PERFEKT: När du helspacklar får du fram en ensartad vägg som är både slät och jämn samt klar för målning.

PERFEKT: När du helspacklar får du fram en ensartad vägg som är både slät och jämn samt klar för målning.

VANLIG HELSPACKLING
spackel 1. Det är bäst att använda en liten spackel för att lägga på spackelmassa på den stora spackeln. Men lägg inte på ända ut till sidorna på den breda spackeln.
2. Börja nere vid golvet och dra uppåt med lugna drag. Det blir lättare att styra jobbet om du drar cirka en tredjedel upp på väggen och cirka 1,5 meter i bredd. På så sätt spacklas väggen i omgångar.
spackel3. Skrapa bort spackelmassa från den breda spackeln och dra den i sidled. Då jämnar du till alla skarvar och överlappningar. Det går rätt lätt.
spackel4. Fortsätt sedan ovanför det nyspacklade området. Dra ut spackelmassa cirka två tredjedelar upp och dra sedan neråt. Ta även nu endast en bit i sänder innan du jämnar till ytan i sidled.
spackel5. När den sista tredjedelen har spacklats och väggen torkat slipas väggen. Spackla ytterligare en eller ett par gånger med mellanslipningar. Hyr gärna en giraffslip. Då kan du få stora ytor släta.

TIPS: SPACKLA HÖRN

Skona hörnen och underlätta ditt arbete med hörnprofiler. Dessa finns att köpa på byggvaruhus etc. och kan skruvas eller klämmas fast på gipsskivorna. Dra spackeln längs profilen och släta ut spackelmassan i nivå med profilerna.

HELSPACKLING MED MULTIPUTS
Spackla med multiputs 1. Blanda multiputs och vatten enligt bruksanvisningen. Bruket ska sedan användas inom två timmar så du får inte blanda för mycket. Konsistensen är perfekt när ytan på bruket är slät.
Spackla med multiputs2. Lägg puts på en stålskånska eller stålspackel och fördela den på väggen. Dra nerifrån med jämnt tryck och endast en spackelbredd i sänder. Då får du en slät tya på väggen.
Spackla med multiputs3. Dagen därpå kan du slipa bort eventuella ojämnheter med slippapper korn 60. Du kan också dra en våffla (en rivbräda) över väggen.
Spackla med multiputs4. Pensla eller borsta väggen med vatten för då torkar nästa spackelskikt inte så fort. Vill du ha lång tid på dig med bruket kan du pensla med en primer.
Spackla med multiputs5. Lägg på nästa skikt spackelmassa. Massan ska ha tjockare konsistens än när du spacklade första gången. Dra ut massan en spackelbredd i sänder för att hinna jämna till ytan innan den stelnar.
Spackla med multiputs6. Jämna genast till ytan med kanten på en hårt urvriden fuktig svamp. Pressa inte för då drar du med dig massa. När väggen senare har torkat kan du måla den eller låta den vara som den är.

SMART METOD: HELSPACKLING MED RULLE

Om du tycker att det är svårt att hantera sandspackelmassan med en spackel kan du i stället rulla ut den på väggen. Men det kräver att du först späder massan med vatten och sedan lägger på ett rätt tjockt skikt – ett fält i sänder.

Spackla med rulle

Släta sedan ut massan med en bred spackel som ska dras upp och ner och i sidled – alltså på ”vanligt” sätt.

Spackla med rulle