Ta bort hål och sprickor i takpanelen

Är det gamla pärlsponttaket dolt bakom gipsskivor? Eller har de gamla brädorna blivit tråkiga att se på? En enkel insats ger dig ett helt nytt tak. Se hur det går till.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dagar
Pris
500 kronor

Intro

Vad gör man när man upptäcker att det ovanför skivorna i taket finns en fin, gammal panel av pärlspontbrädor? Man river förstås ner alla skivor och renoverar taket så att det återställs och man kan njuta av den fina panelen.

Här lämnade masonitskivorna en mängd skruvhål efter sig i panelen, och när vi ser närmare på taket ser vi att färgen flagar, att det finns kvistar och att det också finns springor mellan en del brädor. Hålen spacklas igen med snickarspackel och springorna mellan brädorna fylls med en elastisk akrylfog, som ger med sig om huset arbetar. Därefter ska taket tvättas, slipas och målas.

PROBLEM
Ovanför masonitskivorna fann vi ett gammalt fint tak av pärlspontpanel.

LÖSNING
Taket ska tvättas, slipas, spacklas och målas. Det är ganska enkelt men ansträngande för armarna.

Välj gärna akrylatfärg till taket. Den torkar snabbt och luktar inte medan du målar.

Tidsförbrukning

1-3 dagar inkl. torktid.

Pris

Cirka 500 kr beroende på hur mycket färg du måste köpa.

Svårighetsgrad

Det är faktiskt ganska lätt att laga panelen i ett tak. Men det är besvärligt på grund av arbetsställningen.

Instruktion

01
Gör så här 5 Steg

1

Ta bort alla taklister hela vägen runt. Oavsett om det är skugglister eller andra lister som har dolt övergången mellan vägg och tak, ska du ta det försiktigt så att väggen inte skadas.

2

Alla spikar, skruvar och krokar i taket ska tas bort - även om de är försänkta. För det kvittar hur du än målar, så kommer du att se resterna av dem. En spetsig sidavbitare brukar få grepp, annars använder du kniv och hammare.

3

Spackla igen alla hål. Välj en akrylspackelmassa som är så f exibel att den inte lossnar om träet i taket arbetar i takt med luftfuktigheten. VIKTIGT! Välj en spackelmassa som du sedan kan slipa och måla.

4

Springor mellan brädor tätas med akrylfogmassa. Ett paneltak av brädor arbetar, och då duger det inte med en hård spackelmassa. Vi väljer i stället akrylfogmassa som inte kan slipas. Den ska genast slätas ut med våt svamp, innan den torkar.

5

Till sist ska taket målas. Även om taket har målats förr kan det vara klokt att försegla alla kvistar med kvistlack. Ett omålat tak grundmålas två gånger med spärrgrund innan du slutmålar två gånger med halvblank eller blank färg.

Innan taket målas ska det tvättas noga. Sot och nikotinfläckar kan spärras in bakom kvistlack.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Paneltak