Så använder du expanderande fogband!

Fogband är en lite dyrare lösning när du ska välja fog till fönster och dörrar. Men det expanderande forbandet är i gengäld lätt att arbeta med!

Så här använder du expanderande fogband!

Fogband sätts fast i fogen runt om fönster och dörrar. Den utvidgar sig efter en kort tid, så att fogen fylls ut helt.

Fogband används till att foga utvändigt runt fönster och dörrar. Fogband påminner om en tätningslist med klisterremsa på ena sidan, så att det kan fästas runt fogen som är runt fönster och dörrar.

Fogband består av syntetmaterial, som håller regnet ute och samtidigt är diffusionsöppet så att eventuell fukt från huset kan ta sig ut.

Expanderande fogband

Fogband är en lite dyrare lösning när du ska välja fog till fönster och dörrar. En elastisk fog är ett billigare val, men det är inte lika enkelt och smidigt som fogbandet.

LÄS OCKSÅ: Undvik de här 3 klassiska fogfällorna

Fogbandet expanderar en kort tid efter att du har monterat det längs med kanten, ungefär efter en kvart, så att fogen mellan hus och fönster eller dörr fylls ut. Så när du sätter upp fogbandet ska du helst inte avbrytas i arbetet.

Det kan vara en fördel att kyla ner fogbandet innan du monterar det, speciellt om vädret är varmt. Då tar det lite längre tid innan det utvidgar sig.

Så använder du expanderande fogband!

Så här ser fogen ut när forbandet har expanderat. Fogen är fylld hela vägen.

Gör rent innan fogbandet monteras

Det är viktigt att fogen där fogbandet ska monteras är grundligt rengjord, innan fogbandet sätts dit.

Alll lös pust och smuts ska tas bort så att fogbandet fäster ordentligt. Så det är en bra idé att dammsuga fogen precis innan du sätter igång.

När du monterar fogbandet ex. runt om ett fönster ska du starta med de lodräta sidorna och avsluta med de vågräta.

Fogbandet pressas fast med ex. en spackel, så att fästförmågan blir bra.

Fogband i svart och vitt

Fogband finns i flera olika färger, ex. svart och vitt eller vad som passar bäst till ditt hus. Det finns även fogband i olika storlekar, som passar olika fogbredder. Ofta passar de minsta fogbandet till fogar på 6-9 mm, medan de stora klarar fogar upp tilll 24 mm.

LÄS OCKSÅ: Lär dig hur du smartast byter tätningslist

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar