Så enkelt lagar du sprickor i taket

Det är vanligt med små sprickor i putsade tak och de uppstår när byggnaden rör sig eller sätter sig. Som tur går det lätt och snabbt att laga dem med spackelmassa så att de blir fina igen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
50 kronor

Intro

Det går inte att undvika fin sprickbildning i putsade tak, och de är endast av kosmetisk betydelse. Men det händer att någon av dem sys tydligt och därför verkar ”farlig”. Då är det tur, att det är så lätt att laga sprickan med akryl- eller sandspackelmassa.

Bara följ våra anvisningar så gör du det snabbt.

Dyker sprickorna upp gång på gång eller om det finns andra skador i putsen, bör du överväga att tapetsera taket med fin glasfiberväv som armerar putsen.

Om taket är riktigt dåligt kan det putsas om eller också ersätter du putsen med gipsskivor. De kan även fästas under putsen, men då måste skruvarna få fatt i brädorna i glespanelen ovanför.

PROBLEM
Putssprickor är för det mesta ett kosmetiskt problem, i varje fall när de inte är större än här. Och det är lätt att lösa problemet.

LÖSNING
Fina sprickor i ett putsat tak kan lagas med akrylspackel (snickarspackel eller finspackel) på tub. Om sprickan är större, eller om det är många, väljer
du i stället sandspackel.

Tidsförbrukning

Ett par timmar plus torktid för spackelmassa och färg.

Pris

Om du har sandspackelmassa och färg, kostar reparationen inte ett öre.

Svårighetsgrad

Det är relativt lätt att laga sprickor i ett putsat tak.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

Sprickor i taket: Sprickan kratsas ur mycket noga 1

Sprickan kratsas ur mycket noga. Men först ska du ta bort all lös puts i sprickan, och du ska även skapa plats för spackelmassan. Dra fram och tillbaka i sprickan med en skruvmejsel eller spackel tills du skapat plats.

Sprickor i taket: Välj en mindre spackel för att fylla igen hål med spackelmassa 2

Välj en mindre spackel för att fylla igen hål med spackelmassa (se på bilden på nästa sida hur det går till). Eftersom sandspackelmassa kan torka snabbt (det är ju varmt under taket) bör du dra ut massan så snabbt som möjligt med bred spackel.

Sprickor i taket: Jämna till ytan med en fuktig och mjuk pensel 3

Jämna till ytan med en fuktig och mjuk pensel. Sandspackelmassa innehålla svaga bindemedel och är därför lättslipad när den har härdat. Med lite övning och en lätt fuktig, mjuk pensel kan slipning undvikas eller begränsas.

Sprickor i taket: Måla längs taket och ända ut till stuckaturen 4

Måla längs taket och ända ut till stuckaturen. Dra ut färgen mycket tunt mot mitten av taket så att det inte bildas en tydlig övergång. Du kommer annars att se penseldragen i färgen även om du till sist målar med rulle.

Sprickor i taket: Måla färdigt 5

Måla färdigt. När du har fördelat färgen med pensel är det en fördel om du kan studera lagningen i starkt ljus. Då kan du se om du ska fylla på mer spackelmassa eller om det är dags att färdigmåla med rulle.

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

TIPS: Slipp skräp från rollern

TIPS: Spara in på rengöring av målargrejor

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Innertak