Så monterar och underhåller du avloppsrör

Oavsett om du ska montera avloppet till din nya diskho, eller om du behöver separera rören till den gamla diskhon då avloppet ska rensas, är det viktigt att det blir fullständigt tätt, när du monterar rören.

Det finns ingen standardritning för hur ett avlopp ser ut då det finns flera kombinationsmöjligheter. Men det är naturligtvis ett antal generella anvisningar du kan följa.

Så monterar du avloppsrör

SÄTT IHOP DELARNA
Rören till vattenlåsen sätts samman. Se till att O-ringar och gummipackningar sitter som de ska, och dra åt med fingrarna. Låt bli att använda verktyg.

KOLLA OM AVLOPPET PASSAR
När avloppet är monterat ska du kolla om det passar. Sätt inte rören i deras yttersta gängor, så riskerar du inte att det börjar läcka om rören får en liten stöt.

SKRUVA PÅ AVLOPPET
Skruva på vattenlåset på gängtappen under diskhon. Även detta löser du enklast utan verktyg. Ta det försiktigt när du drar fast vattenröret.

STÄNG LUCKAN – GÅR DEN IGEN?
Det måste ofta vickas, vridas och justeras en del innan allt passar. Kolla till sist att det finns plats för det du ska ha i skåpet, så att luckan lätt går igen.

Glöm inte att köpa extra material

Innan du skaffar ett nytt avlopp är det en bra idé att kolla hur det gamla ser ut, och hur det är sammankopplat i toppen (till diskhon) och i botten (till avloppet).

På båda platserna kan du få användning för gängtätningstejp eller lin och kitt. Och kanske även en gummiring, om avloppet ska kopplas samman med en fallrör.

Gängtätningstejp, lin, kitt och gummiring följer sällan med när du köper nytt avlopp. Det måste köpas separat.

LÄS OCKSÅ: Därför behöver du en inspektionskamera

Rensa avloppet - ovanifrån

HÄLL VARMT VATTEN I DISKHON
Är avrinningen långsam, men inte helt stoppad, räcker det ofta att hälla kokande vatten genom rören. Var förberedd på att det kan lukta i flera dagar efter.

ANVÄND EN SUGPROPP
Hjälper inte kokande vatten, så testa med en sugpropp. Håll en trasa över avloppet (och över ventilen i den angränsande hon, om du har en dubbeldiskho).

RENSA VENTILEN
Många proppar bildas rakt under ventilen i diskhon. Därför är det en bra idé att skruva av ventilen med jämna mellanrum och rengöra den grundligt.

Rensa avloppet - underifrån

AVLOPP MED BOTTENPLUGG
En plugg i kröken kan tas loss, och så kan vattenlåset rensas utan att hela rörsystemet måste separeras.

AVLOPP MED VATTENLÅS
Har avloppet ett vanligt vattenlås, är det lätt att rensa. Låsen sitter monterade med gängning, och är oftast lätta att skruva av och på.

STOPP DJUPARE I SYSTEMET
Har du provat allt – men förgäves, så kan det vara stopp längre ner i avloppet. En kloakrensare, som förs ned i röret löser ofta problemet.

Så arbetar du med lin

Lin och kitt används för att göra en skarvning helt tät.

Det kan du få användning av när du byter avlopp.

Arbetsmetoden är ganska enkel.

Du börjar med att linda ett tunt lager lin tätt på gängningen på det rör du ska täta. Börja mitt på gängningen, och arbeta dig ut mot änden av röret. Det får inte sticka ut något lin över änden på röret.

Klipp eller riv av linet och smörj ett tunt, jämnt lager kitt på linet hela vägen runt. Sedan kan du sammanfoga de båda rören.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori VVS