Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ljust och härligt innertak

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Har du ett gammalt paneltak som du vill byta ut, så överväg först att renovera det. Du slipper en massa rivningsarbete, och du kan faktiskt få ett riktigt vackert slutresultat med spackling, slipning och några lager ny färg. Se hur du kan ta en genväg till ett nytt innertak med lite färg.

Paneltak

Du behöver inte riva ned den gamla panelen. Med lite målning kan du ta en genväg till ett nytt innertak.

SÅ GÖR DU
1. Dra ut alla spikar och annat som sticker ut från taket. Använder du en hammare kan du ev. lägga en bit papp under hammarhuvudet, så att du inte riskerar att göra märken i taket.
2. Tvätta taket med målartvätt. Det är viktigt att ytan är helt ren – fri från smuts och fett – så att färgen fäster ordentligt. Och du ska tvätta taket innan du slipar det, då du annars riskerar att slipa in smuts i träet. Följ flaskans anvisning om blandning.
3. Större sprickor fogas. Om det är större sprickor i taket är det en god idé att foga dem för att få en så jämn yta som möjligt. Här används en övermålningsbar akrylfogmassa. Se till att fogmassan kommer hela vägen ner i sprickan. Använd fingret till att glätta fogen med – det är lättast om du doppar fingret i vatten med lite diskmedel i. Torka bort överflödig fogmassa innan den torkar. Det är lättare än att slipa bort den när den väl torkat.
4. Alla hål spacklas. Även spikhålen. Om det finns stora hål får du bäst resultat genom att spackla dem i flera omgångar.
5. Slipa taket när spackelmassan är helt torr så att du får en så jämn yta som möjligt och säkerställer att färgen fäster bra i underlaget. Använd inte för grovt slippapper i slutskedet, då det orsakar tydliga repor – korn 180 är lämpligt. Glöm inte andningsmask och skyddsglasögon när du slipar taket.
6. Sist ska taket målas med en färg som passar underlaget. Här använder vi en alkydfärg, och det räcker med två strykningar då den täcker riktigt fint. Vanligtvis lyder rekommendationen att du ska välja en matt färg till taket, men här väljer vi en färg med glans 10, då det inte är så högt till tak och rummet är lite mörkt. Den lite högre glansgraden reflekterar ljuset bättre i rummet.

LÄS OCKSÅ: Måla taket

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: Ljust och härligt innertak
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka