Innertak - typer
De vanligaste typerna av innertak är paneltak och gipstak.
Din egen smak och tidens trender är ofta det som i slutändan bestämmer vilket innertak du väljer. Och så klart även de praktiska förhållanden som isolering, akustik och ekonomi.
Utöver de vanligaste materialen till träbeklädnad, trä och gips, finns det olika typer av skivor t ex skivor av träbetong, känt som bl a Troldtekt.
Skivorna användes tidigare mest i industrilokaler, men på senare år har skivorna blivit mer och mer vanliga att använda som innertak i enfamiljshus, inte minst på grund av deras ljuddämpande egenskaper.
Det kan vara frustrerande om akustiken är dålig i bostaden, men rätt innertak kan bidra till att dämpa ljuden.
LÄS MER: Dämpa ljudet - det måste inte bli fult
Nytt innertak eller renovering av innertak?
Ett gammalt och slitet innertak behöver nödvändigtvis inte betyda att du måste ha ett helt nytt innertak. I många fall räcker det att laga och renovera det gamla taket genom att t ex måla det, om det är ett trätak, eller genom att laga det med spackel eller puts om du har ett gipstak.
I andra fall kan ditt innertak vara för slitet, så att du t ex måste sätta ett nytt trätak eller göra ett nytt gipstak.
Här på sidan hittar du alla våra byggbeskrivningar om innertak samt en massa goda råd om hur du bygger, underhåller och lagar ditt innertak.
Takmaterial - vad ska du välja?
Det finns naturligtvis för- och nackdelar med de olika taktyperna, och du ska välja det takmaterial som passar bäst i din bostad.
Gipstak
Ett gipstak passar speciellt bra om du vill ha ett nedsänkt innertak.
Om du bygger ditt innertak av gipsskivor, får du ett innertak som bidrar positivt till akustiken, och gipsskivorna kommer dessutom bidra till att behålla värmen i din bostad.
Ett innertak av gipsskivor ger dessutom känslan av ett putsat innertak. Men i motsats till gammaldags puts, kommer gipsskivor med väv ge dig en starkare yta som inte spricker eller krackelerar.
Två lager gips, gärna med skivorna vända i var sin riktning, ger dig ett starkt innertak. Och spacklar du riktigt noga, kommer skarvarna bli osynliga.
LÄS MER: Bygg ett perfekt gipstak - så här!
Om du redan har ett trätak kan du antingen välja att ta ner det, innan du sätter upp gips, eller så kan du skruva fast gipsskivorna i trätaket. Men det kräver att du är helt säker på att trätaket sitter ordentligt fast. Annars måste du ta ner det.
Om du har putsade innertak i ditt hus, kan det ibland betyda lite mer underhåll. Speciellt om putsen börjar ramla av, eller om det bildas sprickor i ditt putsade tak.
I den här beskrivningen visar vi hur du snabbt och enkelt själv kan laga ditt putsade tak: Så LÄTT lagar du ett hål i taket
Om det har bildats sprickor i ditt putsade tak, finns det ingen anledning att få panik. Det är ganska vanligt att det bildas sprickor i innertaket, men i de allra flesta fall är det inte allvarligt och du kan själv åtgärda skadorna. Läs mer här: Gråt inte över sprickor i taket
Har du tröttnat på ditt putsade tak och inte orkar laga det gamla putsade taket, kan du sätta ett nytt innertak med gipsskivor.
Läs hur här: Lättmonterat gipstak
Om du har ett trätak med panelbrädor, men hellre vill ha ett gipstak, kan du faktiskt sätta gipsskivor på panelbrädorna.
LÄS MER: Vitt och slätt innertak i tre enkla steg
Paneltak
Et paneltak är en enkel och klassisk lösning när det handlar om innertak. Många villor har paneltak.
Ett paneltak består ofta av spontade panelbrädor som monteras med fjäder och not. Det finns dock även andra sorters profilerade träpaneler.
Har du ett gammalt paneltak, som kanske med tiden har gulnat eller blivit slitet, kan du fundera på om du ska sätta ett helt nytt innertak, eller om det räcker att bara renovera och laga det gamla.
Om du redan har ett innertak av trä, men vill byta ut det, kan det vara nödvändigt att ta bort det gamla först om du är osäker på vad som ligger bakom brädorna/panelen, och om det ska sättas en ny ångspärr.
Har du ett putsat innertak ska du regla upp en stomme, som skruvas fast i takbjälkarna, innan du börjar sätta upp innertaket. Sedan är det bara att börja!
Om du har ett gipstak kan du enkelt och snabbt få ett trätak istället om du sätter nya panelbrädor ovanpå det gamla taket. Läs hur här: Sätt in ett nytt innertak
Är det inte nödvändigt med ett helt nytt trätak, kan du istället nöja dig med att laga och renovera det gamla. Ofta behövs det inte något annat än en omgång färg för att det ska se ut som nytt.
Du kan läsa mer om hur du målar trätak här:
Ljust och härligt innertak
Perfekta vita ytor
Finns det spikhål, glipor mellan brädorna eller avflagnad färg, kan slipning och rengörning göra underverk.
LÄS MER: Så lätt reparerar du takpanelen
Vad kostar det att få ett nytt innertak?
Prisen på ett nytt innertak beror så klart på flera faktorer.
Det beror t ex på vilken sorts tak du vill ha och vilka material som du behöver för att bygga innertaket. Det går dock att hitta billiga takmaterial, oavsett om du ska bygga ett trätak eller ett gipstak.
Om du ska installera ett nedhängt gipstak blir det oftast lite dyrare än om du sätter ditt nya gipstak direkt mot det gamla innertaket.
Nya skivor eller brädor kan du ofta hitta förhållandevis billigt på de flesta byggmarknader.
Utnyttja takhöjd
Om du har ett utrymme med snedtak i ditt hus, som inte används, är det en given möjlighet att använda vindsutrymmet som bostad.
Om det inte är ett alternativ för dig att göra en tillbyggnad, kan du isolera och sätta upp gipsskivor i snedtaket för att få de extra kvadratmeterna.
SE BYGGBESKRIVNINGEN: Så utnyttjar du vinden
Vill du ha mer utrymme och högt i tak, kan du (beroende på takkonstruktionen) bygga öppet upp i nock.
Öppet upp i nock betyder att ditt innertak följer ditt taks utvändiga lutning upp till nock, d v s takåsen, istället för att vara platt.
LÄS MER: Kan du öppna upp till nock?
Har du snedtak på vinden kan det ibland vara en utmaning att inreda och hitta möbler. Du kan se alla våra byggbeskrivningar om att bygga skräddarsydda och anpassade möbler här: Möbler - bygg dem själv
Isolering av vind
Oavsett om du har förvaring på vinden, eller använder din vind som bostad, är det viktigt att din vind är välisolerad.
Det kan dessutom bespara dig en hel del pengar på uppvärmningskostnaden om din vind är välisolerad.
Läs mer här: Isolera tak