Så sätter du upp fotlister

Bind ihop väggar och golv med snygga fotlister. Vi visar hur du löser de svåra skarvarna.

Fodpaneler - flot afslutning

SNYGG AVSLUTNING: Först när fotpanelerna är på plats – och monterade med fina skarvar – ser golvet färdigt ut.

Fotlister är pricken över i:et när du har lagt ett nytt golv.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt golvlist

Här kan du se hur du fixar både skarvar i längdled och invändiga och utvändiga hörnskarvar, när du ska montera den allra vanligaste modellen: de låga listerna med den lilla rundingen i toppen.

Skarv i invändigt hörn

1

Gör ett 45-graderssnitt i toppen av de båda listerna som ska mötas i ett hörn. Kapa minst 2 cm från änden och bara precis så långt ner att snittet går igenom den profilerade delen i toppen.

2

Dra en lodrät linje på en av listerna – mellan änden och 45-graderssnittet. Sedan sågas det längs linjen fram till ett par mm från snittet. Den sista lilla biten kan knäckas av.

3

Lägg listen helt in mot väggen, och tryck in den i hörnet så att spetsen träffar väggen. Med en smygvinkel kan man nu mäta om väggen är skev,

4

Med smygvinkeln kan man överföra väggens (och därmed list 1:s) skevhet till list 2. Vinkeln läggs på den plats där 45-graderssnittet möter fotlistens släta nedersta del.

5

Såga med en fintandad såg från botten av listen upp till 45-graderssnittet. Var precis, och håll dig hela tiden på den sida av linjen där träet inte ska användas.

6

När du skjuter ihop de båda listerna kommer de att sluta helt tätt. Anledningen är att listernas släta del följer väggens skevhet, medan de i toppen möts i en 45-gradersskarv.

Skarva på utåtgående hörn

1

Även i nybyggda hus är ett utåtgående hörn sällan exakt 90 grader, så börja med att kontrollera hörnet genom att lägga två listdelar längs väggarna, och mät sedan med en vinkel.

2

Är vinkeln inte 90 grader tejpas en bit papper på golvet. Strecka upp på pappret längs ett vattenpass, först längs den ena väggen (här markerad med röd linje) och sedan längs den andra väggen.

3

Genom att dra en linje från väggens hörn och genom det ritade krysset på pappret delas vinkeln i två.

4

På pappret kan man nu mäta den vinkel, som de två fotlisterna ska sågas i. Detta mått kan nu överföras – enklast till en kap och gersåg, men en geringslåda kan också användas.

5

Sågen ställs in i den vinkel du har mätt dig fram till. Pröva dig evt. fram med lite överskottsträ innan de riktiga fotlisterna sågas till.

6

De båda listerna kan nu sluta helt tätt. Är golvet ojämnt hamnar den ena listen högre. Passa den till golvet, eller lyft den lägre listen lite, och täta glipan med en akrylfog eller skugglist.

Osynlig skarv i längdled

Fotlister som löper från hörn till hörn är snyggast, men ofta är man tvungen att lägga två lister i förlängning.

Det görs bäst med ett vinklat snitt, som man gör med kap-/geringssågen eller i en geringslåda.

En snabb och säker metod är att såga bägge lister på en gång, så passar de alltid ihop. Efter spackling och målning blir skarven nästan helt osynlig.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Så här döljer du sladdar och kablar - kabellister och andra smarta metoder

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Snickare