Lär dig gjuta fast stolpskor

Med den här metoden kan du vara säker på att stolpskorna kommer att hålla uppe en liten byggnad, terrasstaket eller det nya trädäcket de kommande 50 åren.

Vill du vara säker på att ditt nya och snygga plank, staket, pergolan, altantaket, paviljongen och alla dina andra projekt som hålls uppe av stolpskor håller i längden, ska du gjuta fast stolpskorna på rätt sätt.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Därför ska du använda stolpskor

En stolpsko fastgjuten i betong hindrar att stolparna murknar. Även tjocka, tryckimpregnerade stolpar kommer att ta stryk med tiden om de har permanent markkontakt (det vill säga när de grävs ned). Därför är det bäst att sätta upp stolpar genom att placera dem ovanpå stolpskor som gjuts fast så att de inte vidrör marken.

Stolpskor finns i många olika varianter och storlekar, och oavsett vilken sorts stolpar du väljer att använda kan du hitta skor som passar dem. Stolpskor används vanligtvis till plintgrunder under mindre byggnader, altaner och plank.

Läs också: Så använder du stolpskor

Betongfot till stolpar

Men det räcker inte att bara trycka ned stolpskorna i marken. Konstruktionen kommer att välta under den första höststormen och så får du börja om från början. För att vara säker på att stolpskorna står bergsfast i många år ska du gjuta fast stolpskon i en betongfot.

Så här använder du stolpskor

Första steget är att gräva ett hål som når ned till det som är ett frostfritt djup där du bor.

LÄS MER: Se upp för tjälen

Efter det ska hålet fyllas med betong och stolpskon placeras. Det låter kanske enkelt, men det är fortfarande långt kvar till målet. För sätter du bara ned stolpskon i betongen kommer den att sjunka eller välta – det krävs helt rätt teknik och en del underfundighet för att gjuta stolpskorna på rätt sätt, så att de står kvar exakt där du vill ha dem.

LÄS OCKSÅ: Så här använder du plintbetong

Lösningen är att göra en bit rör med en diameter på cirka 10 cm som omgärdar varje stolpsko. Metoden har flera fördelar: Med ett snöre kan du rätta in alla stolpskorna så att de både står vågrätt och har precis rätt mellanrum. Och när stolpskorna har gjutits fast kan du lätt täcka över gjutningen med sten eller gräs.

Första dagen: Gräv hålen till stolpskorna

Den första dagen Ska du gräva hål till frostfritt djup, som du därefter ska fylla med betong att gjuta stolpskorna i.

Vi visar här hur du ska göra, så att stolpskorna inte sjunker ner eller välter.

1

Gräv ett 60-90 cm djupt hål och fyll upp med betong till cirka 20 -25 cm från marknivå. Det är enklast att använda en färdig betongmix i stället för att blanda själv.

2

Stick ner ett rör (av papp, plast eller metall) i den våta betongen och låt röret sluta i marknivå. Stoppa en plastpåse med mineralull eller tidningspapper i röret.

3

Fyll upp med betong runt röret men sluta 5-6 cm under marknivå. Låt betongen härda minst ett dygn.

Nästa dag: Gjut stolpskorna i betong

Nästa dag är det dags att gjuta fast stolpskorna i betong.

Vi visar här hur du gjuter stolpskorna så att de hamnar helt i våg

1

Fyll röret med ett bruk som du blandar av 1 del cement och 3 delar grus - inga stenar. Bruket ska blandas så smidigt att det lätt flyter ut i röret.

2

Vibrera bruket genom att knacka på röret med en murslev. Det gäller att få bort luft från bruket. Fyll ev. på mera bruk och släta ut det längs rörets kant.

3

Stick ner stolpskon i det våta bruket. Knacka ytterligare några gånger på röret så att bruket nästan suger till sig stolpskon.

4

Palla upp stolpskon med ett par lister. Du kan justera höjden genom att välja lagom tjocka lister. Spänn upp en lina mellan de yttre stolpskorna på rätt höjd och justera stolpskons placering.

5

Kolla att stolpskon står vågrätt. Listerna gör det lätt att mäta med vattenpass. Justera stolpskons placering om det behövs.

6

När bruket har härdat kan du finjustera stolpskons höjd genom att skruva på muttern under beslaget. Lägg tillbaka jord och grästorvor så syns inte plinten eller sockeln.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Snickare