Microcement i duschen

Med mikrocement slipper du ta bort gammalt kakel när du vill ha en ny och härlig duschhörna. Här kan du se hur du spacklar direkt på befintligt kakel med ett tunt lager Conteco, så att du får en dusch med modern betonglook.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
700 kronor

Intro

Microcement är ett relativt nytt material i Sverige, men allt fler har fått upp ögonen både för cementtypen och för pigmenterad spackelmassa, som på nolltid kan ge den tråkigaste vägg ett häftigt och modernt utseende.

Om du vill ge ditt badrum en ansiktslyftning kan till exempel Conteco i kombination med produkterna från Ardex, som vi tipsar om i den här gör-det-självbeskrivningen, ge dig ett badrum med en helt ny look.

LÄS OCKSÅ: Vad kan microcement användas till?

Instruktion

01
Förberedelser 3 Steg

Oavsett om du ska måla, mura eller arbeta med Conteco, är det viktigaste för slutresultatet att underlaget är helt rent. Damm, fett och smuts försämrar nämligen vidhäftningsförmågan.

Vi går därför noggrant tillväga med grundrengöring och skursvamp innan vi applicerar Ardex P4-primern för att ge kaklet en grov yta som spackelmassan kan fästa på.

1

Tvätta duschutrymmet med grundrengöringsmedel i blandningsförhållande 1:5. Det är viktigt att fett, tvålrester och annan smuts tas bort. Det behövs därför både en grov svamp och ett par gummihandskar.

2

Täck noggrant med maskeringstejt så att ingen cement hamnar utanför arbetsområdet. Täck även golvet ordentligt med papp eller en skyddsfilt.

3

Efter första lagret primer fullspacklar vi väggen. Vi använder spackelmassan Ardex A46, en bredspackel och ser till att täcka alla kakelplattor. Du behöver spackla och mellanslipa 2-3 gånger för att väggen ska bli helt jämn.

02
Blandningsprocessen 5 Steg

Först blandas Color Pigment (färgpulver) i Betong Basic (betongpulver), därefter blandas pulvret med vätskan Mix & Primer.

Räkna med ca 600 gram Betong Basic per kvadratmeter, vid första lagret. Väg både Color Pigment och Betong Basic så att du kan skapa samma ton senare om du behöver mer. Blandningen ska ha en konsistens som påminner om tjock färg. Spara lite av vätskan så att du kan tunna ut blandningen om det skulle behövas.

1

Applicera ett lager Mix & Primer på väggen efter att du har fullspacklat och mättat väggen med Ardex P51. Mix & Primer gör att cementen får ett effektivt underlag att fästa på.

2

Färg- och betongpulver vägs mycket noggrant. Ju ljusare ton och ju mindre färdig mängd, desto svårare är det att få fram exakt rätt färg. Om du behöver mer av samma färg är varje gram viktigt.

3

Color Pigment och Betong Basic blandas mycket noggrant och försiktigt med en visp i borrmaskinen. Kör du maskinen för snabbt yr pulvret upp i ett moln av damm. Håll på länge, för även de minsta färgklumparna kan lämna tydliga spår.

4

Den rekommenderade mängden Mix & Primer hälls upp i en hink som du ska röra ned betongblandningen i. Som tumregel rekommenderas att man använder en halv liter vätska till 1 kilo Betong Basic.

5

Betong Basic (+ Color Pigment) hälls upp i & Mix & Primer medan du rör ihop alltsam - mans. Återigen kan det vara bra att vispa ihop allt under lock. Blandningen ska sedan stå i tio minuter innan den används.

03
På med microcement 7 Steg

Den färdigblandade massan kan appliceras med antingen en putsbräda, en bredspackel eller en bred pensel. Eftersom massan ska appliceras på en vägg och inte på ett golv, föredrar vi att använda en pensel. Det gör att det är lätt att hålla rent samtidigt som det är smidigt att komma åt i t.ex. hörnen.

Putsbrädan använder vi först när vi har målat ett litet område och är redo att dra ut ”flammorna” på väggen.

Efter två lager Betong Sealer med en timmes mellanrum, är väggen vatten- och fettavvisande vilket är mycket viktigt i en dusch.

När förseglingen har torkat är det bara att sätta på vattnet och ställa sig under duschen.

1

Applicera cementen med en bred pensel. Den är lätt att styra och du kan komma åt i både in- och utvändiga hörn.

2

Använd putsbrädan för att jämna ut betongen. Dra den kors och tvärs över väggen. Det ger ett snyggt och flammigt uttryck. Microcementen bör sedan torka i ca 60 minuter i en temperatur på 20°.

3

Slipa ytan lätt med en slipkloss eller en excenterslip. Med slippapper i kornstorlek 120 kan du vanligtvis få bort ojämnheter utan att riskera att slipa genom betongen.

4

Dra på nästa lager. Vi använder samma blandning som vid det första lagret, eftersom vi vill ha en rå look. Vill man ha en slät yta kan Betong Basic bytas ut mot Betong Fine. Låt torka i ett dygn.

5

Applicera Color Sustainer med en sprejflaska. Sustainern ser till att bevara färgen och det färgmönster som du har skapat på väggen. Låt torka en timme.

6

Blanda Cross-linker och Betong Sealer efter tillverkarens anvisningar. Se till att skaka flaskan kraftigt så att de två komponenterna blandas ordentligt.

7

När förseglingen har torkat är det bara att sätta på vattnet och ställa sig under duschen.

Material

  • Grundrengöringsmedel
  • Maskeringstejp
  • P4-primer, A46-spackelmassa och P51-primer från Ardex
  • Betong Basic, Color Pigment, Mix & Primer, Color Sustainer, Cross-linker och Betong Sealer från Conteco

Tidsförbrukning

2 dagar för en dusch på 7,5 m2

Pris

Ca 700 kr per m2.

Svårighetsgrad

Det svåraste med att arbeta med Conteco är blandningsprocessen. Du måste mäta exakt rätt för att uppnå önskat resultat.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Duschkabin