Stenläggare

Hitta information om verktyg och material, samt få vägledning till rätt tekniker när du ska lägga sten eller sätta plattor.

  Du behöver inte vara en utbildad stenläggare för att ge dig i kast med att lägga sten eller plattor på uppfarten.

  Men oavsett vilken beläggning du väljer, finns det några grundläggande principer som du bör ha koll på, innan du lägger den första stenen.

  Vi har därför på denna sida samlat en rad filmklipp och artiklar, som kan rusta dig för att lägga sten på helt rätt sätt.

  Här hittar du några av våra mest populära artiklar om stenläggning:

  I detta filmklipp kan du se hur man hugger betongsten, medan du i detta filmklipp blir klokare på hur man sätter gatsten.

  Vi visar dessutom hur man använder stensättartips till beläggningen, och hur du får ett fall på beläggningen.

  Det kan vara svårt att veta var man lägger den första stenen, och vilket tillvägagångssätt man ska ha. På en uppfart är det väldigt viktigt, medan det är mindre viktigt på en stengång eller en uteplats. I artikeln Lägg plattor och sten kan du läsa hur du lägger plattor samt vilken linje och riktning du bör följa.

  Ska du få ett snyggt resultat är ett fast och plant underlag en nödvändighet. I artikeln Så lägger du en fast grund under beläggningen, går vi in på hur man får den första stenen korrekt lagd, och vilka maskiner det kan vara värt att hyra in när man t.ex. ska lägga gatsten.