Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
EFTER: När bjälkarna har frilagts och taket flyttas upp mellan bjälkarna blir det högre till tak och rummet verkar faktiskt mycket större.

EFTER: När bjälkarna har frilagts och taket flyttas upp mellan bjälkarna blir det högre till tak och rummet verkar faktiskt mycket större.

Det är ett omfattande arbete att ta bort ett gammalt tak och sedan sätta upp gipsskivor mellan de frilagda bjälkarna. Och det dammar! Men det är en bra investering som ger ett fantastiskt resultat: det blir högre till tak och hela rummet verkar större!

Gör så här

Men innan du får ett fint resultat måste du säkert putsa om väggarna eftersom de antagligen är obehandlade ovanför den nivå där det gamla taket slutade. Har du gipsväggar ska dessa nog bara förlängas. Det nya taket av gipsskivor ska sättas upp på en regelstomme eller en glespanel, men först ska du förstås isolera. Gipsskivorna fästs i dubbla lager och du måste spackla mellan dem innan taket målas. Just målning är den snabbaste vägen till avslutning, men det kan bli snyggare om du tapetserar taket med glasfiberväv och sedan målar.

Här hittar du en vägledning till att sätta upp väv: KURS: Tapeter och väv

Överväg nya elkablar

Om elkablarna i villan är gamla så bör du passa på att byta ut dem innan det nya taket sätts upp. Men det får du inte göra själv – det ska en elektriker göra.

Ladda ned hela artikeln och hämta en komplett byggbeskrivning.

LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr

FÖRE: Rummet har genomgått en fantastisk förvandling.