Silikonborttagning!

Om man inte är väldigt noggrann med efterföljande rengöring av fogen rekommenderar vi att man undviker silikonborttagare när den gamla silikonfogen ska tas bort. Sitter det några små rester kvar efter den gamla fogen, och de sitter fast ordentligt, så gör det ingenting.

Silikonborttagare löser visserligen effektivt upp det gamla silikonet, men om det inte rengörs tillräckligt efteråt kommer den dessvärre även att lösa upp det nya silikonet, så att det släpper.

Väljer man att använda silikonborttagare är det viktigt att rengöra ytan med en våt trasa – ev. med lite ättika på – minst två gånger. Innan du lägger den nya fogen kan du med fördel göra ett litet test, så att du är säker på att den fäster.

LÄS OCKSÅ: Så använder du silikon

TIPS: Förvaring

Silikonfogmassan ska förvaras torrt och frostfritt. I oöppnad förpackning kan den hålla i två år. Öppnad kan den hålla i upp till ett år, om man ser till att fogpatronen hålls lufttät. Efter användning skruvas patronspetsen av, och hålet kan förseglas med t.ex.plastfolie och tejp.

VIKTIGT! Att måla fogar

Silikonfogar kan INTE målas. Färgen kan helt enkelt inte fästa på silikonytan. Nästan alla producenter av fogmassa har silikonfogmassa i olika nyanser av vitt och grått. Enskilda producenter som t.ex. Mapei tillverkar mer färggranna silikonfogmassor.

TIPS: Underhåll

Silikonfogmassa innehåller organiska ämnen som kan angripas av svamp. Och har fogen blivit angripen av svamp finns det bara en lösning: byta ut fogen. Men med avtorkning efter dusch/bad, god ventilation och regelbunden desinficering kan fogen leva länge.