10 tips till badrummet
1. Så får du ner priset på vvs-arbetet
Ska du dra igång ett renoveringsprojekt i ditt badrum, och ha dit en VVS:are som ska göra rörarbetet, så är det en riktigt god investering att frilägga rören innan han kommer. Det gör det mycket lättare för honom att värdera det konkreta arbetet. Offerten blir på så sätt mer realistisk och i de allra flesta fall även billigare. Om rören inte är frilagda kan det hända att han lägger på lite extra, då han inte riktigt vet vad som gömmer sig bakom kaklet.
2. Pass på våtrumsmembranen när du byter fogen
En silikonfog blir snabbt sliten och ful och kan behöva bytas ut. När du byter den är det viktigt att du inte skär för djupt med din hobbykniv. Gör du det riskerar du nämligen att förstöra våtrumsmembranen som skyddar den bakomliggande konstruktionen mot fuktskador. En bra teknik är att först skära försiktigt i bägge sidor av den gamla fogen, så den lossnar. Med lite tur kan du försiktigt dra ut den i ett stycke. Innan du lägger den nya fogen ska du rengöra grundligt och avfetta med aceton, så att den fäster ordentligt.
3. Diskmedel är perfekt om du ska byta toaletten
... och sätta en ny på plats över golvavloppet. Smörj rikligt med diskmedel på gummipackningens insida, så glider toaletten på plats mycket lättare.
4. Snabb åtkomst till rören med en kardborrelist
Du ska kunna nå vattenrören i ditt badrum, även om de är dolda i väggen. Bygger du med våtrumsgips är det smart att bygga en lucka som sätts fast med kardborre. Såga bara ett hål i väggen, och såga sedan till en platta som är lite större än hålet, så att det finns plats för kardborrelisten som luckan sätts fast med.
5. Behåll rördragningen och spara mycket pengar
Det kostar en hel del om du vill flytta på avlopp och dra om vattenrören. Det gör arbetet betydligt mer omfattande och kostar extra både vad gäller material och arbets timmar. Så om du kan leva med den existerande placeringen av rör och avlopp finns det mycket pengar att spara.
6. Rengör rören grundligt och slipp otäta skarvar
Om du sätter upp en vägghängd toalett, ska du vara uppmärksam på att få rensat rören grundligt innan du sammankopplar dem. Rören ska oftast kapas till med en bågfil, och det är viktigt att allt spån från plasrören rensas bort. Annars riskerar du att skarvarna inte blir täta. Se också till att skära till snittet så att det blir helt rent runt kanterna med en skarp hobbykniv.
7. Slå försiktigt
När du byter en kakelplatta, t.ex. i badrumsgolvet, måste du se upp så att du inte förstör de andra plattorna samt våtrumsmembranen och evt. golvvärmen. Om du först borrar hål i den trasiga kakelplattan minskar du spänningen i den, vilket gör den lättare att ta loss. Sedan bankar du försiktigt hål i plattan med hammare och stämjärn, och tar bort den bit för bit.
8. Lätt och riskfritt: limma toaletten
Ska du byta din gamla toalett som står på golvet, så limma fast den nya. Du slipper borra i golvet och riskerar inte att förstöra golvvärme eller våtrumsmembran. Och så går det snabbt och lätt.
9. Skaffa en fläkt med fuktmätare
Om du skaffar en fläkt med fuktmätare till badrummet, är du säker på att bli av med all fukt. Den ventilerar så länge fukten är kvar och är ingen stor extrautgift.
10 tips till golvläggning
1. Såga underifrån
Om du ska såga till en golvbräda i längden eller göra ett hack med din sticksåg - såga alltid underifrån. Det ger det finaste resultatet då du slipper att träet flisar sig på ovansidan. Tipset gäller alla sorters trägolv, även klickgolv i t.ex. laminat eller linoleum.
2. Lägga golv runt ett rör
Om ditt golv ska läggas runt ett rör, är det är en bra idé att planera för hur det ska passas till. Om du kan få ihop det med hjälp av en skarv är det en fördel, och du kan såga ett hål som går halvt in i varje golvbräda.
3. Spara luft runt kanten
När du lägger ett flytande golv är det viktigt att det är luft kvar i kanterna vid väggar och rörgenomföringar. Det löser du lätt med ett par plastkilar under tiden som golvet läggs.
4. Acklimatisera brädorna så att de inte slår sig
Innan du lägger ditt nya golv ska golvbrädorna acklimatiseras. Det är viktigt att de har ungefär samma temperatur som rummet de ska läggas i, så slipper du att träet slår sig. Därför är det en bra idé att beställa brädorna i god tid och förvara dem inomhus, helst i rummet som de ska läggas i. Då vänjer de sig vid temperaturen och luftfuktigheten. Hur lång tid de ska ligga inomhus varierar, därför är det viktigt att följa producentens råd.
5. Planera förbandet på ditt nya golv
Det är viktigt att det är ett visst avstånd mellan skarvarna på golvbrädorna, ett så kallat förband. Det gör att golvet ligger stabilt. Du ska också se till att det inte är en väldigt kort bräda i hörnet på den första raden, då riskerar du att golvet slår sig. Det är en bra idé att göra en ritning, så att du lägger brädorna efter ett visst system.
6. Arbeta snabbt med häftpistolen
När du ska fästa ett undergolv av masonitskivor, t.ex. som underlag för ett linoleumgolv, är häftpistolen ett bra hjälpmedel. Det går snabbt att fästa skivorna så att de ligger ordentligt, och sedan kan du komma i gång med att lägga golv.
7. Få golvet att linjera med skåpen
Det ger ett snyggt, harmoniskt intryck, om linjerna på ditt färdiga golv är parallella med t.ex. skåpen i rummet. Det löser du genom att dra ett streck på golvet, som motsvarar skåpens linje, och lägga golvet efter strecket.
8. Välj rätt underlag
Lägger du ett golv ovanpå betong ska du vara uppmärksam på att det underliggande materialet måste ska ha ett fuktspärrande lager. Det finns speciella så kallade akustiska mattor, från bl.a. Pergo, som även dämpar ljuden. De fästs samman med metallfolie.
9. Ett ordentligt golvjärn är oumbärligt
... när du ska lägga golv. Det gör det lätt att lägga de sista brädorna, och det gör att skarvarna blir helt täta. Köp ett rejält med lite tyngd i, om det som följer med golvbrädorna är för litet.
10 tips till tapetsering
1. Börja med ett rakt streck på väggen
Den första våden tapet ska sitta helt rakt, för att resterande våder ska hamna rätt, och du ska få ett snyggt resultat. Det kan du lösa genom att dra ett lodrätt streck på väggen från golv till tak, som du utgår från när du sätter upp den första våden. När resten sätts upp utifrån den första, kommer de att sitta spikrakt.
2. Vinkelräta snitt ger täta skarvar
Håll din kniv vinkelrätt mot tak eller vägg när du skär till filten som ska överlappa skarvarna. Det gör ingenting om ditt snitt inte är spikrakt så länge du håller kniven vinkelrät. Om du håller kniven i en skev vinkel får du ett mellanrum mellan de två filtstyckena, vilket gör att skarven inte blir helt tät, och slutresultatet därmed inte särskilt snyggt.
3. Lår bli saxen när du skär tapet.
Använd istället en tapetlinjal - det går snabbare att riva av tapetvåderna i önskad längd när du väl har fått in snitsen!
4. Passa ihop våderna
När du tapetserar med mönstrad tapet är det viktigt att du passar ihop våderna så att mönstret blir jämnt. Du kan justera lite innan limmet har torkat, så att mönstret blir helt exakt. Se till att våderna hamnar helt tätt, så att både mönster och skarvar blir jämna.
5. Lägg på rejält med lim
När du sätter upp filt ska du inte snåla med limmet. Det är viktigt att filten sluter helt tätt mot underlaget. Om limmet inte är jämnt applicerat över hela väggen riskerar du att det bildas luftbubblor under filten. Det ska inte hända. Då får du göra om, och se då till platta till filten ordentligt, så att den sitter bra och är helt slät.
6. Tapet direkt på vägg
Non-woven är en ny, smart sorts tapet av extra kraftig kvalitet, som kan bespara dig en massa tid, då remsorna sätts direkt upp på väggen. Först rollas limmet upp på väggen och sedan sätts tapetremsan upp och skärs till direkt på väggen. Limmet torkar först efter ca. 15 min. Det ger dig gott om tid till att justera så att vådernahamnar precis så som du vill ha dem.
7. Jämna till med gummispackel
Använd en bred gummispackel när du ska jämna till glasfilten och dra ut limklumpar på väggen. Den är betydligt bättre än en traditio nell tapetborste, som lätt kan riva hål i filten. Spackeln kan även komma åt hela vägen ut i hörnorna.
8. Skippa förgrundad filt till taket
Om du vill sätta upp filt i taket, så gör det lätt för dig själv och välj en som inte är förgrundad. Den är mycket lättare att arbeta med då den inte är så styv.
9. Låt tapeten “dra”
När du har smort lim på tapeten ska du låta den dra i 2-3 min. Tapet är nämligen papper, och det utvidgar sig när det blir vått. Sätter du upp den direkt kan den “växa” på väggen, och du riskerar att få veck som inte försvinner när limmet har torkat.
10. Vik tapeten så att den blir lätt att sätta upp
När du har applicerat klister på en våd ska den vikas, så den blir lätt att hantera. Vik den ena halvan in till mitten, och den andra halvan likadant. I änden som ska sitta intill taket, gör du ett veck på 5-10 cm, så att du kan sätta upp den utan att riskera att få lim överallt.
10 tips till upphängning
1. Ta reda på vilket underlag det är
När du ska hänga upp någonting på en vägg är det viktigt att veta vad den är gjord av, så att du kan välja rätt plugg. Borrar du ett hål med ett 5-6 mm borr långt in i väggen kan borrdammet avslöja materialet. Gipsdamm är vitt och finkornigt, lättbetong och betong grått och grovkornigt, tegel är oftast rött och färgar av sig.
2. Kolla om vattenpasset mäter som det ska
Ett vattenpass kan bli oprecist om det t.ex. har stått ute i minusgrader, eller om du tappat det. Mäter du med ett dåligt vattenpass blir resultatet därefter. Du kan kolla om det mäter korrekt genom att sätta två streck i varje ände, när li bellerna sitter precis i mitten. Vänd på vattenpasset och kolla om det fortfarande är vågrätt vid de två strecken. Om inte bör du köpa ett nytt.
3. Undgå att borret glider
Om du ska borra i en väg som är slät, kan borret lätt komma att glida åt höger - den riktning som borret roterar. Det kan du slippa genom att börja med ett tunnt borr, typiskt 3 mm, utan att trycka särskilt hårt. Borret ska bara få grepp. Sedan byter du till ett större borr, t.ex. 6-8 mm, som passar den plugg som du har valt.
4. Borra snett om vasken är tung
En vask är tung och kan komma att “hänga”, om du inte vidtar försiktighetsåtgärder, som rörmokaren gör. Han borrar hålen till de långa gängade stängerna lite snett nedåt in i väggen, det gör att vasken pressas en aning uppåt från början.
5. Smart hylla sitter i fogen
Sätter du hyllan i dusch-nischen direkt in i fogen så slipper du borra, och du riskerar inte att förstöra våtrumsmembranen. Sätter du upp nytt kakel låter du bli att foga där hyllan ska sitta. Placera den ovanpå kakelplattorna, och sätt den i spänn med ett par plastbrickor medan du fogar med en mjukfog. Om du inte ska kakla om kan du ta bort fogen med en multisåg med diamantklinga, sätta in hyllan och lägga ny fog.
6. Limma saker i badrum
I badrummet är det perfekt att limma upp mindre saker, som t.ex. krokar och speglar. Särskilt om du har kaklade väggar som kan vara svåra att borra i, då de är hårda och släta. Du riskerar inte att förstöra våtrumsmembranen, och du sparar tid.
7. Epoxy fäster på det mesta
Om du ska sätta upp tunga saker kan du använda epoxylim, som är extremt starkt och fäster på i stort sett allt. Det är ett tvåkomponentslim som härdar först när de båda massorna blandas samman. Och sedan sitter sakerna fast!
8. Tippa gångjärnet så grinden inte hänger
Om du vill slippa att griden “hänger”, ska du tippa dess gångjärn lite bakåt när du drar fast det. Det motverkar draget nedifrån, och gör att grinden sitter perfekt, även efter ett par år.
9. Plastbricka räddar hylla på skev vägg
Ska du sätta upp en hylla på skenor är det viktigt att skenan sitter helt rakt. Med plastbrickor som finns i tjocklekar från 1 til 5 mm, kan den lätt rätas upp.
10 tips till skiljeväggen
1. Välj stål framför trä
Stålprofiler är jämna och lätta att klippa till med en plåtsax och lätta att arbeta med. Därför är det en fördel att välja stål framför trä när du ska bygga en ny skiljevägg. Du slipper dessutom sågspån. Du behöver heller inte skruva, eftersom stålprofilerna kan fogas samman med en tång.
2. Effektiv fixertång
En fixertång är det mest effektiva verktyget när du ska sammanfoga ett stålskelett. Du pressar bara ihop ståldelarna, när de sitter som de ska - lätt och snabbt. Du undgår samtidigt buktningar i skelettet, som kan vara en risk om du fogar ihop det med skruvar.
3. Skarvarna på en gipsvägg
... ska inte bara spacklas, utan även stärkas upp med en armeringsremsa. Du får den starkaste väggen om du använder en kartongremsa. Den gör väggen styvare än ett fibernät.
4. Gipssko till stora skivor
Stora gipsskivor är svåra att hantera själv, men har du en så kallad gipssko, kan du styra skivan med foten medan du har bägge händerna fria. Och det är faktiskt en fördel att välja stora skivor som når från golv till tak, då det blir mindre spacklande.
5. Använd djupstopp på skruvdragaren
Använd ett djupstopp på din skruvdragare när du sätter i gipsskruvar. Då slipper du att dra på för mycket av misstag, och att skruvarna kommer för långt in i väggen. Om det sker förstörs kartongen kring skruven, och då får den inget ordentligt grepp och du får extra mycket spackelarbete.
6. Akrylfog dämpar ljud
Du kan göra ett rum bakom en skiljevägg mer ljudisolerat om du lägger en akrylfog mellan det första och andra gipslagret. Med ett avstånd på 7-8 mm till väggen kan du lättare få plats med fogen.
7. Använd skarp kniv
Gipsskivor skärs till med en riktigt skarp hobbykniv med ett kraftigt blad. Se till att ha extrablad så att du kan byta ofta. Skär bara inte för djupt, det gör kniven slö snabbt.
8. Grov spackelmassa för djupa hål
Är det mycket som ska spacklas och det är flera djupa hål, kan det löna sig att använda ett grövre spackel först. Har du bara finspackel kommer du att behöva spackla fler gånger. Grovt spackel sjunker heller inte så mycket.
9. Gör väggen redo för tunga saker
Om du vet att det ska hänga något tungt på din gipsvägg, sätt en 10 mm plywoodskiva på den invändiga sidan. Då kan den lätt klara t.ex. en tung hylla.