Dämpa ljudet - det måste inte bli fult

Är du trött på dålig akustik där hemma? Då kan du fundera på att sätta upp skivor eller paneler som dämpar oljudet och ger rummet ett mer behagligt ljud. Vi har tittat närmare på marknaden för ljuddämpande skivor, och utbudet är stort och möjligheterna är många, såväl när det gäller utseende och ljuddämpning som pris och monteringstekniker.

I moderna bostäder finns det många hårda ytor - klinker, släta väggar och tak, glaspartier från golv till tak och så vidare.

Dessutom har många inte några gardiner och bara enstaka mattor på golvet, något som kan ge rummet bättre akustik. Behovet av ljuddämpande lösningar i bostaden ökar.

Hårda ytor får ljudvågorna att spridas och studsa ut i rummet igen, och ger den dåliga akustiken.

Finns det däremot något “mjukt” i rummet, som ljudvågorna kan absorberas och försvinna in i, förbättras akustiken markant.

SE VIDEO: Bygg en ljudisolerande vägg

Det finns flera olika sätt om du vill förbättra akustiken i ditt hem. Här har vi uteslutande valt att titta på ljuddämpande skivor på väggen.

Några av de som vi valt kan också användas i taket. De är för det mesta uppbyggda enligt samma princip: en skiva med en så kallad ljudabsorbent ovanpå - t ex mineralull eller filt - och en “öppen” yta så att ljudvågorna kan komma in. Men utseende och material är väldigt olika.

8 ljuddämpande skivor

  1. Träpanel
  2. Träpanel (hållbar)
  3. Träbetong (skivor)
  4. Träbetong (hexagoner)
  5. Organisk skiva
  6. Skiva av mossa
  7. Korkplatta
  8. Akustiktavla

OBS: Urvalet av ljuddämpande skivor baseras på utbudet i Danmark. En del säljs även i Sverige, andra kan beställas på de danska hemsidorna. Angivna cirkapriser beror på bl a leveranssätt och antal. Motsvarande utbud finns i Sverige.

LÄS OCKSÅ: Så här minimerar du ljudnivån i bostaden

1. Träpanel

(akustikskivor från fibrotech.dk)

BESKRIVNING: Akustikplattan är gjord av MDF-skivor, polyester och träfanér, t ex ek, ask och valnöt, i totalt sex olika varianter.

Lamellerna på panelen är 25 mm breda och sitter med ett avstånd på 15 mm. Panelerna kan sättas på både väggar och tak.

Panelernas framsidor av trä ger en varm och naturlig look. Med polyester som ljudabsorbent är panelerna inte helt miljövänliga. De är inte heller brandgodkända, vilket inte heller är en nödvändigt för privata bostäder utan bara i offentliga byggnader.

MÅTT: 2,2 x 60,5 x 244 cm.

MONTERING: Panelerna fästs genom att de punktlimmas mot underlaget, t ex sten-, trä- eller gipsvägg. Därefter sätts också skruvar, ca 15 st per panel med ett avstånd på 30 cm. Panelerna kan vid behov sågas till på längden från baksidan med en fintandad såg.

LJUDDÄMPNING: Klass A (om det finns isolering bakom, annars klass B).

PRIS: Ca 1.500 kronor per panel. Till det kommer monteringslim och skruvar.

2. Träpanel (hållbar)

(akustikskivor från woodupp.dk)

BESKRIVNING: De här träpanelerna är gjorda av MDF-skiva, filt av återvunnen plast och trälameller av faner. Lamellerna är 27 mm breda och sitter med 13 mm avstånd.

Panelerna finns i flera olika varianter, t ex ljus, grå, brun och rökt ek, valnöt och svart, och med filt i olika färger. De kan sättas på både väggar och tak.

Träet i lamellerna är från hållbart skogsbruk och med en ljudabsorbent av återvunnen plast har man även här tänkt på hållbarheten. Träet är sorterat med syftet att ge en rustik och naturlig look med kvistar och små sprickor.

MÅTT: 2,2 x 60 x 240 cm.

MONTERING: Panelerna monteras på en reglad trästomme som fästs mot väggen. Du kan även sätta läkt, men den största ljudabsorberande effekten uppnås med reglar. Och sätter du mineralull mellan reglarna, blir den ljuddämpande effekten ännu större.

LJUDDÄMPNING: Klass A.

PRIS: Ca 2.000 kronor per panel. Till det kommer reglar/läkt och skruvar.

3. Träbetong (skivor)

(från troldtekt.se)

BESKRIVNING: Troldtekt-skivor är gjorda av 50 procent träfiber och 50 procent cement och kan användas som ljuddämpare på både väggar och i tak.

Träfiberstrukturen finns i olika storlekar: extremt fin, ultrafin, fin och grov. Skivorna finns också i olika färger och med eller utan fasad kant. De vanligaste är vita eller ljusa naturfärger, men det finns även mörka och helt svarta skivor samt specialfärger som t ex gult. Du kan även få ett motiv tryckt på Troldtekt-skivorna, så att de kan hängas upp på väggen förklädda till konstverk.

MÅTT: Skivorna finns i flera storlekar, både kvadratiska och avlånga, t ex 2,5 x 60 x 120 cm.

MONTERING: Skivorna fästs antingen med skruvar i läkt som sitter fäst på väggen eller på speciella skenor. Du kan även sätta upp dem med dolda beslag som fästs i bakomliggande läkt. Behöver du kapa skivorna, görs det enklast och bäst med en fintandad klinga på t ex en cirkelsåg.

LJUDDÄMPNING: Klass A-D (beroende på underlaget, t ex A med mineralull bakom och D på en betongvägg).

PRIS: Från ca 150 kronor för en skiva på 25 x 600 x 1.200 mm. Till det kommer lister/skenor och skruvar.

4. Träbetong (hexagoner)

(från fibrotech.dk)

BESKRIVNING: De små sexkantiga (hexagoner) akustikskivorna är gjorda av träull och cement. Hexagonerna ska sättas ihop till en större yta för att ge en ljudabsorberande effekt. Då har de å andra sidan en lika bra ljuddämpande effekt som om de hade varit större skivor.

Hexagonerna har en avfasad kant hela vägen runt och finns i flera olika färger, så du har möjlighet att göra en väggmosaik som färgmässigt passar till ditt hem.

MÅTT: 2,5 x 25 x 28,9 cm.

MONTERING: Hexagonerna sätts fast med monteringslim som fördelas över hela ytan och så trycks de fast på underlaget. Om det är nödvändigt att kapa hexagonerna, kan det göras med en helt vanlig fogsvans.

LJUDDÄMPNING: Klass A, om det finns isolering bakom, annars klass B.

PRIS: Ca 700 kronor för ett paket med 19 st. Till det kommer monteringslim.

5. Organisk skiva

(från tripplex.dk)

BESKRIVNING: De organiska akustikskivorna består av 16-mm MDF-skiva ihopsatt till en kassett med hål i. I kassetten finns fårull som ljudabsorberande material. På kassetten limmas den organiska ytan, som görs av naturliga material, t ex gräs, örter, bark, blad, blommor eller liknande.

Den organiska ytan kan sättas ihop av drygt 500 olika material, 37 är standardytor, så det finns riktigt många valmöjligheter och eventuella kombinationsmöjligheter. Du kan också göra akustikskivan personlig, så att det t ex är dina egna blommor som används, enligt överenskommelse med tillverkaren.

MÅTT: 7 x 61 x 106 cm.

MONTERING: Skivorna fästs med två skruvar i väggen, om de ska sättas en och en, t ex som bilder på väggen. Du kan också göra en hel vägg med skivor. Då sätts de på snedsågade lister. Listerna fästs i både väggen och bakom kassetterna, så att de låses fast. Det är samma metod som kan användas t ex när man sätter upp köksskåp.

LJUDDÄMPNING: Klass A.

PRIS: Ca 3.500 kronor per panel, ca 3.000 kronor per kvm vid skivor till en hel vägg. Lister och skruvar tillkommer.

6. Skiva av mossa

(från Konto Acoustics/2rethink.dk)

BESKRIVNING: De här färgade akustikskivorna är organiska, gjorda av sammanpressad mossa. Det låter kanske lite konstigt, men ljuddämpningsförmågan är bland de bästa.

Skivorna kan användas både på väggen och i taket, men de kan även sättas där de inte syns, t ex under en bordsskiva. De finns i många olika färger, så det är lätt att hitta några som passar hemma hos dig.

MÅTT: Skivorna finns i två storlekar, 60 x 60 och 60 x 120 cm, och i fyra olika tjocklekar: 20, 30, 40 och 50 mm.

MONTERING: Skivorna sätts med PU-montagelim, t ex Dana Turbo Tack. Du kan eventuellt också använda dubbelhäftande tejp som t ex 3M:s kardborretejp.

LJUDDÄMPNING: Klass A.

PRIS: Ca 225 kronor för en 20 mm tjock skiva på 60 x 60 cm och 450 kronor för en 60 x 120 cm skiva, 20 mm tjock. Lim tillkommer.

7. Korkplatta

(från kork24.dk)

BESKRIVNING: Kork är ett naturligt material med många användningsområden och kan alltså även användas som ljuddämpande skivor på väggen.

Det finns i olika brunaktiga nyanser - från mörka till ljusa. Förutom att absorbera ljud har skivorna också en isolerande effekt.

MÅTT: Korkplattor finns i olika storlekar, t ex 30 x 60 cm och 50 x 100 cm. De finns också i flera olika tjocklekar, t ex 15, 20, 30 och 40 mm.

MONTERING: Skivorna limmas vanligtvis fast med t ex kontaktlim. Här finns det olika varianter lämpade speciellt för kork.

Behöver du kapa skivorna, görs det enkelt med en hobbykniv.

LJUDDÄMPNING: Klass D.

PRIS: Exempel, för en 40 mm tjock skiva på 50 x 100 cm är priset 274 kronor.

8. Akustiktavla

(från akustikbilleder.dk)

BESKRIVNING: Ljuddämpande skivor finns också förklädda till tavlor. Det kan t ex vara en målning med abstrakt konst, ett foto från semestern i New York eller ett familjefoto, som trycks på en speciell sorts duk.

Under duken, som är inramad precis som en tavla, sitter en ljudabsorberande skiva som består av 40 mm stenull.

Duken kan antingen limmas direkt på mineralullen eller monteras löst ovanpå, så att den kan bytas ut, om du t ex får lust att titta på något annat.

MÅTT: Bilderna finns i många olika storlekar och med flera olika sorters ramar.

MONTERING: En akustiktavla sätts upp som de flesta andra tavlor. På baksidan av tavlan finns två öglor med en vajer emellan, så det behövs bara en skruv och eventuellt en plugg som passar till underlaget.

LJUDDÄMPNING: Klass A.

PRIS: Från 2.100 kronor för en tavla på 50 x 60 cm med standardram. Ca 6.000 kronor för en tavla på 120 x 120 cm med tunn ram.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Ljudisolering