Här har vi kommit till den tredje dagen när syllen kan sänkas ner i de fyra stolpskorna som göts fast dagen innan. Den första dagen göts alla plintarna i marken.

Här har vi kommit till den tredje dagen när syllen kan sänkas ner i de fyra stolpskorna som göts fast dagen innan. Den första dagen göts alla plintarna i marken.

Plintgrund

En bra plintgrund är viktig om konstruktionen som byggs ovanpå, ska vara stabil och kunna hålla i många år. En bra plintgrund behöver dock inte vara besvärlig att gjuta.

LÄS OCKSÅ: Skalblock – vägen till en solid grund

Plintgrund på det enkla sättet

Det kräver betydligt mindre arbete och mycket mindre material att gjuta plintar än att gjuta en krypgrund. Det kan vara lite svårt att alla plintar i en rak linje. Det problemet löser du en gång för alla genom att gjuta plintarna under tre dagar, som vi gjorde.

Slipp dika ut för din plintgrund

I teorin är det enkelt att etablera en grund med plintar till din nya sommarstuga eller till cykelförrådet. Och det är betydligt enklare än att gjuta en krypgrund t.ex. Istället för att gräva bort tonvis med jord som du sedan måste fylla upp med lika mycket betong gjuter du fast balkskor i varsitt hål och skruvar sedan fast syllen i dem.

Få helt raka linjer

Medan du slipper en massa grävarbete är det också mycket enklare med en grund som består av punkter. Det är bara en enda del som kan gå fel. Det är nämligen inte helt enkelt att styra att balkskorna hamnar helt rakt när de placeras i varsin separat gjutning.

Gjut en plintgrund under flera dagar

Ett sätt att enkelt gjuta plintgrunden på är att dra ut på arbetet över flera dagar – dock utan att arbeta mer. Det handlar nämligen om att gjuta plintgrunden i flera omgångar.

Gjut plintgrund – dag 1: Plintarna gjuts utan skor Första dagen gjuter vi fast ihåliga rör i marken. Här ska balkskorna för vår plintgrund senare placeras. Rören behöver inte stå på en exakt rak linje.

Gjut plintgrund – dag 2: Gjut fast skor i hörnpunkterna Nästa dag gjuter vi fast en balksko i varje hörn.

Gjut plintgrund – dag 3: Resterande balkskor gjuts fast Först tredje dagen gjuter vi fast de resterande balkskorna i vår plintgrund – efter att ha skruvat fast dem i syllen. Då finns det ingenting som kan gå snett.

Därför använder vi balkskor

Ofta används balk-/stolpskor som ett alternativ till att gräva ned stolpar. Den stora fördelen är att du höjer stolpen över den fuktiga jorden. Men skor kan alltså även användas i gjutna fundament.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Läs mer om hur du använder stolp-/balkskor

Sätt stolpar på samma sätt

Tekniken från plintgrunden kan även användas på stolpar. Vill du resa en rad stolpar på nedgjutna stolpskor, kan du använda dig av exakt samma metod och få samma fördelar. Istället för din syll skruvar du stolpskorna på en temporär planka under processen. När betongen har stelnat runt stolpskorna avlägsnar du bara plankan, så hamnar stolpskorna helt rakt, så att du bara kan skruva på stolparna. Du måste dock vara uppmärksam på att konstruktionen blir mindre stabil än om du gräver ned stolparna. Bygger du t.ex. ett plank eller staket, måste du stötta stolparna med avstyvande, diagonala stolpar.

Få komplett byggbeskrivning: Världens enklaste plintgrund

I instruktionen som du kan hämta här på sidan hittar du den kompletta guiden till hur vi bar oss åt vid gjutningen av vår plintgrund. Du får också en materiallista, så att du bara behöver åka till byggvaruhuset en gång. Lycka till.

Här är vi framme vid dag tre, där syllen med de sista stolpskorna sänks på plats i de fyra skorna vi gjöt fast under dag två.