Måla innertak med träpanel - så här gör du

Förarbetet med rengöring, grund och att fylla igen sprickor sparar både tid och färg, när du ska måla takpanel. Se här hur du ska göra - steg för steg.

Intro

Effekten av att måla en halvgammal gulnad träpanel vit är fantastisk. Inte bara för att ytorna ser rena och fräscha ut, utan också för att rummet verkar större och ljusare. Om du vill sälja din bostad så är den numera vita panelen mycket inbjudande och välkomnande jämfört med den smutsgula. Och har du tänkt förbli boende så är det bara fint, för då får du själv glädje av din insats med färg och pensel.

Innan du börjar måla trätak

När du målar träpanel ska du göra det på ett proffsigt sätt.

Det innebär grundligt förarbete, men det lönar sig verkligen när du sedan målar. Ju mer tid du lägger på förarbetet, desto snabbare går det att måla ytorna.

  1. Först ska du tvätta av all panel som ska målas.
  2. Sedan maskerar du det som inte ska målas. Då hamnar färgen endast där den ska.
  3. Därefter grundar du ytorna. Här kan du välja en spärrfärg som ser till att nikotin, sot, kåda etc. inte tränger igenom den nya färgen.
  4. Efter grundning fylls jack, repor och springor mellan brädorna igen. Springorna syns annars extra tydligt när taket har målats.

Avslutningsvis målar du. Det går snabbt och det blir snyggt.

Instruktion

01
Tvätta rent, torka av och maskera 2 Steg

Börja med att dammsuga de ytor som ska målas och tvätta sedan av dem. Det finns tillverkare som påstår att man inte behöver tvätta eller avfetta inför målning, men vi rekommenderar att du sörjer för helt rena ytor.

Medan träet torkar kan du passa på att maskera. Lägg filt eller papper på golvet och tejpa fast. Skydda sockeln med tejp om den inte ska målas. Sätt också maskeringstejp på foderlisterna.

Måla trätak: När du har dammsugit och tvättat rent skyddar du golvet 1

När du har dammsugit och tvättat rent skyddar du golvet. Du kan lägga papper eller målarmatta på golvet. Tänk på att fästa med tejp.

Måla trätak: Socklarna skyddas med tejp 2

Socklarna skyddas med tejp om de inte ska målas. Tryck fast tejpen ordentligt så att den sluter tät mot väggpanelen. Skydda även foderlisterna.

TIPS: Om du har lagt papper på golvet fäster du det med tejp på socklarna.

02
Måla först med en grundfärg 4 Steg

Nu är det dags att måla, men du ska vänta lite med färdigfärgen när du målar gammalt gulnat trä. För att vara säker på att fläckar av nikotin, sot och kåda inte ska tränga igenom färgen bör du först stryka panelen med en spärrfärg.

Spärrgrundfärgen kan missfärgas lite men det påverkar inte den färg som du avslutar målningen med.

Om du har avfettat noga kan du välja en vanlig grundfärg till arbetet. Grundfärgens uppgift är ju att skapa ett bra underlag för färdigfärgen.

Måla trätak: Om du rullar ut rikligt med färg på en liten yta 1

Om du rullar ut rikligt med färg på en liten yta så kan du sedan dra ut färgen med pensel. Fördelen med denna teknik är att du slipper doppa penseln och slipper färg som droppar ner längs armen.

Måla trätak: Fördela färgen med en bred pensel 2

Fördela färgen med en bred pensel och långa drag. Se till att grundfärgen också kommer in i springorna mellan brädorna så att det inte sedan ser ut som om taket är randigt.

Måla trätak: Arbeta vidare fält efter fält 3

Arbeta vidare fält efter fält på samma sätt med både rulle och pensel. Försök hela tiden måla vått i vått så att färgen fördelas ordentligt. När du målar väggarna kan du lika gärna använda en bred pensel.

Måla trätak: Slipa panelen mycket lätt med slipsvamp 4

Slipa panelen mycket lätt med slipsvamp när grundfärgen har torkat minst fyra timmar. Då får du bort ojämnheter från färgen utan att du skadar kanterna på brädorna i panelen. Dammsug när du har slipat färdigt.

03
Fyll igen alla repor och springor 5 Steg

Dmen den avslöjar också varje liten repa, jack och springa. Nu kan du också tydligt se alla de små hål som bildas mellan panelen och skugglisten.

De har ingen betydelse när panelen är obehandlad i naturträ, men nu ser de ut som små svarta hål. Eftersom både väggar och tak har blivit vita så kan de kanske accepteras, men för att få extra fin finish ska de fyllas igen med små klickar fogmassa. Det går rätt snabbt.

Måla trätak: Pressa ner akrylfogmassa i alla hål 1

Pressa ner akrylfogmassa i alla hål och i springan mellan panelen och skugglisten. Skär av patronens munstycke snett - inte för stort - så blir det lätt att styra hur mycket du fyller i.

Måla trätak: Släta ut fogmassan 2

Släta ut fogmassan. Det går allra snabbast med ett finger. För varje gång du har jämnat till en klick torkar du av fingret med en fuktig svamp så att fogmassan inte fastnar. Du ska inte använda diskmedel.

Måla trätak: En fuktig svam är bra för att jämna till fogmassa 3

En fuktig svam är bra för att jämna till fogmassa. Den kan du använda när du slätar till massan i springan mellan panelen och skugglisten. Skölj svampen ofta och fortsätt till fogen är slät.

Måla trätak: Springorna i hörnen mellan väggpanelerna fylls också 4

Springorna i hörnen mellan väggpanelerna fylls också med smidig och elastisk akrylfogmassa. Släta därefter till massan så att det blir snyggt. Passa på att också fylla igen hålen mellan sockeln och panelen med fogmassa.

Måla trätak: Kolla nu om det finns hål som inte fyllts igen 5

Kolla nu om det finns hål som inte fyllts igen. Jack, repor och hål efter skruvar fylls helst med finspackel som inte sjunker. Fogmassa används däremot där det krävs en viss elasticitet.

04
Dags att avsluta med färdigfärg 1 Steg

Först nu är det dags att ta fram burken med färdigfärgen och röra om den ordentligt. Den ger en fin yta men kan inte dölja hål, springor och repor. Det är därför som förarbetet med grundfärg, fogmassa och finspackel är så viktigt.

Lite beroende på vilken färg du väljer och hur bra grundfärgen täcker, bör du räkna med att måla två gånger. Då får du en slät, fin och inte minst tålig yta och hela rummet ser nu ljust och fräscht ut.

Måla trätak: Dagen efter är det dags att avsluta arbetet 1

Dagen efter är det dags att avsluta arbetet. Även nu kan du börja med rulle, så att det inte rinner färg längs armarna, och sedan dra ut färgen med pensel. Kolla på burken hur lång tid det ska gå innan du kan måla den andra och sista gången.

Material

• Golvpapper
• Maskeringstejp
• Vit spärrgrundfärg (här Sigma Renova Isotop Primer)
• Färg (här Sigma Renova Isotop 10)
• Akrylfogmassa
• Finspackel

Verktyg

• Målarrulle med lång lugg
• Penslar, en bred och en smal oval
• Bra fogpistol
• Finkornig slipsvamp

Video

TIPS: Slipp skräp från rollern

Video

TIPS: Slipp lösa penselhår i färgen

Video

TIPS: Spara in på rengöring av målargrejor

Video

TIPS: Snett snitt på fogspetsen

Video

TIPS: Förläng fogmassans livstid

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Paneltak