Fodpaneler - flot afslutning

SNYGG AVSLUTNING: Först när fotpanelerna är på plats – och monterade med fina skarvar – ser golvet färdigt ut.

SKARV I INVÄNDIGT HÖRN
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne 1. Gör ett 45-graderssnitt i toppen av de båda listerna som ska mötas i ett hörn. Kapa minst 2 cm från änden och bara precis så långt ner att snittet går igenom den profilerade delen i toppen.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne2. Dra en lodrät linje på en av listerna – mellan änden och 45-graderssnittet. Sedan sågas det längs linjen fram till ett par mm från snittet. Den sista lilla biten kan knäckas av.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne3. Lägg listen helt in mot väggen, och tryck in den i hörnet så att spetsen träffar väggen. Med en smygvinkel kan man nu mäta om väggen är skev,
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne4. Med smygvinkeln kan man överföra väggens (och därmed list 1:s) skevhet till list 2. Vinkeln läggs på den plats där 45-graderssnittet möter fotlistens släta nedersta del.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne5. Såga med en fintandad såg från botten av listen upp till 45-graderssnittet. Var precis, och håll dig hela tiden på den sida av linjen där träet inte ska användas.
Fodpaneler - samling i indvendigt hjørne6. När du skjuter ihop de båda listerna kommer de att sluta helt tätt. Anledningen är att listernas släta del följer väggens skevhet, medan de i toppen möts i en 45-gradersskarv.
SKARVA PÅ UTÅTGÅENDE HÖRN
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne 1. Även i nybyggda hus är ett utåtgående hörn sällan exakt 90 grader, så börja med att kontrollera hörnet genom att lägga två listdelar längs väggarna, och mät sedan med en vinkel.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne2. Är vinkeln inte 90 grader tejpas en bit papper på golvet. Strecka upp på pappret längs ett vattenpass, först längs den ena väggen (här markerad med röd linje) och sedan längs den andra väggen.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne3. Genom att dra en linje från väggens hörn och genom det ritade krysset på pappret delas vinkeln i två.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne4. På pappret kan man nu mäta den vinkel, som de två fotlisterna ska sågas i. Detta mått kan nu överföras – enklast till en kap-/geringssåg, men en geringslåda kan också användas.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne5. Sågen ställs in i den vinkel du har mätt dig fram till. Pröva dig evt. fram med lite överskottsträ innan de riktiga fotlisterna sågas till.
Fodpaneler: Samling på udadgående hjørne6. De båda listerna kan nu sluta helt tätt. Är golvet ojämnt hamnar den ena listen högre. Passa den till golvet, eller lyft den lägre listen lite, och täta glipan med en akrylfog eller skugglist.

Smart metod: osynlig skarv i längdled

Fotlister som löper från hörn till hörn är snyggast, men ofta är man tvungen att lägga två lister i förlängning. Det görs bäst med ett vinklat snitt, som man gör med kap-/geringssågen eller i en geringslåda. En snabb och säker metod är att såga bägge lister på en gång, så passar de alltid ihop. Efter spackling och målning blir skarven nästan helt osynlig.

Fodpaneler: Usynlig længdesamling

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Använd laseravståndsmätare när du mäter ut för golvlister!

Ska du ha nya golvlister? Då rekommenderar vi att du använder laseravståndsmätare vid mätningen.

Avståndsmätaren är väldigt bra att ha vid de projekt där din tumstock inte är tillräckligt lång. Du slipper sitta på knä och mäta ut 2 meter åt gången. Avståndsmätaren gör jobbet både snabbare och mer exakt.

Just nu får du en laseravståndsmätare från MAKA tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för endast 79 kronor + porto!

Klicka här för att se erbjudandet!

VIDEO: Här kan du se laseravståndsmätaren och alla dess funktioner: