14 TIPS: Så får du bort fastlimmade saker

Det är alltid krångligt att få loss saker som är fastlimmade. Men det är inte omöjligt. Läs våra 14 geniala tips om hur du får fastlimmade saker att SLÄPPA!

Det är besvärligt att få bort saker som har limmats fast och det är minst sagt irriterande att slåss med gamla lim- och tejprester efteråt.

Som tur är finns det enkla lösningar och de saker du behöver har du redan i verkstan.

Skulle det bli mycket knepigt kan du alltid hyra en specialmaskin för jobbet.

Se hur du tar bort:

1. Mattejp

Värm upp tejpen lätt med en hårtork eller försiktigt med hetluftspistol. Värmen kan mjukgöra limmet så mycket att tejpen kan dras av. Om det fortfarande finns limrester på golvet kan de tas bort med kemiskt ren bensin. Om tejpen har etsat sig fast och limmet är hårt som sten blir det nödvändigt att slipa bort både tejp- och limrester. Det går också bra med en skrapa eller sickling.

2. Spegel monterad med silikon

Speglar brukar limmas fast med monteringslim, sättlim eller silikon och då kan det bli svårt att få bort en spegel utan att den går sönder. Tvinna 4-5 tunna ståltrådar till en vajer och dra denna bakom spegeln så att limklickarna ”sågas” av. Be en medhjälpare hålla spegeln. Rester tas bort med skrapa och varmluftspistol.

3. Etiketter på saker av trä och metall

Du behöver en varm- eller hetluftspistol som du värmer etiketten med medan du försiktigt drar loss den. Värm försiktigt för etiketten ska endast värmas upp så mycket att limmet blir mjukt. Den får inte börja brinna och du får inte skada ytan under etiketten. Du kan göra på samma sätt när du tar bort etiketter från fönster. Men då måste det vara minst 15 grader varmt utomhus för annars kan rutan spricka när du blåser värme på den. De sista limresterna tas bort med lite lacknafta.

4. Vanlig tapet

Det finns olika sätt att ta bort tapeter på och vilken metod som är bäst beror på hur hårt tapeten sitter fast och på vilket underlag. Ibland kan tapeten dras loss i stora sjok och resten tas med en tapetskrapa som har rätt brett blad. Ibland tvingas du ta den tuffa behandlingen genom att först ritsa tapeten och sedan använda ett klisterlösande medel eller en tapetångmaskin (som du kan hyra). Tapetångaren kan inte alltid användas på gipsväggar där det ofta är bättre att använda tapetupplösare eller att du i värsta fall måste fullspackla väggen och måla eller tapetsera på nytt.

Tapetångaren ska hållas rätt länge mot väggen innan tapeten kan lossas med en spackel.

5. Limkuddar

De är fantastiskt bra när du ska hänga upp affischer, foton och idolporträtt på dina väggar, men de kan sedan vara svåra att få bort när affischen ska flyttas eller du har fått ny idol. Värm kudden med hårtork eller varmluftspistol tills du kan dra loss den. Sitter det kvar lite lim kan det ofta gnuggas bort. Använd inte lösningsmedel om du inte har tänkt att måla hela väggen efteråt.

6. Monteringslim

Om du har satt upp socklarna med monteringslim så kan du inte göra annat än att sticka ner en kofot bakom sockeln och pressa bort sockeln. Men skär först längs kanterna med hobbykniv så att tapeten inte följer med. Tänk på att skydda väggen genom att lägga en kloss bakom kofoten.

7. Kontaktlim

Kontaktlim är både klibbigt och jobbigt att ta bort. Det bästa är att värma upp limmet med hårtork eller försiktigt med varmluftspistol. Därefter skrapas limmet bort med en spackel. Sitter limmet på något som tål lösningsmedel som xylen eller cellulosaförtunning fuktar du en trasa med medlet och gnuggar bort limmet. Vänd hela tiden trasan för annars smetar du bara ut limmet.

8. Fastbränd maskeringstejp

Om du låter maskeringstejp sitta för länge bränns eller etsas den fast och sedan är det ibland hopplöst att få bort den. Då måste du ta fram hårtorken eller varmluftspistolen och värma försiktigt tills limmet mjukas upp och släpper. De sista limresterna kan tas bort med t.ex. kemiskt ren bensin eller lampolja. Den senare löser inte upp färg. Om tejpen har bränts fast ordentligt på glas tar du en rakbladsskrapa och lossar den med. På träytor måste du nog slipa bort tejpen med mellangrovt slippapper.

9. Matta på golv eller i trappa

Man tror ofta att det är lätt att rycka bort en gammal heltäckande matta som har limmats fast. Jo, mattan lossnar men i regel sitter skumbaksidan kvar och den ska tas loss för hand med en spackel. De sista resterna tas med lampolja och en trasa. I annat fall återstår inget annat än att slipa golvet med grovt slippapper.

10. Silikonfogar i badrummet

Silikonfogarna i badrummet håller inte i evighet och då ska du skära bort den gamla fogen med hobbykniv. Skär inte för djupt för då skadar du tätskiktet bakom fogen. Skär hellre loss lager efter lager tills du närmar dig tätskiktet.

De sista resterna av silikonfogen tas bort med aceton eller silikonupplösare som penslas på. Torka rent med en trasa. Tänk på att silikonlösaren kan lösa upp tätskiktet om detta är vätskebaserat.

11. Kakel/klinker

Först knackar du loss så många plattor du kan med hammare och mejsel. Det brukar gå lätt. Envetna plattor och bitar av plattor kan kräva en omgång med vinkelslipen.

Kakelfixet kan tas bort på många sätt beroende på typen av fix. Innehåller kakelfixet cement använder du hammare och mejsel eller också slipar du bor resterna med diamantslipskål. Om kakelfixet är syntetiskt (känns som gummi) kan du med fördel använda varmluftspistol och spackel. Om du har tänkt sätta upp nytt kakel är det inte så noga med att få bort allt cementbaserat fix, men om du ska fullspackla och måla ska väggen slipas ren.

12. Linoleum på golv eller i trappa

Linoleum kan hålla i minst 100 år, bokstavligen talat. Men så snart den har legat i 2030 år så ligger den fast som om den vore fastsvetsad fast. Du bör överväga att hyra en mattstripper (en maskinell golvskrapa) som kan skära loss linoleumen och det mesta av det gamla limmet. Därefter måste golvet slipas med golvslipmaskin för att man ska kunna få bort de sista resterna av limmet innan golvet färdigbehandlas.

13. Tätningslister

Självhäftande tätningslister av gummi och plast ska bytas ut då och då. Men när du ska det får du problem med att få limmet att släppa helt. Prova först knepet med att värma med hårtork eller varmluftspistol samtidigt som du drar lätt i listen.

Om det inte fungerar drar du loss listen och limresterna tas bort med lösningsmedel eller rent av med slippapper.

14. Trälim på möbler

Ska helst tas bort med stämjärn, slippapper, skrapa eller ett sågblad. Lim i plugghål kan borras bort men borra inte upp hålet större än dina pluggar. Har du limmat med gammaldags varmlim kan du också mjuka upp limmet med varmluftspistol.

Effektiva medel när du ska ta bort lim

SPACKEL
Ska vara trubbig så att den inte skär sig in i det som skrapas bort.

TAPETSKRAPA
Skär loss tapeten i stora sjok. Med den kan du verkligen ta i.

GLASSKRAPA
En skrapa av metall, trä eller plast med ett rakbladsvasst knivblad.

TAPETÅNGARE
Mjukar upp tejpen och tapetklistret så att resterna kan skrapas bort. Ritsa gärna tapeten först.

LACKFRÄS
Perfekt när du ska ta bort limrester från planstegen i en trappa.

EXCENTERSLIP
Slipar bort hårda limrester. Börja med grovt slippapper.

MATTSTRIPPER
River bort en hellimmad heltäckningsmatta i bitar. Hyrs i mattaffärer.

XYLEN
Starkt och fränt lösningsmedel. Använd handskar, skyddsglasögon och halvmask.

VARMLUFTSPISTOL
Mjukar upp lim så att det kan skrapas bort. Se upp med glas och brännbara ytor.

KOFOT
Används för att bryta loss saker som satts fast med monteringslim.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik