Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Understryka tegelpannorna

Skriv ut Spara artikel

I äldre stugor utan undertak är takpannorna ofta strukna med något tätningsmaterial så att regn och flygsnö inte ska tränga in under taket. Här ser man tydligt att understrykningen är defekt.

Muraren visar här hur man reparerar skadan. Han visar också hur man stryker tegeltak utvändigt. Muraren använder vatten, cement och strandgrus till blandningen. Nödvändiga verktyg är en fogslev, en påstrykningsslev och en elementpensel.

Och ett putsbräde som muraren själv har tillverkat. I motsats till de vanliga putsbrädena är den här helt kvadratisk och handtaget är utbytt mot en pinne i mitten. Det ger en bättre arbetsställning.Strandgruset och cementen blandas i förhållandet 10 till 1.

Det är viktigt att blandningen inte blir för stark, eftersom det då är teglet som spricker i stället för bruket om taket rör sig för starka vindar. Blandningen blandas väl och man tillsätter bara lite vatten i taget.

Blandningen får inte bli för tunn. Konsistensen ska påminna om modellvax. Innan du börjar understrykningen är det viktigt att fukta pannorna där det ska fogas. Annars biter inte bruket sig fast. Rör i bruket regelbundet under arbetet så att det alltid är smidigt att arbeta med.

Innan du påbörjar arbetet ska gammalt bruk plockas bort. Själva understrykningen är inget komplicerat arbete. Man ska lägga på bruk både längs de lodräta och de vågräta fogarna.

Använder du både en fogslev och en utstrykningsslev är det lätt att komma intill i alla skrymslen. På de svårare ställena får du helt enkelt slänga på bruket för att det ska täcka ordentligt.

Understrykningen avslutas med att muraren glättar bruket med en fuktig elementpensel. Muraren rekommenderar att du ser över ditt tak sent varje sommar och bättrar på understrykningen där det behövs.

På en del ställen går det inte att stryka taket från insidan. Då får man ta till det muraren kallar överstrykning. Även här börjar muraren med att förvattna alla fogar. Bruket läggs nu på längs alla fogar.

Här får man se upp så att man inte kladdar ner pannorna i onödan. Även här avslutas arbetet med att överstrykningen glättas med en fuktig elementpensel. Man bör bara ta till överstrykning där understrykning inte är möjlig.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Video: Understryka tegelpannorna
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka