Kapa brädor och lister
Du kapar säkert 9 gånger av 10 utan att tänka på att det görs i en viss vinkel. Det är vinkelräta spår som du markerar med din vinkel - utan att tänka på att vinkeln verkligen är 90 grader.
Så snart vinkeln inte är rät duger ju inte snickarvinkeln. Då måste du räkna i grader. Det smarta med grader är att du snabbt och exakt kan beskriva vilken vinkel som helst som en tårtbit av de 360 grader som en cirkel kan delas i.
Grader mäts och markeras med vinkelmätare eller gradlinjal, t.ex. den lilla enkla vi hade i skolan och som delade en halvcirkel i 180 grader. I din verkstad har du kanske en annan vinkelmätare som hjälper dig markera önskad vinkel.
Vinkelmätaren och gradlinjalen är två utmärkta redskap, men för oss gör-detsjälvare är det ingen tvekan: Det lättaste, snabbaste och ef ektivaste redskapet för kapning i alla möjliga och omöjliga vinklar är utan jämförelse kap- och geringssågen. Den har ju redan en inbyggd vinkelmätare, och avståndet mellan varje gradmarkering är 2-3 gånger större än på de flesta mätare. Det gör det lätt att ställa in den exakt.
90 grader är det som vi också kallar en rät vinkel. Den är så vanlig att vi sällan tänker på den som 90 grader.
45 grader är den allra vanligaste vinkeln när vi talar om geringssågning. Två bitar sågade i 45 grader bildar en rät vinkel.
60 grader finner vi i de tre hörnen i en triangel med lika långa sidor. När en cirkel delas i 6 tårtbitar blir varje bit 60 grader.
30 graderär en inte lika vanlig vinkel, men som du kan se nedan förekommer den som spets i en triangel när ena hörnet är vinkelrätt.
Din allra vanligaste fog är garanterat i rät vinkel, och det är den när två lister sätts ihop med kortsida mot långsida.
En gerad fog i 45 graders vinkel är också otroligt vanlig, och den förekommer framför allt i tavel- och spegelramar.
60 grader används bland annat till en sexkantig ram, där de yttre hörnen är 120 grader (dvs. 60 + 60 grader).
Använd ett förhållande när du skapar fall på terrassen
När du lägger terrass och vill vara säker på att regn- och smältvatten rinner bort från huset, kan du glömma allt om lutning i grader. Det är mycket lättare och exakt att styra ett fall genom att ange ett förhållande. Det kan uttryckas t.ex. på följande sätt: terrassen ska ha en lutning på 1 cm för varje meter. Förhållandet mellan lutningen och sträckan blir då 1:100. Detta kan du kontrollera med hjälp av snören, som du spänner ovanför den färdiga ytan. Och det fina i kråksången är att det är snöret som ska ha rätt fall. Därefter mäter du avståndet mellan snöret och terrassen, och det ska vara lika stort hela vägen.
Tekniken är enkel: du fäster en käpp i var ände av terrassen och markerar samma höjd på de två käpparna med hjälp av digitalt vattenpass eller slangvattenpass. Därefter markerar du önskat fall på den käpp som står längst bort från huset och dit vattnet ska rinna. Om det t.ex. är 300 cm mellan käpparna och fallet ska vara 1:100 sätter ett nytt märke 3 cm lägre. Därifrån spänns snöret till den första käppen.
Det smarta med att använda sig av ett förhållande när du mäter större avstånd är att du snabbt kan markera exakt. Eller uttryckt på ett annat sätt: ju längre avståndet är, desto större är säkerheten att du markerar rätt. Om du däremot använder grader kan en liten missvisning växa till ett stort fel ju längre från utgångspunkten du kommer.
Det är lätt att arbeta med förhållanden. Om du t.ex. ska skapa fall på terrassen i förhållandet 1:50 och terrassen är 200 cm bred, så delar du terrassens längd med förhållandet (200:50=4). Det innebär att fallet på de 200 cm ska vara 4 cm, och det ska du markera på den käpp som du sätter i den lägre änden av terrassen.
Med hjälp av digitalvattenpass markeras samma höjd på två käppar. Börja i den högre änden av terrassen.
Bestäm taklutningen
En taklutning kan anges både i grader och som ett förhållande. Men det ska du inte bli förvirrad av. Du får bara inte blanda ihop de två mätteknikerna.
Det är nödvändigt att känna till taklutningen när du t.ex. ska lägga takpapp. Svag lutning kräver ett slags takpapp medan branta tak kan nöjas med ett annat. Taklutningen är också viktig för val och läggning av tegelpannor.
Om du ska bygga redskapsbod, garage eller carport och vill ha samma lutning som på villans tak, ska du också känna till lutningen. När du planerar bygget arbetar du kanske med grader eller procent, men i sista änden - när du arbetar med taket - handlar det om ett förhållande utan att du tänker på det. För då har du ju en höjd och en längd på takstolen - och det är ju ett förhållande.