Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gråt inte över sprickor i taket

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det är vanligt med små sprickor i putsade tak. Sprickorna uppstår när byggnaden rör sig eller sätter sig. Men ta det lugnt – taket är inte fördärvat och det ramlar inte ner. För det mesta är det mycket lätt att laga sprickorna och resultatet blir ett snyggt tak.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
50 kronor

Intro

Det går inte att undvika fin sprickbildning i putsade tak, och de är endast av kosmetisk betydelse. Men det händer att någon av dem sys tydligt och därför verkar ”farlig”. Då är det tur, att det är så lätt att laga sprickan med akryl- eller sandspackelmassa. Bara följ våra anvisningar så gör du det snabbt. Dyker sprickorna upp gång på gång eller om det finns andra skador i putsen, bör du överväga att tapetsera taket med fin glasfiberväv som armerar putsen. Om taket är riktigt dåligt kan det putsas
om eller också ersätter du putsen med gipsskivor. De kan även fästas under putsen, men då måste skruvarna få fatt i brädorna i glespanelen ovanför.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Sprickan kratsas ur mycket noga. Men först ska du ta bort all lös puts i sprickan, och du ska även skapa plats för spackelmassan. Dra fram och tillbaka i sprickan med en skruvmejsel eller spackel tills du skapat plats.

2

Välj en mindre spackel för att fylla igen hål med spackelmassa (se på bilden på nästa sida hur det går till). Eftersom sandspackelmassa kan torka snabbt (det är ju varmt under taket) bör du dra ut massan så snabbt som möjligt med bred spackel.

3

Jämna till ytan med en fuktig och mjuk pensel. Sandspackelmassa innehålla svaga bindemedel och är därför lättslipad när den har härdat. Med lite övning och en lätt fuktig, mjuk pensel kan slipning undvikas eller begränsas.

4

Måla längs taket och ända ut till stuckaturen. Dra ut färgen mycket tunt mot mitten av taket så att det inte bildas en tydlig övergång. Du kommer annars att se penseldragen i färgen även om du till sist målar med rulle.

5

Måla färdigt. När du har fördelat färgen med pensel är det en fördel om du kan studera lagningen i starkt ljus. Då kan du se om du ska fylla på mer spackelmassa eller om det är dags att färdigmåla med rulle.

Tidsförbrukning

Ett par timmar plus torktid för spackelmassa och färg.

Pris

Om du har sandspackelmassa och färg, kostar reparationen inte ett öre.

Svårighetsgrad

Det är relativt lätt att laga sprickor i ett putsat tak.

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

TIPS: Slipp skräp från rollern

TIPS: Spara in på rengöring av målargrejor

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka