Byggbeskrivningar
Lätt
Svår
Vi använder de nya skivorna med fasade kanter hela vägen runt. Då går det både snabbt och lätt att spackla och få ett plant tak.

Vi använder de nya skivorna med fasade kanter hela vägen runt. Då går det både snabbt och lätt att spackla och få ett plant tak.

Vanliga gipsskivor har två spackelkanter. Det är långsidorna som har försänkts för att man ska få plats för spackelmassan som skapar osynliga skarvar. Men kortsidorna är inte försänkta, så det måste du ordna själv med hobbykniven. Men det blir inte alltid så bra och då syns skarvarna.

LÄS OCKSÅ: Gipsskruvdragare förenklar arbetet

Lättare gipsskivor

Om du i stället väljer en skiva med spackelkanter hela vägen runt, slipper du fasa med kniven. Det innebär också att arbetet går snabbare för det är mycket lättare att spackla breda, fasade kanter. Ett extra plus är att skarvarna blir starka.

Skivorna har samma storlek som de mest populära och är 90 cm breda och 240 cm höga. De är en smula dyrare än vanliga skivor, men jobbet går snabbare och resultatet blir snyggare.

Här sätter vi upp skivorna med fyra fasade kanter under ett putsat innertak. För att få en helt plan yta att fästa dem på monterar vi först glespanel av hyvlade brädor i putstaket.

LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr

Starkt alternativ till glasfiberväv

Gipsskivorna ger dig ett helt plant innertak som aldrig spricker. Lösningen är mycket hållbar och arbetet går lättare och dammar mindre än om du först skulle fullspackla putsen, slipa och sätta upp glasfiberväv.

Hämta hela artikeln och se det snygga slutresultatet.