Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 vanliga målningsfel – så undviker du dem

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

En stor, slät vägg väntar bara på att bli målad, och du kastar dig ut i det. Men det blir inte bra! Det beror förmodligen på att du har gjort några av de klassiska felen som vi alla har råkat göra någon gång. Men det är slut med det när du har fått målarens bästa tips.

Målningsfel

När du målar vått i vått slipper du synliga övergångar.

1. Drar du rollern i sicksack?

Det är frestande att bara gå lös när du har en stor, förförande slät yta framför dig. Men när du rollar kors och tvärs blir färgen inte jämnt fördelad på väggen. Det blir lätt tjocka ”färggardiner” på ytor med för mycket färg, och dålig täckning på ytor med ett för tunt färglager – och det vill du ju slippa.

Om du rollar på måfå kommer du dessutom få ont i rygg och nacke. Rolla istället med långa, raka rörelser, upp och ned, lugnt och fint. På det viset får du en jämnare fördelning av färgen, och mer enhetliga och vackra väggar. Gör du så här sliter du inte heller lika mycket på kroppen. Särskilt om du ska måla 200 m2.

Målningsfel

Dra rollern i raka drag, inte på måfå, som målaren gör här.

2. Använder du bara tråget?

Du är säkert van vid att hälla över färgen i ett smart tråg. Då häller du ju inte upp mer än du har användning för. Men nackdelen är att du heller inte har tillräckligt med färg nära till hands när du ska måla ett stort rum, där de torra väggarna suger mycket färg. Då måste du pausa hela tiden och fylla på mer färg i tråget.

Sluta med det! Ta istället en fyrkantig spann, tejpa fast en plastpåse i den, och använd spannen som tråg. Det är lätt att använda kanten till att justera mängden färg på rollern. Du kan dessutom använda teleskopstången på din roller, och därmed skona din rygg och dina armar.

Målningsfel

Sätt en påse i en fyrkantig spann, och skippa tråget.

TIPS! Slipa bort färgrester från skaftet med slippapper innan du börjar. Då glider rollern bättre, och du slipper få gamla färgrester på väggen.

3. Sparar du in på maskeringstejpen?

Bra färg kostar, och det samma med bra verktyg. Men hur är det med maskeringstejpen? Där kan du väl gott spara lite pengar på att köpa en billig variant? Nej, då gör du dig själv och dina väggar en stor björntjänst.

En bra tejp sitter kvar på väggen och gör det lättare för dig att få de eftertraktade skarpa kanterna. Använd en billig maskeringstejp till att tejpa fast avtäckning och till att sätta fast påsen i målarspannen. Till resten bör du lägga lite pengar på en dyrare tejp.

Målningsfel

Använd en bra maskeringstejp för att få skarpa kanter.

4. Glömmer du att tvätta träet innan?

När du ska måla dörrar, dörrkarmar, fönsterkarmar och annat som du ofta rör vid med händerna, är det viktigt att du tvättar träet noggrannt med grundrengöring. Händer och fingrar lämnar feta avtryck på alla ytor, och feta avtryck gör att färgen inte fäster ordentligt. Därför måste alla träytor alltså rengöras noggrannt innan du börjar måla på dem.

5. Målar du på torr färg?

När du vill avancera upp i elitserien för gör det själv-målare ska du lära dig att måla vått i vått. Det skapar en mer harmonisk och enhetlig yta, och du slipper synliga övergångar. Så planera ditt arbete, och undvik att måla in på de ytor där färgen har torkat.

Målningsfel

När du målar vått i vått slipper du synliga övergångar.

6. Förseglar du tejpen ordentligt?

Om du vill ha en skarp kant mellan två olika färger ska du försegla tejpen med väggens befintliga färg. När du målar på en vit vägg ska du alltså måla över tejpen med vit färg i ett tunt lager, på kanten av den. Det ger skarpare och renare linjer.

Dra rollern över tejpen två gånger. Det ska sitta ett mycket tunt lager färg på tejpen. Färgen och nyansen på den färg du använder till att måla över tejpen med ska gärna vara så lik färgen och nyansen på väggen som möjligt.

TIPS! Måla alltid minst två gånger för att vara säker på att färgen täcker helt.

Målningsfel

Kanterna blir skarpare när tejpen tätas.

7. Nöjer du dig med att slipa träet en gång?

När trä målas reser sig fibrerna, så att ytan blir lite ojämn. Därför MÅSTE du slipa ned träet innan du stryker ytan med nästa färglager. Du ska alltså slipa varje gång du har målat. Om du målar helt nytt, obehandlat trä, ska det faktiskt målas tre gånger. Först med grundfärg, sedan mellanslipning. Sedan grundfärg igen och mellanslipning. Och så avslutningsvis täckfärgen.

Målningsfel

Slipa träet innan du målar. Slipa igen mellan strykningarna.

8. ”Gardiner” eller flammiga vägar?

Hur mycket färg var det nu jag skulle ha på rollern? Ja, det är faktiskt inte så lätt att svara på. Men du kommer snabbt att kunna se om det är för mycket eller för lite. Är du för snål med färgen kommer du att kunna se igenom den när den torkar. Det kommer att vara nödvändigt att måla den flera gånger till. Om det däremot är för mycket färg på rollern kommer du istället att få tjocka löpare av färg på väggen. Det är sådana vi kallar gardiner (när de är torra kan de slipas av med slippapper, korn 120).

Gör som målaren – doppa rollern och rulla runt den på kanten av spannen några gånger innan du börjar måla. Då får du helt rätt mängd färg på rollern – och väggen.

Målningsfel

För mycket färg resulterar i “gardiner”. Ett för tunt lager täcker inte tillräckligt.

9. Använder du den lilla rollern vid taket?

Det är svårt att få till en bra övergång mellan vägg och tak, men det blir ännu svårare om du bara kör på med den stora rollern. Den lämpar sig väl på en stor, vanlig vägg. Men där väggen möter taket krävs ett lite finare verktyg.

Först ska du göra en skarp kant upp mot taket, så tätt inpå som möjligt, med penseln. Därefter ska du använda en liten roller för att kunna måla så tätt mot taket och kanten som möjligt.

Målningsfel

En stor roller har inte precisionen som krävs där vägg möter tak.

10. Målar du på en våt fog?

Akrylfogmassa är perfekt till att täta sprickor och glipor, t.ex. mellan vägg och innertak. Men det är viktigt att du väntar med att måla över fogen tills den har fått tillräcklig tid på sig att torka. Om fogen inte är torr kan färgen nämligen inte fästa och kommer flagna av istället. Det är bortkastad tid.

TIPS! Våtservetter som kallas Big Wipes eller Painter’s Wipes är bra till att få bort färg från händerna.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Artikel: 10 vanliga målningsfel – så undviker du dem
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka