Foga kakel - Så gör du!

Fogarna mellan de nylagda kakelplattorna är avgörande för utseendet av den färdiga ytan. Hemligheten bakom ett vackert resultat är att hålla fogmassan nere i fogarna. Därför är det inte alltid bara att lägga på fogmassa och tvätta av efteråt. Fogmassan ska pressas ned i fogarna, och sedan ska den bearbetas så att den blir helt jämn. Här kan du se hur det går till.

Foga kakel: Vackra fogar är kronan på verket. För att undvika sprickor ska de fyllas upp helt.

Vackra fogar är kronan på verket. För att undvika sprickor ska de fyllas upp helt.

Rätt verktyg

När man ska foga kakel är det en bra idé att skaffa sig ett kit för kakelfogning. Det består av en gummibräda eller en gummispackel, en skumgummibräda (även kallad kakelsvamp) och en spann med rullar för urpressning av skumgummibrädan.

Om man väljer gummispackel eller gummibräda till fogning är en smaksak. Du får prova dig fram. Ett sådant kit kan köpas på byggvaruhus och hos kakelförsäljare.

Utöver det ska man använda en vanlig svamp och en hög mjuka bomullstrasor. Svampen är till för att fylla upp fogarna helt, och trasorna används avslutningsvis till att polera upp ytan.

Foga kakel: Kakelfogset med rullspann, skumgummibräda och gummibräda.

Kakelfogset med rullspann, skumgummibräda och gummibräda.

Hörn och kanter: Silikonfogar

Det ska vara elastiska fogar mellan väggar och golv och mellan väggar som möts i ett hörn. Och det ska vara elastiska fogar där två material möter varandra, t.ex. mellan kakelplattor och golvbrunn.

Flera tillverkare av fogmaterial har elastisk silikonfogmassa på patron, som stämmer överens i färg med den cementbaserade fogmassan, så att den synliga skillnaden mellan de båda fogmassorna är mycket liten. Räkna med att även en silikonfogmassa av hög kvalitet oftast bara håller ca. 5 år i en våtzon.

Foga kakel: Fogarna ska vara elastiska där två material möter varandra, mellan vägg och golv och mellan vägg och vägg.

Fogarna ska vara elastiska där två material möter varandra, mellan vägg och golv och mellan vägg och vägg.

BRUKFOGAR – STEG FÖR STEG

1. Fogmassa blandad efter anvisningarna läggs på en gummispackel med en murslev. Massan ska kunna hänga på spackeln utan att rinna av.

2. Spackeln dras diagonalt över fogarna. De ska fyllas upp helt, så du ska dra kors och tvärs tills alla fogar är ungefär lika fyllda.

3. Hörnfogarna måste skyddas, så de hålls öppna tills vidare. Det kan göras genom att sticka in kanten av en stålbräda i hörnet medan du fogar resten.

4. Fogarna torkas av med en urvriden svamp – diagonalt och utan att pressa. Arbeta i etapper, så att fogmassan inte torkar ut innan den ska torkas av.

5. Fogarna bearbetas tills de är jämna och utan små lufthål. Man kan gott efterfylla om det skulle behövas. Se till att hela tiden skydda hörnfogen.

6. När fogarna på hela ytan är färdiga, tvättas hela ytan av med en ren och hårt urvriden svamp eller en skumgummibräda.

7. Efter en timma torkas ytan av med en torr bomullstrasa, tills ytan är torr och ren. Nu har nästan all överflödig fogmassa tvättats eller torkats bort.

8. Kaklet får nästan alltid en tunn cementhinna. Den kan man få bort med lite vatten blandat med ättika, ett dygn efter att fogarbetet är avklarat.

TIPS: Fogförseglare

Brukfogar kan med fördel behandlas med en fogförseglare, som skyddar fogarna mot kalk, fukt och smuts.

Ytan måste vara ren och torr innan applicering, och överflödig fogförseglare torkas av med en trasa efter ungefär en timma.

Tillverkarna lovar att fogarna kommer att behålla sitt naturliga utseende, men rekommenderar dock att man först testar på ett mindre synligt ställe.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar