Byggbeskrivningar
Lätt
Svår

Gipstakets konstruktion

Det är lätt att bygga ett gipstak, även om kraven på konstruktionen har blivit hårdare de senaste åren. Idag ska gipstakets konstruktion, när det vänder upp mot isoleringen t.ex., byggas med en helt tät ångspärr.

LÄS OCKSÅ: Montera gipsskivor

Gipstak med ångspärr

Många hus vittnar om att man förr i tiden inte tog ångspärren seriöst. När man bygger gipstak idag vet man att en helt tät ångspärr är viktig för att hindra husets varma luft från att läcka ut, och för att säkra konstruktionen mot fuktskador. Men med nutidens isoleringstjocklekar gör en felaktigt uppsatt ångspärr i gipstaket mer skada än nytta. Är det små hål i en i övrigt tät yta koncentreras flödet av fuktig luft dit, och då ökar risken för kondens. Förbättrar du isoleringen bör du därför ofta även förnya ångspärren i gipstaket.

Gipstak i badrummet

I våtrum som badrummet ska konstruktionen av gipstak göras lufttäta för att förhindra att varm och fuktig luft strömmar upp. Då gipstak i badrummet oftast sitter så högt att det inte räknas som våtzon finns det inga direkta krav på våtrumsgips. Men skivorna och skarvarna ska vara lufttäta.

Mycket bättre utrustning än tidigare

Du kan tryggt kasta dig in i arbetet med att bygga gipstak, då dagens material och verktyg har blivit så mycket bättre. Du kan därför bygga ditt gipstak enligt konstens alla regler – bättre och mycket tätare än vad de bästa hantverkarna kunde prestera för några år sedan med den tidens material.

  • Bättre ångspärr i gipstaket: För det första använder vi idag kraftiga, sega plastdukar, som inte går sönder alls lika lätt som äldre ångspärrar av papp och metallfolie.

  • Tätare: För det andra har du en massa nya och förbättrade produkter som hjälper till att göra ångspärren tät på alla kritiska ställen – tätningskragar, fästmassa, specialtejp och mycket mer.

  • Bättre verktyg för montering av gipstak: För det tredje, och väl så avgörande: du kan få verktyg som gör arbetet betydligt enklare och därför även hjälper till att göra resultatet bättre.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Skivlyft för endast 200 kr

Hämta den kompletta bygginstruktionen

De bättre materialen och verktygen kommer ännu mer till sin rätt, när du vet hur arbetet ska utföras. Här kan du hämta den kompletta bygginstruktionen. Och då är det bara att sätta igång. Lycka till!