Ett lager vit färg gör underverk för en gulnad panel. Om du gör som målaren, kan du göra det mesta arbetet från golvet – och bespara dig många turer upp och ned för stegen.

Målaren arbetar naturligtvis snabbare än oss. Men använder du hans metoder kan du öka tempot och arbetet med att måla trätak blir betydligt enklare.

Täck av innan du målar taket

Det tar tid att täcka av ordentligt med maskeringstejp längs lister, och filt, papp eller plast på golv och över möbler och väggar. Men den tiden är väl investerad för att få ett bra slutresultat.

Struntar i tvättningen

När målaren ska måla trätak struntar han i att tvätta det med grundrengöring. Det tar för lång tid, och träet riskerar att svälla så att det även måste slipas. Så hellre ett lager extra färg.

Om trätaket är väldigt smutsigt bör du tvätta det. Men det måste vara helt torrt innan du målar. Annars fäster inte primern så bra. På en vitpigmenterad takpanel är ett lager häftgrund och två lager takfärg tillräckligt.

Extra färg på mörka tak

Mörkare trätak behöver ofta ett extra lager färg. Räkna med 3-5 liter grundfärg och 2-3 liter takfärg per lager till ett 20 kvadratmeter stort tak.

Det är viktigt att använda en häftgrund som täcker kvistarna i takpanelen ordentligt. Vill du vara på den säkra sidan kan du pensla med kvistlack innan du grundmålar.

Ladda ned PDF:en och få målarens bästa tips på hur du snabbt och effektivt kan måla en takpanel i trä.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Spara pengar på färg!

Vi har alla gjort det. Vi är färdiga med att måla och står kvar med halva (eller hela, obrutna) burkar med dyr färg, som vi inte har någon användning för, då vi har köpt för mycket. Eller så står vi på söndag kväll och saknar en sista liten färgskvätt för att måla klart väggen.

Det kan du slippa genom att mäta upp korrekt innan du köper färg. I denna artikel visar vi dig hur lätt det är. Och det är samma formel oavsett om du ska måla vardagsrummet, förrådet, huset eller ge träterrassen träskyddsolja.

Ja, tack: Jag vill gärna se hur jag enklast räknar ut hur mycket färg jag behöver.

VIDEO: Här kan du se laser-avståndsmätaren i arbete: