Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjut världens enklaste plintgrund

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Gjut plintgrunden själv. Det är superlätt om du följer dessa enkla förhållningsregler.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
3 dager

Till att börja med gjuter du endast fast stolpskor i de fyra hörnen. Då slipper du tänka på de övriga stolpskornas placering. De skruvar du fast på syllen innan den sänks på plats. Då hamnar stolpskorna i rören som fylls med betong.

Intro

Plintgrund

En bra plintgrund är viktig om konstruktionen som byggs ovanpå, ska vara stabil och kunna hålla i många år. En bra plintgrund behöver dock inte vara besvärlig att gjuta.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Plintgrund på det enkla sättet

Det kräver betydligt mindre arbete och mycket mindre material att gjuta plintar än att gjuta en krypgrund. Det kan vara lite svårt att alla plintar i en rak linje. Det problemet löser du en gång för alla genom att gjuta plintarna under tre dagar, som vi gjorde.

Slipp dika ut för din plintgrund

I teorin är det enkelt att etablera en grund med plintar till din nya sommarstuga eller till cykelförrådet. Och det är betydligt enklare än att gjuta en krypgrund t.ex. Istället för att gräva bort tonvis med jord som du sedan måste fylla upp med lika mycket betong gjuter du fast balkskor i varsitt hål och skruvar sedan fast syllen i dem.

Få helt raka linjer

Medan du slipper en massa grävarbete är det också mycket enklare med en grund som består av punkter. Det är bara en enda del som kan gå fel. Det är nämligen inte helt enkelt att styra att balkskorna hamnar helt rakt när de placeras i varsin separat gjutning.

Gjut en plintgrund under flera dagar

Ett sätt att enkelt gjuta plintgrunden på är att dra ut på arbetet över flera dagar – dock utan att arbeta mer. Det handlar nämligen om att gjuta plintgrunden i flera omgångar.

Gjut plintgrund – dag 1: Plintarna gjuts utan skor
Första dagen gjuter vi fast ihåliga rör i marken. Här ska balkskorna för vår plintgrund senare placeras. Rören behöver inte stå på en exakt rak linje.

Gjut plintgrund – dag 2: Gjut fast skor i hörnpunkterna
Nästa dag gjuter vi fast en balksko i varje hörn.

Gjut plintgrund – dag 3: Resterande balkskor gjuts fast
Först tredje dagen gjuter vi fast de resterande balkskorna i vår plintgrund – efter att ha skruvat fast dem i syllen. Då finns det ingenting som kan gå snett.

Därför använder vi balkskor

Ofta används balk-/stolpskor som ett alternativ till att gräva ned stolpar. Den stora fördelen är att du höjer stolpen över den fuktiga jorden. Men skor kan alltså även användas i gjutna fundament.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Läs mer om hur du använder stolp-/balkskor

Sätt stolpar på samma sätt

Tekniken från plintgrunden kan även användas på stolpar. Vill du resa en rad stolpar på nedgjutna stolpskor, kan du använda dig av exakt samma metod och få samma fördelar. Istället för din syll skruvar du stolpskorna på en temporär planka under processen. När betongen har stelnat runt stolpskorna avlägsnar du bara plankan, så hamnar stolpskorna helt rakt, så att du bara kan skruva på stolparna. Du måste dock vara uppmärksam på att konstruktionen blir mindre stabil än om du gräver ned stolparna. Bygger du t.ex. ett plank eller staket, måste du stötta stolparna med avstyvande, diagonala stolpar.

Instruktion

Dag 1: plintar gjuts utan stolpskor

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den första dagen gjuter du endast den stora solida delen av plintgrunden, dvs. de rör som allt vilar på. Det är i dessa rör som du senare kommer att gjuta fast stolpskorna med millimeterprecision.

Rören ska sticka upp en bit och ovankanten ska ligga högst 5 cm lägre än var du vill ha din syll. Om du vill att huset ska stå länge är det viktigt att du gräver djupa hål, att tjälen inte rubbar rören och därmed knuff ar på syllen när den är på plats.

1

Börja med att dra snören där stolpskorna ska finnas. För att kunna dra snören åt alla håll blir det nödvändigt att sätta två käppar i marken vid varje hörn.

2

Gräv sedan hålen och häll i grovbetong. Den kan du köpa färdigblandad eller också blandar du själv av 1 del cement, 3 delar grovt grus och 3-4 delar sand. Häll på till cirka 25 cm under marknivå.

