Så här använder du expanderande fogband!

Det enda du behöver göra är att öppna en rulle och trycka fogen på plats. Inget klister, ingen glättning, inget krångel. Fogband på rulle är en bekväm genväg när du ska foga runt dörrar och fönster.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
10 minuter
Pris
150 kronor

Intro

Fogband är ett bra alternativ till en fog som trycks ut ur en fogspruta. Fogbandet består av ett komprimerat konstgjort material. Så snart du öppnar rullen, utvidgar det sig, och inne i mellanrummet mellan t ex fönster och vägg täpper det effektivt igen påverkan från väder och vind.

Du behöver alltså varken kontrollera trycket på en fugspruta eller se till att jämna till fogen snyggt, det gör fogbandet själv.

Fogband utvidgar sig ganska snabbt, så det är smart att kyla ner det i kylskåp eller frys innan du sätter igång. Då utvidgar det sig långsammare och du har gott om tid att trycka det på plats mellan vägg och karm.
Bandets ena sida är självhäftande. Den är väldigt, väldigt effektivt, så dra av skyddsfolien efterhand som du arbetar dig framåt. Då slipper du att bandet klistrar sig fast på andra ställen än på fönstrets eller dörrens karm.

Fogband för dörrar och fönster finns i olika bredder och i flera färger, så att du kan färgmatcha husets befintliga foger.
Den enda nackdelen med expanderande fogband är priset; det är betydligt dyrare än en patron med fogmassa.

Instruktion

1

Skär eller klipp av lite av rullen. De första centimeterna har klämts ihop i fabriken och ska kasseras. Rullen har kylts ner, så den utvidgar sig långsamt.

2

Tryck in fogbandet mellan karm och vägg. Klisterytan ska vändas in mot fönsterkarmen och skyddsfolien tas bort efterhand som du rullar ut fogen.

3

Tryck bandet på plats med en spackel. Det gör det lättare att sätta det jämnt än om du trycker med fingrarna.

4

Fortsätt längs nästa sida (här uppe). I hörnet är det viktigt att de två bitarna möts utan glapp mellan sig.

5

Färdig fog! På några få minuter har du fogat runt om. Fogbandet expanderar på några minuter och sluter helt tätt. Har du varit noggrann får du en snygg, jämn fog. Och du behöver inte vänta på att den ska torka.

Video

TIP: Frys det expanderande fogbandet

Video

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar