Måla taket och få ett ljusare rum

Om du vill måla ditt trätak vitt kan du göra större delen av arbetet från golvet. Det gör målaren.

Ett lager vit färg gör underverk för en gulnad panel. Om du gör som målaren, kan du göra det mesta arbetet från golvet – och bespara dig många turer upp och ned för stegen.

Målaren arbetar naturligtvis snabbare än oss. Men använder du hans metoder kan du öka tempot och arbetet med att måla trätak blir betydligt enklare.

Täck av innan du målar taket

Det tar tid att täcka av ordentligt med maskeringstejp längs lister, och filt, papp eller plast på golv och över möbler och väggar. Men den tiden är väl investerad för att få ett bra slutresultat.

Struntar i tvättningen

När målaren ska måla trätak struntar han i att tvätta det med grundrengöring. Det tar för lång tid, och träet riskerar att svälla så att det även måste slipas. Så hellre ett lager extra färg.

Om trätaket är väldigt smutsigt bör du tvätta det. Men det måste vara helt torrt innan du målar. Annars fäster inte primern så bra. På en vitpigmenterad takpanel är ett lager häftgrund och två lager takfärg tillräckligt.

LÄS MER: Så här målar du rätt och undviker att göra fel

Extra färg på mörka tak

Mörkare trätak behöver ofta ett extra lager färg. Räkna med 3-5 liter grundfärg och 2-3 liter takfärg per lager till ett 20 kvadratmeter stort tak.

Det är viktigt att använda en häftgrund som täcker kvistarna i takpanelen ordentligt. Vill du vara på den säkra sidan kan du pensla med kvistlack innan du grundmålar.

Täck och maskera

Om du har målat förr, så vet du att det som tar tid är inte att måla utan att täcka över och maskera. Men det lönar sig, och målaren snålar inte med sitt material. Det är viktigt att vara noggrann när man täcker över och maskerar.

Maskeringstejp är oumbärlig. Välj en som är cirka 3 cm bred. Köp kvalitet - billig tejp fäster dåligt eller också lämnar den klisterspår efter sig.

Akrylfogmassa har vi tagit med eftersom den är bra till tätning av maskeringstejp, t.ex när du målar tak och inte vill att det ska rinna på väggarna. Fogamssan kan också användas när du vill täta övergången mellan t.ex. sockel och vägg, foder och vägg. Köp en bra fogpistol som är lätt att dosera fogmassan med.

Filt eller papp är perfekt när du vill täcka över ett golv och båda kan suga upp färg. Använd inte plast, eftersom du lätt halkar på den hala folien.

Kraftig plast - helst med en bredd på 2 meter - används för att täcka över möbler och saker på väggarna.

Målaren försker använda så långa tejpremsor som möjligt. Då går det mycket fortare att ta bort tejpen utan att behöva använda stege.

För att skydda väggarna mot färgstänk från taket använder målaren en rätt kraftig plast som är cirka 2 m bred och som köps på rulle. Om plasten fästs högt upp på väggen, skyddar den tavlor och annat. Du slipper dock inte ta ner bokhyllor som går nästan upp till taket, inte för att du ev. skvätter eller spiller, utan för att de är i vägen när du målar.

Ev. taklampor ska förstås tas ner tillsammans med sladdar. Täck över lamputtagen med maskeringstejp.

1

Börja med att skjuta in maskeringstejp bakom skugglisterna. Men tryck inte fast den för hårt för då blir det svårt att få bort den igen när du har målat färdigt.

2

Fäst skyddsplast på tejpen så skyddas väggarna mot spill och stänk. Täck dessutom över alla möbler. TIPS: Lägg plastrullarna på golvet vid väggen, så går det snabbt att rulla upp plasten till tejpen under taket.

3

Täck hela golvet med filt. Var noga med att hela golvet täcks eftersom det skvätter en del när du målar. Du kan ev. komplettera med papp eller plast där du inte ska gå medan du målar. Då går det inte åt så mycket filt.

4

Lägg en tunn sträng akrylfogmassa längs underkanten av skugglisten. Då tätar du mellan tejpen och skugglisten så att det inte kan tränga in färg där och rinna längs väggen.

5

Släta ut fogen med en pensel, som du först har doppat i vatten - och skakat av noga. Då trycks fogmassan upp ordentligt under skugglisten samtidigt som du gör strängen så tunn att den lätt kan dras bort samtidigt som tejpen.

Verktyg för takmålning

Låt bli att köpa billiga penslar och rullar! Det är ett av vår målares viktigaste råd. Visserligen kan du spara en hel del, men penslar och rullar av bra kvalitet ger ett snyggare resultat. De kan också rymma mer färg utan att droppa - och då slipper du doppa penseln så ofta i färgen. Bra penslar håller också längre, om du är noga med att tvätta dem efter användning.

Radiatorpenseln är lätt att styra när du ska måla längs kanter. Den är extra användbar vid takmålning, eftersom det vinklade skaftet gör att det är lätt att komma åt.

Teleskopstången gör att du kan utföra det mesta av arbetet stående på golvet. Även nu ska du vara kräsen och välja kvalitetsstänger. De ger bättre grepp och är lättare att hantera.

Målarhink. Du behöver inte köpa en dyr hink - det går bra med en billig. Du ska bara se till att sidorna är så höga att du kan dra rullen mot dem för att få bort överflödig färg. Lägg en plastpåse i hinken och fäst den utvändigt med tejp så att den sitter fast. Då kan du slänga påsen efter varje arbete.

Målarrullen är viktig och du bör inte köpa en billig. Den dyra håller färgen bättre och du slipper doppa så många gånger. Materialet är mikrofiber, anlon eller annan syntetfiber. Du behöver två rullar - en normalbred, och en som är cirka 15 cm bred.

Grundmålning

1

Borsta av taket noga så att smuts och spindelväv försvinner. För det mesta räcker det att borsta, men är taket mycket solkigt eller smutsigt bör det tvättas med målarsoda. Vänta med att måla tills taket är torrt för annars fäster inte färgen så bra.

2

Måla först längs kanterna hela vägen runt. Börja med skugglisterna och måla både fram och tillbaka så att färgen trycks in i skarven mellan tak och skugglist. Sträck dig inte för långt åt sidorna när du står på stegen!

3

Fortsätt längs kanterna med en liten målarrulle. Därefter tar du penseln och målar spåren i panelen.

4

Rulla resten av taket med rulle för vägg- och takmålning. Tryck inte för hårt, för då blir du snabbt trött i armarna samtidigt som det skvätter mera. Dra rullen fram och tillbaka i lugnt tempo tills färgen också hamnat i spåren i panelen.

Slutmålning

1

Kolla taket och titta efter sprickor. Fyll igen dem med akrylfogmassa och släta ut med fuktig pensel. Tre strykningar brukar räcka för att alla spikhål ska fyllas med färg. Större hål ska fyllas med fogmassa som härdar hårt, så att du kan slipa efteråt.

2

Måla en gång till längs kanterna. Måla både fram och tillbaka och längs skugglisten. För in färg under skugglisten med pensel. VIKTIGT! Avsluta alltid med att dra längs med ådringen i träet.

3

Rulla nu resten av taket. Vårt tak krävde två färdigstrykningar. Låt dig inte frestas att ta mera färg i rullen för att det ska gå fortare. Färgen kladdar, övergångar syns tydligt och risken är stor att färgen rinner eller klumpar sig.

4

Så snart du har målat sista gången dras tejpen bort. Dra snett neråt utan ryck. Då släpper tejpen lättare och kanten blir knivskarp. Ju längre tejpremsor du har använt, desto mera klarar du av medan du står på golvet.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Målare