Stolpskon är oftast av galvaniserat stål. Den lyfter upp stolpen och håller fast den.

Stolpskon är oftast av galvaniserat stål. Den lyfter upp stolpen och håller fast den.

En stolpsko fastgjuten i betong hindrar att stolparna murknar. Även tjocka, tryckimpregnerade stolpar kommer att ta stryk med tiden om de har permanent markkontakt (det vill säga när de grävs ned). Därför är det bäst att sätta upp stolpar genom att placera dem ovanpå stolpskor som gjuts fast så att de inte vidrör marken.

Stolpskor finns i många olika varianter och storlekar, och oavsett vilken sorts stolpar du väljer att använda kan du hitta skor som passar dem. Stolpskor används vanligtvis till plintgrunder under mindre byggnader, altaner och plank.

Läs också: Så använder du stolpskor

Betongfot till stolpar

Men det räcker inte att bara trycka ned stolpskorna i marken. Konstruktionen kommer att välta under den första höststormen och så får du börja om från början. För att vara säker på att stolpskorna står bergsfast i många år ska du gjuta fast stolpskon i en betongfot.

Första steget är att gräva ett hål som når ned till det som är ett frostfritt djup där du bor. Efter det ska hålet fyllas med betong och stolpskon placeras. Det låter kanske enkelt, men det är fortfarande långt kvar till målet. För sätter du bara ned stolpskon i betongen kommer den att sjunka eller välta – det krävs helt rätt teknik och en del underfundighet för att gjuta stolpskorna på rätt sätt, så att de står kvar exakt där du vill ha dem.

LÄS OCKSÅ: Så här använder du plintbetong

Lösningen är att göra en bit rör med en diameter på cirka 10 cm som omgärdar varje stolpsko. Metoden har flera fördelar: Med ett snöre kan du rätta in alla stolpskorna så att de både står vågrätt och har precis rätt mellanrum. Och när stolpskorna har gjutits fast kan du lätt täcka över gjutningen med sten eller gräs.

I artikeln ”Sätt stolpskon stadigt och exakt” kan du se hur stolpskorna gjuts fast i sina betongfötter och hur du får dem att stå exakt som de ska.