Intro
Instruktion
01
Tvätta rent, torka av och maskera
2
Steg
Börja med att dammsuga de ytor som ska målas och tvätta sedan av dem. Det finns tillverkare som påstår att man inte behöver tvätta eller avfetta inför målning, men vi rekommenderar att du sörjer för helt rena ytor.
Medan träet torkar kan du passa på att maskera. Lägg filt eller papper på golvet och tejpa fast. Skydda sockeln med tejp om den inte ska målas. Sätt också maskeringstejp på foderlisterna.
När du har dammsugit och tvättat rent skyddar du golvet. Du kan lägga papper eller målarmatta på golvet. Tänk på att fästa med tejp.
02
Måla först med en grundfärg
4
Steg
Nu är det dags att måla, men du ska vänta lite med färdigfärgen när du målar gammalt gulnat trä. För att vara säker på att fläckar av nikotin, sot och kåda inte ska tränga igenom färgen bör du först stryka panelen med en spärrfärg.
Spärrgrundfärgen kan missfärgas lite men det påverkar inte den färg som du avslutar målningen med.
Om du har avfettat noga kan du välja en vanlig grundfärg till arbetet. Grundfärgens uppgift är ju att skapa ett bra underlag för färdigfärgen.
Om du rullar ut rikligt med färg på en liten yta så kan du sedan dra ut färgen med pensel. Fördelen med denna teknik är att du slipper doppa penseln och slipper färg som droppar ner längs armen.
Fördela färgen med en bred pensel och långa drag. Se till att grundfärgen också kommer in i springorna mellan brädorna så att det inte sedan ser ut som om taket är randigt.
Arbeta vidare fält efter fält på samma sätt med både rulle och pensel. Försök hela tiden måla vått i vått så att färgen fördelas ordentligt. När du målar väggarna kan du lika gärna använda en bred pensel.
03
Fyll igen alla repor och springor
5
Steg
Dmen den avslöjar också varje liten repa, jack och springa. Nu kan du också tydligt se alla de små hål som bildas mellan panelen och skugglisten.
De har ingen betydelse när panelen är obehandlad i naturträ, men nu ser de ut som små svarta hål. Eftersom både väggar och tak har blivit vita så kan de kanske accepteras, men för att få extra fin finish ska de fyllas igen med små klickar fogmassa. Det går rätt snabbt.
Pressa ner akrylfogmassa i alla hål och i springan mellan panelen och skugglisten. Skär av patronens munstycke snett - inte för stort - så blir det lätt att styra hur mycket du fyller i.
Släta ut fogmassan. Det går allra snabbast med ett finger. För varje gång du har jämnat till en klick torkar du av fingret med en fuktig svamp så att fogmassan inte fastnar. Du ska inte använda diskmedel.
En fuktig svam är bra för att jämna till fogmassa. Den kan du använda när du slätar till massan i springan mellan panelen och skugglisten. Skölj svampen ofta och fortsätt till fogen är slät.
Springorna i hörnen mellan väggpanelerna fylls också med smidig och elastisk akrylfogmassa. Släta därefter till massan så att det blir snyggt. Passa på att också fylla igen hålen mellan sockeln och panelen med fogmassa.
04
Dags att avsluta med färdigfärg
1
Steg
Först nu är det dags att ta fram burken med färdigfärgen och röra om den ordentligt. Den ger en fin yta men kan inte dölja hål, springor och repor. Det är därför som förarbetet med grundfärg, fogmassa och finspackel är så viktigt.
Lite beroende på vilken färg du väljer och hur bra grundfärgen täcker, bör du räkna med att måla två gånger. Då får du en slät, fin och inte minst tålig yta och hela rummet ser nu ljust och fräscht ut.
Material
• Golvpapper
• Maskeringstejp
• Vit spärrgrundfärg (här Sigma Renova Isotop Primer)
• Färg (här Sigma Renova Isotop 10)
• Akrylfogmassa
• Finspackel
Verktyg
• Målarrulle med lång lugg
• Penslar, en bred och en smal oval
• Bra fogpistol
• Finkornig slipsvamp