Ljust och härligt innertak

Har du ett gammalt paneltak som du vill byta ut, så överväg först att renovera det. Du slipper en massa rivningsarbete, och du kan faktiskt få ett riktigt vackert slutresultat med spackling, slipning och några lager ny färg. Se hur du kan ta en genväg till ett nytt innertak med lite färg.

Paneltak

Du behöver inte riva ned den gamla panelen. Med lite målning kan du ta en genväg till ett nytt innertak.

SÅ GÖR DU
1. Dra ut alla spikar och annat som sticker ut från taket. Använder du en hammare kan du ev. lägga en bit papp under hammarhuvudet, så att du inte riskerar att göra märken i taket.
2. Tvätta taket med målartvätt. Det är viktigt att ytan är helt ren – fri från smuts och fett – så att färgen fäster ordentligt. Och du ska tvätta taket innan du slipar det, då du annars riskerar att slipa in smuts i träet. Följ flaskans anvisning om blandning.
3. Större sprickor fogas. Om det är större sprickor i taket är det en god idé att foga dem för att få en så jämn yta som möjligt. Här används en övermålningsbar akrylfogmassa. Se till att fogmassan kommer hela vägen ner i sprickan. Använd fingret till att glätta fogen med – det är lättast om du doppar fingret i vatten med lite diskmedel i. Torka bort överflödig fogmassa innan den torkar. Det är lättare än att slipa bort den när den väl torkat.
4. Alla hål spacklas. Även spikhålen. Om det finns stora hål får du bäst resultat genom att spackla dem i flera omgångar.
5. Slipa taket när spackelmassan är helt torr så att du får en så jämn yta som möjligt och säkerställer att färgen fäster bra i underlaget. Använd inte för grovt slippapper i slutskedet, då det orsakar tydliga repor – korn 180 är lämpligt. Glöm inte andningsmask och skyddsglasögon när du slipar taket.
6. Sist ska taket målas med en färg som passar underlaget. Här använder vi en alkydfärg, och det räcker med två strykningar då den täcker riktigt fint. Vanligtvis lyder rekommendationen att du ska välja en matt färg till taket, men här väljer vi en färg med glans 10, då det inte är så högt till tak och rummet är lite mörkt. Den lite högre glansgraden reflekterar ljuset bättre i rummet.

LÄS OCKSÅ: Måla trätak – så målar du det gamla paneltaket

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Paneltak