Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byt ut den skadade cementfogen

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Om en eller ett par fogar i klinkergolvet har spruckit eller lossnat, så är det lätt att skrapa rent och lägga i ny fogmassa. Som tur är kan en skadad fog nästan aldrig orsaka vattenskador.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
75 kronor
Byt den skadade cementfogen

Intro

Om du upptäcker sprickor i fogarna mellan klinkerplattorna på badrumsgolvet, så behöver du sällan vara rädd för vattenskador. I varje fall inte om plattorna har lagts på ett golv med tätskikt. Och har plattorna lagts på betong, tål denna en hel del vatten innan problemet blir så stort att golvet får fuktskador.

Om badrummet är gammalt och därmed från tiden innan vi upptäckte att det är nödvändigt med tätskikt i badrum, ska du däremot vara snabb. För om underlaget inte är betong utan skivor, kan bjälklaget snabbt skadas.

Ligger plattorna på t.ex. hallgolvet eller i gillestugan är det inga problem. Men fogarna ska förstås lagas.

LÄS OCKSÅ: Hitta rätt kakelfog

Instruktion

Rensa och fyll igen

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

1

Skrapa bort allt löst fogbruk och rensa kanterna längs plattorna, för annars fäster det nya bruket inte så bra. VIKTIGT! Om det finns ett tätskikt under plattorna ska du arbeta försiktigt så att du inte skadar det!

2

Om det är ett golv i hallen eller i t.ex. gillestugan, så finns det inget tätskikt under. Då kan du ev. använda din multicutter, om du har en sådan. Men tänk på att du inte får skära ner i underlaget om detta består av trä- eller gipsskivor.

Multicuttern kan rensa fogen om du använder den försiktigt.

3

Torka bort allt löst fogbruk och dammsug sedan fogarna. Blanda lite fogbruk i en färg som passar till resten av golvet. Medan blandningen sätter sig, fuktar du fogarna med en våt borste, så at fukten inte genast sugs ut ur fogbruket.

4

Pressa ner fogbruket i fogarna med en gummispackel, som dras diagonalt över fogarna åt alla håll. Fortsätt tills fogarna har fyllts igen och har kommit upp på en något högre nivå än resten av fogarna.

5

Överflödigt bruk tas bort med lätt fuktad svamp när fogarna fått torka en liten stund. Använd inte för mycket vatten för då löses fogbruket upp. Är svampen för torr skadar den fogarna. Nästa dag poleras plattorna med torra trasor.

Tidsförbrukning

Ett par timmar. Polering utförs nästa dag.

Pris

75 kr för en påse fogbruk.

Svårighetsgrad

Om det finns ett tätskikt under plattorna ska du vara försiktig, så att du inte skadar det. Alternativt måste du lägga ett nytt tätskikt.

Video

TEKNIK: Fogning av kakel

Arbeta diagonalt över kaklet, så blir fogarna snygga

TIPS: Fogning av små plattfogar

VERKTYG: Så här använder du multiverktyget

I den här videon lär du dig allt om verktygets smarta funktioner och tillbehör. De många olika slags tillbehören gör det möjligt att både såga, stämma, kapa, fräsa och slipa på ställen där andra verktyg inte kommer åt. Och maskinen kan användas i både trä, plast, metall, murfog mm.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka