Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så här målar du ditt trägolv

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Ett gammalt och slitet trägolv kan få ett skinande snyggt, nytt liv om det får 3-4 lager tålig golvfärg. Arbetet är inte särskilt komplicerat, men som med det mesta gör-det-självarbete avgörs resultatet av förarbetet. Golvet ska göras rent grundligt, det ska grundmålas, och alla sprickor och märken ska spacklas innan man tar itu med själva slutmålningen.

Måla trägolv: Oavsett färgval ger heltäckande golvfärg en stor förändring av rummet.

Oavsett färgval ger heltäckande golvfärg en stor förändring av rummet.

MÅLA TRÄGOLV: FÖRBEREDELSE

Måla trägolv: Större ojämnheter avlägsnas först med en färgskrapa i ådrornas riktning, och därefter slipas området med slippapper korn 120.

1. Större ojämnheter avlägsnas först med en färgskrapa i ådrornas riktning, och därefter slipas området med slippapper korn 120. Ska hela golvet slipas är det en fördel att använda en slipmaskin.

Måla trägolv: På ett bräd- eller plankgolv är det viktigt att vara noga med att rensa springorna och dammsuga noggrant. Annars kommer det smuts i färgen.

2. På ett bräd- eller plankgolv är det viktigt att vara noga med att rensa springorna och dammsuga noggrant. Annars kommer det smuts i färgen.

Måla trägolv: Golvet dammsugs och tvättas noga med målartvätt, och springorna rensas.

3. Golvet dammsugs och tvättas noga med målartvätt, och springorna rensas. Använd en hård borste, så du kommer ända ner. Skölj av med rent vatten, och låt golvet torka helt.

Måla trägolv: Vid golvsocklar, tröskelkanter och andra ställen där det inte ska målas, täcks dessa med målartejp.

4. Vid golvlister, tröskelkanter och andra ställen där det inte ska målas, täcks dessa med målartejp. Välj ev. en UVresistent tejp som inte lämnar limrester efter sig, även om den sitter länge

TIPS: Vått i vått

Man får det snyggaste och mest enhetliga resultatet om man målar ett golv efter vått-i-vått-principen och ser till att låta varje lager torka efter anvisningarna.

Principen går ut på att färgen hela tiden ska vara “våt” i de områden man målar. Om man målar mot ett område där färgen redan har blivit för “torr”, blir det nämligen väldigt synliga överlappningar i form av områden där färgen är mer täckande.

För att få överblick över arbetet delas golvet upp i mindre fält, där varje fält passar till en full roller. När man målar fälten i en bestämd ordningsföljd ser man till att grannfälten alltid är våta.

Måla trägolv: Vått i vått

Golvet delas in i mindre fält. På så sätt vet man att angränsande fält alltid är våta.

MÅLNING AV TRÄGOLVET

Måla trägolv: Ett tunt lager färg stryks på med en pensel längs golvlister och andra ställen som man annars inte kommer åt med en roller.

1. Ett tunt lager färg stryks på med en pensel längs golvlister och andra ställen som man annars inte kommer åt med en roller.

Måla trägolv: Färgen rullas på med en kortluggad roller i ett tunt lager.

2. Färgen rullas på med en kortluggad roller i ett tunt lager. Börja i ena hörnet, och rulla på i ett raskt tempo i golvbrädornas längdriktning. Måla vått i vått, och se till att färgen täcker jämnt.

Måla trägolv: När första färglagret är torrt, spacklas alla småskador, repor och ojämnheter med akrylspackelmassa.

3. När första färglagret är torrt, spacklas alla småskador, repor och ojämnheter med akrylspackelmassa.

Måla trägolv: När spackelmassan är torr slipas reparationerna fint i nivå, och hela golvet slipas lätt med slippapper korn 120. Därefter dammsugs och tvättas golvet noggrant.

4. När spackelmassan är torr slipas reparationerna fint i nivå, och hela golvet slipas lätt med slippapper korn 120. Därefter dammsugs och tvättas golvet noggrant.

Måla trägolv: Nästa färglager rullas på. Undvik att måla i samma fält som vid första färglagret, så att “skarvarna” förskjuts.

5. Nästa färglager rullas på. Undvik att måla i samma fält som vid första färglagret, så att “skarvarna” förskjuts. Rulla i längdriktningen, och var noga med att färgen täcker helt.

Måla trägolv: Tredje lagret rullas på i tvärgående riktning i förhållande till de två första lagren.

6. Tredje lagret rullas på i tvärgående riktning i förhållande till de två första lagren. Är det nödvändigt med ett fjärde lager, rullas detta också på tvärgående, men med förskjutna “skarvar”.

Ett golv utan springor

Om man vill ha ett golv utan öppna springor ska springorna först rengöras och därefter fyllas igen med akrylfogmassa. Gamla golv rör sig inte mer, så fogmassan kan enkelt läggas i enbart sidorna. Det blir snyggast om fogen ligger ett par millimeter under golvnivå. Då behåller golvet sin brädstruktur, och färgen slits inte heller i fogarna.

En fogpatron räcker till 2-3 kvadratmeter, så det går åt en del patroner till ett helt golv.

Måla trägolv: Ett golv utan springor

Först ska springorna rengöras och därefter fyllas igen
med akrylfogmassa.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka