäkring och noga monterade kakelplattor är duschnischen klar.

03
Montering av klinker på golv 3 Steg

Vi har valt att inte centrera plattorna i duschrummet, men däremot följa det övriga källargolvets fogar. Man skulle även ha kunnat centrera dem och skurit till de yttersta plattorna. Det är helt och hållet en smaksak och har ingen betydelse för funktionen och hållbarheten.

1

Skär till kantplattorna och limma upp dem på väggen. Enklast är att stryka kakelfixet på plattorna, eftersom utrymmet kan vara trångt.

2

Lägg ut de två mittersta plattorna på golvet och rita upp. Stryk sedan kakelfix på både plattor och golv och lägg platta för platta.

3

Stryk fix på resten av golvet och lägg resterande plattor enligt samma princip. Notera den tunna tillskärningen åt vänster.

Material

  • Primer
  • Tätskiktsprimer
  • Armeringsväv (10 cm bred))
  • Väggkakel (15 x 15 cm)
  • Golvklinker (30 x 30 cm))
  • Kakelsnöre (3 mm)
  • Kakelfix
  • Stödlister (2 x 4,5 cm)
  • Tätningskragar

Tidsförbrukning

8-9 dagar.

Pris

9000-10000 kr.

Svårighetsgrad

Plattsättningen kräver noggrann förberedelse och lite händighet.

3D-modell

3D-modell

Kakel i badrummet

Här är en helt tät duschhörna.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sätt på tätningsmanschetter

Runt om rörgenomföringar sätts tätningsmanschetter. För att de ska sluta helt tätt påförs tätmembran både för och efter.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Våtrumssäkringen består av flera lager

Uppbyggnaden är befintligt underlag primas, våtrumsmembran, armeringsväv, våtrumsmembran, kakellim och kakel.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stödlisten sätts på väggen

Stödlisten sätts på väggen för att se till att kakelplattorna sitter vågrätt. När listen skruvas ner igen fylls alla skruvhålen med silikonfogmassa.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Applicering av våtrumsmembran

Välj ett komplett system där delarna arbetar tillsammans

Video

TEKNIK: Våtrumsmembran vid rör

Med specialkragar blir det helt tätt

Video

TEKNIK: Dela kakel

Med en kakelkap går det både snabbt och lätt

Video

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

Video

TIPS: Rätt fogmassa till plattorna

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Duschkabin