3

De 30-35 cm långa rören ställs på betongen och trycks ner lite innan betongen stelnar. Fyll upp varje rör med t.ex. mineralull i plastpåsar. Avståndet mellan rören anpassas efter väggens bärande reglar.

4

Rören justeras medan du häller betong runt dem. Med hjälp av snörena rättar du in rören i en rak linje och på samma nivå. Den exakta precisionen får du när du sätter stolpskorna på plats.

Dag 2: gjut fast stolpskor i hörnen

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Nästa dag har betongen stelnat runt dina rör och det blir lättare att gjuta fast stolpskorna i exakt läge eftersom de kan pallas upp med lister på plaströren.

Om du har bråttom gjuter du fast samtliga stolpskor på samma sätt. Men om du kan fortsätta med arbetet även nästa dag kan du nöja dig med att gjuta fast stolpskor i de fyra hörnen. Återstående stolpskor monteras på syllen.

1

Röret fylls upp med finbetong när du har tagit upp mineralullen i sin plastpåse. Betongen ska vara ganska tunn för att lätt kunna flyta ihop. Prova dig fram.

2

Betongen vibreras om du slår på sidan av röret. Det gäller ju att få bort all luft. Häll på till ovankanten och jämna till.

3

Stick ner stolpskons stång i den våta betongen och vibrera en gång till med lätta slag mot röret. Då smyger sig betongen tätt intill stolpskons stång.

4

Stolpskon justeras efter snörena och höjdjusteras. Palla upp stolpskon med lister eller något annat som kan vila på rörets kant tills stolpskon kommer på önskad nivå. Högst 5 cm av stången får sticka upp.

Dag 3: de sista skorna gjuts fast

Låst innehåll

logga in eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Den tredje morgonen sitter stolpskorna i hörnen ordentligt fast. Därför kan du lägga syllen på plats och skruva fast stolpskorna på syllen. Glöm dessutom inte att skruva fast resten av stolpskorna på syllen. Då hamnar de exakt.

De stolpskor som sitter fast på syllen ska nu gjutas fast och det gör du genom att hälla betong i rören runt dem. Om du häller i betongen precis innan syllen läggs på eller efteråt har ingen betydelse.

Är syllen stor bör den kanske läggas på plats i delar, annars kanske den kan läggas ner monterad.

1

Syllen med de sista stolpskorna läggs på plats i de fastgjutna stolpskorna. Häll också betong i de tomma rören så kommer de andra stolpskorna också att gjutas fast.

2

Syllen skruvas fast på stolpskorna i hörnen och den våta betongen runt de nya stolpskorna vibreras med slag på rören. Du ska ev. justera syllen lite om träet har slagit sig. Skorna i hörnen tål det!

Material

• Grovbetong
• Finbetong
• Stuprör, 30–35 cm långa
• Syll av t.ex.95 x 145 cm gran
• Stolpskor, gärna justerbara
• Vinkelbeslag
• Beslagsskruvar

Ritning

Så här gjuts plintarna

Den osynliga delen är den del av plintarna som finns under marknivå och den bädd av betong som plintarna dels står på, dels gjuts runt dem. Stolpskorna gjuts fast i rören, som utgör plintarna, så att högst 5 cm av halsen sticker upp. Det kan ev. justeras efteråt om du använder justerbara stolpskor.

Röret fylls med mineralull i plastpåsar medan du gjuter och fyllningen tas bort efter en dag. Stolpskorna gjuts fast medan de stöttas av röret.

Plaströren justeras in på en rak linje och på samma nivå. Hålen runt rören fylls upp med betong till 5-10 cm under marknivå. När betongen har stelnat kan den täckas av jord så att det bara är rören som syns.

Om du i stället använder papprör att gjuta plintarna i kan rören tas bort när betongen har härdat.

logga in eller köp tillgång

3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Punktfundament

Stolpskor, rör och betong. Så lite krävs det för att bygga ett stadigt fundament.

Öppna 3D-modell

3D-modell

logga in eller köp tillgång för att se 3D-modellen

Gjuts i rör

Själva stolpskorna gjuts fast i 10 cm rör. Då går det lättare att styra upp dem.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Stolpsko gjuten i rör

Då får du enkelt stolpskorna i våg och i linje med varandra

TIPS: Fast avstånd mellan stolparna

TIPS: Enkelt djupstopp med tejp

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Gjut världens enklaste plintgrund
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka