Allt du behöver veta om ångspärr

En ångspärr skyddar ditt hus mot fukt, mögel och röta i konstruktionen. Och den håller värmen inne. Få koll på ångspärren och varför den är så viktig!

En familj på fyra personer avger 10-15 liter vattenånga per dygn. Experter är därför eniga om att alla hus ska ha ångspärr monterad.

Det kan dock vara svårt att reda ut vad en ångspärr egentligen är, hur den fungerar och när man ska använda ångspärr.

Här ger vi dig som tur är svaren på dina frågor om ångspärr.

FAQ om ångspärr

Här har du en översikt över de vanliga frågorna om ångspärr. Klicka på frågan och kom direkt till svaret längre ner i artikeln

Vad är en ångspärr?

En ångspärr är, enkelt förklarat, en plastbit som ska säkerställa att varm, fuktig luft från husets insida inte kan ta sig genom innertak och väggar och ut i isoleringen i väggarna eller på vinden.

LÄS MER: 4 tips för att slippa kondens

Om varm, fuktig luft hamnar där omvandlas den till kondensvatten när den möter den kalla luften, och då kan det uppstå fukt och efter ett tag mögelsvamp eller röta i husets bärande konstruktioner.

LÄS MER: Var ska jag lägga ångspärren?

Hur fungerar en ångspärr?

När bostaden värms upp blir inomhusluften också varm och den blir fuktig. När den varma luften i bostaden möter kall luft eller kalla ytor bildas kondens eller imma t ex på fönster eller ytterväggar.

Ångspärren fungerar så att genom att den placeras på den varma sidan av isoleringen i bostaden så samlas inte fukt inne i konstruktionen.

Vad gör en ångspärr och när ska man använda den?

En ångspärr säkrar huset mot fukt, mögel och röta i konstruktionen. Dessutom håller ångspärren kvar värmen inne.

Förr i tiden sög oisolerade väggar till sig en del av fukten medan otäta fönster och dörrar ombesörjde "naturlig ventilation". När man sedan isolerade ytterväggarna blev det nödvändigt att skydda byggnadsdelar som innehöll organiskt material som trä mot fukt. Och till det använde man en ångspärr.

På vintern kommer fukten i den varma rumsluften att kondenseras (förtätas) i ytterväggen, och det sker när luften kyls ner till sin daggpunkt. Det är ungefär på samma sätt som när spegeln eller fönstret i badrummet immar igen när du har tagit ett varmt karbad. Om luften kondenserar i väggarna minskas isoleringseffekten, väggarna blir fuktiga och risken för svamp- och rötangrepp ökar.

Ångspärren är nödvändig eftersom vi avger mycket fukt och ånga i hemmet.

  1. När vi duschar avges massor av vattenånga.
  2. Om du torkar dina kläder inomhus avges fukt.
  3. När vi andas och när vi svettas leds fukt ut i luften.
  4. Med en bra spisfläkt försämras inte luften av fukt från din matlagning.

Vilka sorters ångspärr finns det?

Det finns olika sorters ångspärr, men gemensamt för dem är att deras täthet mäts med ett Z-värde. Ju högre Z-värde en ångspärr har, desto bättre är den.

  • Ångspärr av plast
    Den vanligaste sortens ångspärr är gjord av PE plast. Den finns i olika tjocklekar, och ju tjockare plast-ångspärren är, desto bättre Z-värde har den.
    Man använder oftast en ångspärr av plast som är 0,2 mm tjock. Om man ska använda en tjockare plast-ångspärr kan man köpa ångspärr med armering.

  • Bitumenbaserat ångspärr
    Bitumenbaserade material, dvs takpapp, kan också användas som ångspärr. Det fungerar dock bara på fasta underlag t ex ett undertak av brädor. Om man använder takpapp som ångspärr på fast underlag ska alla skarvar antingen svetsas eller limmas ihop. Det är inte en enkel metod, eftersom det är svårt att få det helt tätt.

  • Fuktspärr
    Fuktspärr kallar man den folie eller plastmatta som man lägger på betongplattor. Fuktspärren ska hindra fukt från plattan att leta sig upp i bostaden. Det är i dag vanligt med så kallade ventilerade fuktspärrar.

  • Ångbroms
    Ångbromsen är delvis diffusionsöppen och skiljer sig därför från ångspärren i och med att den tillåter ånga att passera, om än endast utifrån och in. Ångbroms är ett utmärkt alternativ i hus som inte är uppvärmda hela året, för i sådana hus kan det bildas fukt på utsidan av en vanlig ångspärr när det är varmare utomhus än inomhus.

Ångspärr och tillbehör

Ångspärrsfolie kan köpas i rullar i bygghandeln som är olika långa. Det finns olika prisklasser, beroende på vilken tjocklek och längd man vill ha.

Det finns tillbehör till ångspärren, som är nödvändiga för att kunna montera den korrekt, bl a ångspärrstejp. Du kan läsa mer om ångspärren och dess tillbehör här.

ÅNGSPÄRRSFOLIE

En kraftig PE-(polyeten) folie som inte låter fukt tränga igenom. Byggreglerna fastställer hur tjock folien ska vara för att uppfylla kraven. Folie och tillbehör bör komma från samma tillverkare.

ARMERAD ÅNGPÄRRSFOLIE

Montering av ångspärr kan vara besvärlig och det finns risk för att man river sönder folien. Den armerade folien har en större drag- och rivstyrka, så den är mycket enklare att arbeta med.

DIFFUSIONSÖPPEN ÅNGBROMS

Används t ex i sommarstugor där det finns risk för kondens på utsidan av membranet. Fukten kan vandra kontrollerat genom membranet så att fukten på träkonstruktionen minimeras.

BYGGFOLIETEJP

Alla skarvar och överlappningar ska tätas med tejp. Tejpen måste kunna hålla lika länge som ångspärren, så man använder specialtejp. Finns i olika bredd med lim på den ena eller på båda sidor.

LÄS MER: Därför SKA du använda byggfolietejp

FOLIELIM

Tejp fäster inte på allt. Murverk, puts och trä kräver att man använder ett speciallim - ett folielim. Det finns i olika varianter beroende på hur låg/hög temperatur den ska kunna klara.

BUTYLTEJP

Om ett rör eller en kabel går genom en befintlig ångspärr, tätas det med butyltejp. Det är en tjärliknande massa som aldrig torkar. Den finns med klister på en eller båda sidor och går väldigt lätt att forma.

MEMBRAN TIL GENOMFÖRING

Runt om rör och ledningar, som går igenom ångspärren, tätar man med självhäftande membran. De finns både med utstansade hål och i versioner där man själv skär ut hålet.

Var ska ångspärren sitta?

En ångspärr ska ALLTID sitta på den varma sidan av isoleringen, alltså närmast in mot husets insida. ALDRIG på isoleringens yttersida!

Oavsett om du bygger till, renoverar eller bygger nytt, så är det klokt att placera ångspärren en bit in i isoleringen, förslagsvis bakom den inre delen av regelstommen. Då punkteras den inte varje gång du slår i en spik för att hänga upp en tavla.

Ångspärren kan dock placeres 1/3 in i isoleringen. Lägger du till exempel 300 mm isolering i en vägg kan du placera ångspärren så att det är 200 mm isolering ut mot kylan, sedan en ångspärr, och de sista 100 mm isolering närmast in mot innerväggen.
På det viset undviker du att göra hål i ångspärren när det ska monteras stickkontakter eller hängas upp saker på väggen med spik eller skruvar.

En felaktigt placerad ångspärr kan resultera i omfattande fukt- och rötskador i bärande delar. Det värsta av allt är att du kan nekas ersättning av försäkringsbolaget om du slarvat med ångspärren.

LÄS OCKSÅ: Felaktig isolering kan förstöra ditt hus

Hur monteras ångspärren?

Enligt byggreglarna ska din bostad vara nästan fullständigt lufttät. För att den ska bli det måste din ångspärr monteras rätt och vara helt tät. Det gäller även runt t ex kablar och rör.

För att ångspärren ska bli så tät som möjligt ska det användas tejp eller lim vid skarvar och anslutningar.

Dessutom är det mycket viktigt att ångspärren inte perforeras under monteringen.

Det är vanligast att använda plast-ångspärr, och när du använder ångspärr av plastfolie ska du se till att överlappet är minst 15 cm. Du kan köpa ångspärr i rullar med en bredd på 215 cm just för att du ska kunna göra överlapp på minst 15 cm.

Överlappningarna ska tejpas hela vägen och alltid ovanpå ett fast underlag.

Det är enklast att häfta fast ångspärr av plastfolie på t ex tak och väggar med häftklamrar. På sten ska du dock fästa den med ångspärrslim på fogpatron.
Det blir hål i ångspärren när du häftar fast den med häftklamrar. Du ska därför se till att sätta över hålen eller klamrarna med en bit ångspärrstejp.

Kom ihåg att alltid följa lagar och regler när du bygger och sätter upp ångspärr.

LÄS OCKSÅ: Täta ångspärrar – 3 svåra ställen

Vad ska du tänka på vid uppsättning av ångspärr?

Det är viktigt att du har helt koll på hur du monterar ångspärren innan du sätter i gång, eftersom det kan få allvarliga konsekvenser för din bostad om den inte monteras korrekt.

  • Se till att din ångspärr monteras helt tätt, även i skarvarna.
  • Din ångspärr ska placeras på den varma sidan av isoleringen och max ⅓ in i isoleringen. Var uppmärksam på att andra regler gäller för ångspärr i badrum.
  • Undvik att göra hål i din ångspärr. Ett litet hål kan ha stor betydelse, eftersom den fuktiga luften kommer att hitta ut genom vartenda hål. Ska mycket luft ut genom ett litet hål kommer koncentrationen av fukt bli stor på just det här enda stället.
  • Om du ska göra ett hål, t ex för att det är ett ventilationsrör eller en kabelföring genom den vägg eller det tak som du monterar ångspärren på, kan du köpa ångspärrsmanschetter som passar till de vanliga rörmåtten osv. Så får du en helt tät skarv runt genomföringen.

Hur vet jag om jag har en ångspärr i mitt hus?

Ångspärren dök upp under 1960-talet och i början oftast som papp med aluminiumfolie. En lösning som sällan var särskilt tät. Är ditt hus äldre är det inte byggt med ångspärr (men den kan ha monterats in i efterhand).

Du kan inte se en ångspärr utan att ta bort beklädningen från innertak eller väggar. Om du gör det, kommer den att se ut som plastfolie eller aluminiumfolie.

Kan man undgå ångspärr?

Bara väldigt sällan kan man slippa att montera ångspärr i bostaden. Det beror delvis på hur tjock isolering du har i ditt hus.

Alla nya hus har en inbyggd tät ångspärr. Idag trycksätter man nya hus för att säkerställa att ångspärren är helt tät. Så i nya hus kan man absolut inte slippa ångspärr.

Nya hus är oftast isolerade med 3–500 mm isolering (till exempel mineralull), och det är avgörande för valet av ångspärr. Som tumregel säger man att du ska ha en ångspärr i ditt hus om du har tjockare isolering än 200 mm i väggarna och taket.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Isolering