Laga putsat tak - Så lätt är det

Med gipsputs går det lätt att laga ett putsat tak. Tack vara sin stora fästförmåga sitter gipsputsen kvar i taket. Och den krymper inte när den torkar.

Intro

Har du någon gång provat att laga ett hål i ett putsat tak med traditionell puts, så vet du säkert att det inte är så lätt. Putsen faller oftast ner så fort du vänder ryggen till. Och när du väl lyckats få det att sitta kvar, så får du ändå krympsprickor när det torkar. Om det då inte redan har tappat fästet och ramlat ner.

Därför är gipsputs genialt

Lösningen är gipsputs. Det är mycket lättare att arbeta med, fäster bättre i underlaget och det krymper inte när det torkar. Resultatet blir dessutom garanterat bra efter en putsning. Här används Knauf Rotband, som köps som torrbruk och har en särskilt bra fästförmåga.

LÄS OCKSÅ: Gipsbruk är genialt

Du ska dock alltid grundmåla/primea ytskiktet först så att den torra ytan inte suger ut fukten ur putsen. I gengäld kan du lägga på ett upp till 5 cm tjockt lager gipsputs.

För säkerhets skull bör du ”armera” större reparationer med hönsnät.

LÄS MER: Reparation av sprickor i taket - så gör du!

Detta behöver du

Materiallistan är kort: gipsbruk, primer, hönsnät och häftklamrar. Å andra ska du använda murarverktyg.

 • Hobbykniv
 • Pensel
 • Häftapparat
 • Murarhink
 • Visp
 • Murslev
 • Bräda
 • Putsbräda

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

Laga hål i tak: Lägg på primer eller förankringsgrund 1

Lägg på primer eller förankringsgrund, när du har tagit bort gammal puts, jämnat till kanterna och gjort rent. Var noga med att “mätta” putskanten.

Laga hål i tak: Häfta fast en bit hönsnät med långa häftklammrar 2

Häfta fast en bit hönsnät med långa häftklammrar. Håll avstånd till puts kanten. Klipp till nätet med en avbitartång så att det hamnar 1 cm in från kanten.

Laga hål i tak: Blanda gipspulver och vatten 3

Blanda gipspulver och vatten med en visp på en borrmaskin. Fortsätt tills putsen är helt klumpfri. Konsistensen ska vara som hårt vispad grädde.

Laga hål i tak: Pressa upp gipsbruket i hålet 4

Pressa upp gipsbruket i hålet, så att det får god kontakt med botten och armeringen. Fyll på rikligt med bruk, tills bruket sticker ned ca. 5 mm under taknivån. Det är enklast att börja ute vid kanten och arbeta dig inåt mot mitten. Gör putslagret tjockare än hålet, så har du utrymme att korrigera.

Laga hål i tak: Dra en jämnt hyvlad bräda långsamt 5

Dra en jämnt hyvlad bräda långsamt över hålet i en sick-sack-rörelse. På det sättet blir du av med överskottsputs.

Laga hål i tak: Jämna till ytan med en putsbräda med skumgummi 6

Jämna till ytan med en putsbräda med skumgummi som är doppad i vatten. Rör brädan i cirklar. Du kan jämna till ytan efter ungefär en timma.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Innertak