Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blanda ett perfekt bruk

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När man blandar bruk kan det ofta vara svårt att få till en perfekt konsistens som är både smidig och behaglig att arbeta med.

Börja med att hälla en liter vatten i en murbruksbalja. Sedan tillsätts en del cement, i exemplet en liter. Nu gäller det att väl röra ut cementen i vattnet. Bruket ska blandas i förhållandet 1 till 12, så därför tillsätts 12 delar bruk.

Nu ska bruket blandas grundligt med cementvattnet. Använder man en blandningsspade, som här, så går arbetet mycket lättare. Spadskaftet används som hävstång genom att lägga den mot kanten på baljan när bruket vänds. På så vis slipper man överbelasta ryggen.

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt bruk

Som alla andra murarverktyg ska spaden tvättas omedelbart efter användning, så att brukresterna inte torkar in och härdar på verktyget.

Det färdiga bruket ska vara lätt och smidigt, då är det lättast att arbeta med. Gör man den för torr drar stenarna snabbt ut det vatten som finns i bruket och stenen fastnar omedelbart och går inte att efterjustera.

Muraren har ett knep om bruket skulle bli för vått. Tre oanvända tegelstenar sätts ner i bruket. Låt dem sitta i cirka tio minuter och suga åt sig vatten från bruket, som därmed blir torrare.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka