Paneltak

Ska du sätta upp ett nytt trätak? Eller måla eller lag det gamla? Gå då på upptäcktsfärd på den här sidan, där vi har samlat alla våra artiklar och videor om träpanel som innertak.

    Paneltak – en enkel och klassisk lösning

    I många hus sitter det ett paneltak.

    Antingen handlar det om originaltak i hus som byggdes på 60-talet, eller så är det paneltak som satts upp i efterhand.

    Paneltak består ofta av profilbrädor i olika bredder, och om underlaget görs riktigt är de enkla att sätta upp.

    Precision är nyckelordet: Om den underliggande stommen av läkt eller reglar är helt rak och jämn går arbetet lätt.

    Det mest klassiska sättet att utföra arbetet på är med så kallade profilbrädor eller pärlspont som monteras med not och spont. Men du kan också köpa olika typer av profilerade brädor.

    LÄS MER: Sätt in ett nytt innertak

    Målning av paneltak

    För riktigt många är mörknade eller gulnade paneltak inget som får oss att jubla.

    Idag skriker trenden åt ljust och vita tak. Och om du inte väljer att ta ner taket och ersätta det med gips så är lösningen färg.

    Antingen en heltäckande vit färg, eller en bets som ljusar upp träet men behåller träets struktur.

    Ska färgen vara helt, eller nästan helt, täckande ska du göra jobbet ordentligt. Pensla eller rolla på färgen för att få ett bra resultat.

    Läs mer här: Måla perfekta vita ytor

    Blaskar du bara på färg kommer du snart få ångra dig. Och behandlar du inte ditt paneltak korrekt innan du tar fram penseln, så kan du vara säker på att färgen inte håller särskilt länge.

    LÄS GÖR-DET-SJÄLVBESKRIVNINGEN: Så målar du ditt paneltak

    Det ska alltså både tvättas, fogas och målas flera gånger på ditt paneltak, innan du är i mål. Men då kan verkligen vara säker på att få ett bra, snyggt och hållbart resultat. Och något som ser ut som ett helt nytt paneltak.

    Läs mer om att måla träpanelen i taket: Måla taket och få ett ljusare rum

    Betsat paneltak

    Om du fortfarande vill se träets struktur, men ändå vill ljusa upp ditt paneltak är ett betsat eller laserat paneltak lösningen. Det är en lite enklare process, för du behöver inte nödvändigtvis foga sprickorna innan du målar. Men rengöringen är fortfarande nödvändig.
    Du kan köpa många olika produkter som lämpar sig för att ljusa upp trä och paneltak. Fråga i färghandeln eller på byggmarknaden.

    Du ska räkna med att träet behöver behandlas flera gånger, särskilt om du vill ha ditt paneltak mycket ljusare än ett gulnat furupaneltak.

    Paneltak priser

    Om du vill klä ditt tak med brädor kan du börja med att bestämma dig för om taket ska göras ljust.

    I så fall är det absolut lättast att behandla brädorna innan du sätter upp dem.

    Du kan också köpa panelbrädor som redan är målade.

    Oavsett vad du väljer ska du vara beredd på att träet i ditt tak kommer gulna med tiden, så använd spärrfärg om du ska måla det. Läs mer om detta i avsnittet om paneltak.

    Priset för paneltak varierar. Panelbrädor till paneltak kan kosta allt mellan 75 kr- 250 kronor per kvadratmeter. Till detta tillkommer priset för reglarna.

    Viktigt att veta om paneltak

    Om du väljer att sätta ett nytt paneltak, som är sänkt i förhållande till det existerande taket, ska du vara uppmärksam på att den typen av tak med ett hålrum inte är brandsäkert.

    Sätter du nytt paneltak i ett äldre hus bör det inte vara mindre brandhämmande än det befintliga taket. Bygger du nytt bör du konsultera kring aktuella regler för brandsäkring.