Murare

Hitta information om material och få tips på bra och korrekta tekniker när du ska mura.

Få koll på hur man murar

Om du vill vara en riktig gör-det-självare, och samtidigt spara pengar, så lönar det sig att ha koll på hur man murar. Det betyder inte att du ska kunna mura upp ett hus helt från grunden. Men det är många mindre reparationer och projekt som lönar sig att kunna åtgärda själv. På hemsidan visar vi dig hur du gör.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Avlägsna saltutfällningar

Byt kakel och fogar

En söndrig kakelplatta i badrummet är säkert ett problem som många har varit med om. Även om det ser ut som en enkel reparation är det faktiskt snabbt avklarat. Att byta ut en kakelplatta kräver heller inte en stor verktygslåda eller något omfattande inköp av material. Se dock alltid till att följa rådande branschregler för våtutrymmen.

Läs även: I detta filmklipp kan du se, hur man murar sten på sten.

Tätskikt – kan man göra det själv?

Tätskiktet är något av det viktigaste i ett badrum. Utan det kan vattnet tränga ut i husets konstruktion, där det kan göra stor skada och leda till mögel och röta. Kom ihåg att gärna köpa alla material till de olika skikten av samma tillverkare. Annars är det inte säkert att tätskiktet håller.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Understryka tegelpannorna

Gjut en gedigen grund

Oavsett om du ska bygga ett förråd, garage eller göra en stor tillbyggnad behöver du alltid ha en bra grund. Det finns olika typer av fundament, som naturligtvis ska väljas utifrån vad du ska bygga ovanpå det.

Här på hemsidan har vi massor av byggbeskrivningar till olika typer av fundament. Två av de mest populära artiklarna hittar du här: Lär dig gjuta fast stolpskor og Lär dig gjuta en plintgrund - Världens enklaste GRUND

Se upp med bärande väggar

Många vill gärna ta upp ett hål i en bärande vägg för att sätta in en dörr, så att de lätt kan ta sig ut i trädgården, eller kanske riva en vägg för att få en mer öppen planlösning i hemmet. Det är ett stort projekt och det kan gå helt fel om man inte vet vad man sysslar med. Men det är faktiskt inte nödvändigt att anlita någon för arbetet, om du tar reda på hur man gör först. Bli klokare i artiklen här: Så river du en bärande vägg

Lär dig massvis med tekniker

Här på hemsidan hittar du massor av tips, råd, tekniker och grundliga beskrivningar på olika murarbeten. Våra duktiga hantverkare har massor av erfarenhet kring små ingrepp som hur man byter ut kakel och fogar till stora projekt som tätskikt och arbeten med bärande väggar.

Sida 1 / 3