Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lätt reparerar du takpanelen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Är det gamla fina pärlsponttaket dolt bakom gipsskivor eller masonit? Eller har de gamla fina brädorna blivit tråkiga att se på? En enkel insats på ett par dagar ger dig ett helt nytt tak. Häng med här och se hur det går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kronor
Fult gammalt paneltak

Intro

Vad gör man när man upptäcker att det ovanför skivorna i taket finns en fin, gammal panel av pärlspontbrädor? Man river förstås ner alla skivor och renoverar taket så att det återställs och man kan njuta av den fina panelen.

Här lämnade masonitskivorna en mängd skruvhål efter sig i panelen, och när vi ser närmare på taket ser vi att färgen flagar, att det finns kvistar och att det också finns springor mellan en del brädor. Hålen spacklas igen med snickarspackel och springorna mellan brädorna fylls med en elastisk akrylfog, som ger med sig om huset arbetar. Därefter ska taket tvättas, slipas och målas.

Instruktion

Gör så här

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Ta bort alla taklister hela vägen runt. Oavsett om det är skugglister eller andra lister som har dolt övergången mellan vägg och tak, ska du ta det försiktigt så att väggen inte skadas.

2

Alla spikar, skruvar och krokar i taket ska tas bort - även om de är försänkta. För det kvittar hur du än målar, så kommer du att se resterna av dem. En spetsig sidavbitare brukar få grepp, annars använder du kniv och hammare.

3

Spackla igen alla hål. Välj en akrylspackelmassa som är så f exibel att den inte lossnar om träet i taket arbetar i takt med luftfuktigheten. VIKTIGT! Välj en spackelmassa som du sedan kan slipa och måla.

4

Springor mellan brädor tätas med akrylfogmassa. Ett paneltak av brädor arbetar, och då duger det inte med en hård spackelmassa. Vi väljer i stället akrylfogmassa som inte kan slipas. Den ska genast slätas ut med våt svamp, innan den torkar.

5

Till sist ska taket målas. Även om taket har målats förr kan det vara klokt att försegla alla kvistar med kvistlack. Ett omålat tak grundmålas två gånger med spärrgrund innan du slutmålar två gånger med halvblank eller blank färg.

Innan taket målas ska det tvättas noga. Sot och nikotinfläckar kan spärras in bakom kvistlack.

Tidsförbrukning

1-3 dagar inkl. torktid.

Pris

Cirka 500 kr beroende på hur mycket färg du måste köpa.

Svårighetsgrad

Det är faktiskt ganska lätt att laga panelen i ett tak. Men det är besvärligt på grund av arbetsställningen.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka