Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gipstak

Ett gipstak är en snygg lösning som inte kostar skjortan, om du sätter det upp. Taket ska leva upp till vissa krav, men med våra råd och instruktioner som du hittar på dessa sidor är du på god väg.

Gipstak och att sätta upp ett gipstak

Vill du ha ett sänkt tak är gipsskivor det rätta valet. Gipsskivor till tak ger ett snyggt slutresultat till ett sänkt tak, och gipsskivor till taket är dessutom ett bra val för att behålla värmen i ditt hem. Med rätt verktyg kan du lätt ge dig på att montera ett sätta upp ett gipstak. Vårt viktigaste råd är att bör du vara väldigt noga med mätarbetet när du sätter upp ett gipstak, för att få ett snyggt resultat.

Sänkt tak sänker ljudnivån

En annan fördel med ett sänkt gipstak är att det bidrar positivt till akustiken i ett rum. Har du högljudda grannar eller leker barnen på husets övre plan, kan du med ett sänkt tak stoppa mycket av ljudet.
En helt annan positiv sidoeffekt, som i slutändan kan rädda liv, är att ett sänkt tak hämmar brand, så att familjen i händelse av en brand har längre tid på sig att sätta sig i säkerhet.

Gipstak montering - hur sätter man upp ett gipstak?

Den enklaste och säkraste sättet att skapa ett snyggt sänkt tak i sitt hem är utan tvekan att bygga det av gipsskivor. I dag finns det krav på en tät ångspärr i taket när du isolerar det. Den ser till att den varma luften inte försvinner ut och att du blir kvar i kylan.

Montering av gipsskivor i tak

Du kan tryggt kasta dig ut i arbetet med att montera ett gipstak. Vår tids material och verktyg har blivit så mycket bättre än de var förr, att du enkelt kan bygga ett sänkt gipstak efter konstens alla regler. En skivlyft är näst intill oumbärlig när du sätter upp ett gipstak. Den går att hyra i de flesta byggmarknader. Eller så kan du bygga en egen skivlyft på ett par timmar - se hur du gör i denna artikel:
Skivlyft för endast 200 kr

Utöver detta ska du fundera på om du vill använda en gipsskruvdragare. En gipsskruvdragare med band underlättar arbetet och tempot avsevärt. Använder du lösa skruvar när du monterar ditt gipstak, köp då ett djupstopp för gips.

Gipstak - regla upp

När du monterar ett gipstak ska du i de flesta fallen även regla upp. Det sker genom att du sätter reglar hela vägen runt taket, så att gipsskivorna senare kan skruvas fast i alla kanter. Reglarna ska sitta så att de bildar ett regelverk att fästa gipsskivorna i.

När du har monterat ett nytt gipstak är det enkelt att dra nya kablar. De ska dras när du har satt reglarna på plats. Dra kablarna med hjälp av en elektriker. Planera noga, särskilt om du ska ha många spotlights eller uttag.

Gipsskivor till tak

Utöver vanliga gipsskivor kan man även få särskilda gipsskivor för tak. Till skillnad från vanliga gipsskivor, som endast har spackelkanter på längden, har gipsskivor till tak även avfasade spackelkanter på kortsidorna. Spackelkanten på gipsskivor till tak är extra djup.

LÄS OCKSÅ: Så spacklar du gipsskivor

Gipstak pris

Priset på ett gipstak beror så klart på många saker. Om du ska montera ett sänkt gipstak är priset ofta dyrare än om om du slipper arbetet med att först behöva regla upp. Samma sak gäller om du ska ha en elektriker till hjälp att dra el. Men ska du bara montera skivor och spackla ligger priset på ett gipstak runt 250 kr per kvadratmeter.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka