3 klassiska fogfel

En korrekt fog ska vara jämn, av rätt kvalitet och ofta ha ett speciellt tvärsnitt. Det kan med andra ord ta år att bemästra fogkonsten, men om du undviker de här tre klassiska fogfelen är du på god väg!

1. FEL: Du glömmer sticka in en bottningslist i fogen!

När du vill täta en springa, till exempel mellan en karm och en vägg, måste du först sticka in en bottningslist. Utan den håller inte fogen.

Fogmassan klistrar endast när den kommer ut patronen. Sedan härdar den och blir elastisk. Men den kan inte bli elastisk om den sitter fast på mer än två sidor. Massan ska fästa på karmen och på väggen, men inte på bottnen i springan. Fogmassan fastnar inte på bottningslisten utan formar sig i stället efter den. Då får den en perfekt form för att kunna bli smidig och elastisk efter härdning.

Gör så här:

1. Bottningslisten trycks in i springan. Den färdiga fogens tjocklek ska vara cirka hälften av fogens bredd.

2. Fogmassan klickas in och fyller igen springan.

3. Massan slätas till så att den är lätt intryckt på mitten.

2. FEL: Du har valt fel sorts fogmassa till jobbet!

Hur mycket kan fogen ge med sig när massan har härdat? Är fogmassan för användning inomhus eller utomhus? Det är stor skillnad mellan fogmassorna så läs noga på patronen för att se om massan är lämplig för den uppgift den ska lösa.

LÄS MER HÄR: Guide: Fogmassa

3. FEL: Du fyller inte igen fogen!

När du klickar fram fogmassan ska du inte flytta pistolen förrän du är säker på att fogen fylls igen. Dra sedan pistolen långsamt framåt medan fogmassan fyller igen fogen fullständigt bakom patronspetsen. Det är viktigt att massan täcker sidorna.

LÄS OCKSÅ: Det här behöver du veta om fogpistolen

Hellre för mycket än för lite. Överflödig massa skrapas bort.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar