Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

9 TIPS: Trolla bort sladdarna

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Det finns många bra sätt att trolla bort synliga kablar – från det enkla, där de bara hålls på plats, till det ultimata, där de döljs fullständigt i väggen.

Kabellist: Kabelkanaler på socklarna

Den ser ut som en del av sockeln, men är trots allt en kabelkanal.

Det finns inte någon arkitekt i hela världen som har designat ett rum med lösa sladdar som ligger som ormbon på golvet. Och ingen har heller formgivit ett rum där tjocka kablar sitter på samtliga socklar, följer foderlisterna eller sitter i taket.

Men trots detta så är sladdar och kablar fasta inslag i alla hem. Vi vill ju gärna ha en bra tv med subwooferhögtalare och surroundsound – och gärna också en stereo med cd-spelare som kräver långa kablar. För att inte tala om lampor, antennkablar, internetanslutning etc. Det blir ett rent ormbo av sladdar.

Dölj sladdarna

Men det går ju trots allt att göra något åt situationen. Här får du ett antal bra lösningar som håller kolla på sladdarna, gör dem mindre synliga eller trollar bort dem fullständigt.

Det är naturligtvis allra enklast att kamouflera sladdar och kablar genom att dra dem i kabelbackar av plast som lätt kan fästas längs socklarna. Men det är inte alltid den snyggaste lösningen. Om du offrar lite mer tid och pengar kan du dölja dem på ett elegantare sätt. Här är förslagen – valet är ditt.

Kabellist: Kabelkanal som skugglist

Dra de smala kabelkanalerna hela vägen runt taket. Då ser de ut som skugglister.

1. Kabelkanaler

Kabelkanaler finns i många utföranden och storlekar, men principen är densamma: Den undre delen av kanalen limmas eller skruvas fast. Sladdarna dras sedan i kanalen och trycks fast innan locket pressas på med ett klick. Några typer är sådana att kanalen vrids för att sladden ska kunna tryckas fast.

Nu ser du inte längre vare sig sladd eller kabel, men du ser kanalen som trots allt kan vara mycket diskret. Fördelen med denna lösning är att den kan användas nästan överallt och kanalen ser liksom ut att höra till.

En annan fördel med kabelkanalerna är att de skyddar sladdar och kablar så att man inte trampar sönder dem.

2. Kabelkanal som skugglist

Om du ska dra sladdar upp längs en vägg till taket, så är den mest diskreta av de enkla lösningarna att dra sladdarna i kabelkanaler. De förs upp i ett hörn och vidare längs taket i kanalerna. Vill du trolla bort dem helt drar du kabelkanaler hela vägen runt taket. Då fungerar de som skugglister även där du inte drar sladdar.

Kabellist: Kabelkanaler på socklarna

Den ser ut som en del av sockeln, men är trots allt en kabelkanal.

3. Kabelkanaler på socklarna

Med lite tur kan du få både sladdar och kabelkanaler att försvinna – genom att montera dem som en smyglist på utsidan eller ovansidan av sockellisten. Denna modell från Primo är så elastisk att sladdarna lätt kan läggas på plats. Den fästs med den klisterbelagda baksidan på sockeln.

Mest diskret blir det naturligtvis om du drar kabelkanalen (eller -listen) hela vägen runt på alla sockellister. Listerna finns i ett par utföranden. De små sväljer en eller två sladdar medan de större är lite rymligare.

Kabellist: Borta bakom sockellisterna

Klämmor på väggen håller fast sockellisten, som lätt kan tas bort. Då får du lov att lägga sladdarna bakom.

4. Borta bakom sockellisterna

Det finns faktiskt flera slags lister i både trä och plast, klassiskt släta och profilerade som kan användas för att kunna dra sladdar, högtalarkablar och liknande utan att de på något sätt syns.

Trälisterna, som säljs av bland annat Swedoor-Kilsgaard, klickas fast på klämmor som du först har skruvat fast på väggen. Dra kablarna och klicka fast sockeln. Eftersom du lätt kan lyfta av sockeln igen så är lösningen laglig. Man får ju inte dölja sladdar bakom fastmonterade lister. Ett liknande system med plastlister säljs av Plastmo

Kabellist: Dra sladdar runt dörren

Varje kabel har sin egen kanal i beslagen.

5. Dra sladdar runt dörren

Även foderlisterna runt dina dörrar kan användas som diskreta kanaler. Men det kräver att sladdar och kablar hålls fast runt hörnen. Dessa lister från Primo klickas fast på beslag som håller isär kablarna och ser till att de sitter fast.

Kabellist: Bakom tapeten

Om kabelkanalen tapetseras kan man inte se den på väggen.

6. Bakom tapeten

Som kreativ gör-det-självare kan du dölja en hel bunt sladdar och kablar i hemgjorda kabelkanaler som kamoufleras för att fullständigt smälta ihop med bakgrunden.

Fördelen är att du kan göra kanalen så bred som behövs. Och tapetserar du kanalens lock med samma tapet som på väggen där den ska monteras så går det inte att se kanalen. Kom ihåg att det ska vara lätt att lyfta av locket på kanalen.

7. Bakom stora möbler

Du kan dölja alla slags kablar och sladdar samt både små och stora kabelkanaler och rör bakom t.ex. en stor bokhylla.

Det är en utmärkt lösning men det är viktigt att tänka sig för, för du ska lätt kunna komma åt sladdarna och byta dem om det behövs. Det får inte finnas några skarvkontakter bakom bokhyllan och du får inte dölja ett vägguttag eller lamputtag som du använder.

8. Infrästa i väggen

Kablarna kan fräsas in i väggar av tegel och lättbetong. Det är ju det vanligaste sättet i dag. Man gör ett spår i väggen, lägger ett tomrör i spåret och fyller igen med bruk. Genom att lägga ett rör i spåret kan elektrikern senare lätt byta ut eller dra flera kablar. Men det är väl ett arbete man endast gör om väggen ska putsas om eller tapetseras. Du kan passa på att tilläggsisolera ytterväggarna med lättbetong och fräsa spåren i lättbetongen.

Kabellist: Infrästa i väggen

Det tar sin tid att hacka spår med hammare och mejsel, men det dammar inte så mycket som med en vinkelslip.

Kabellist: Infrästa i väggen

Det går snabbt att fräsa spår med en vinkelslip. Men det dammar! När tomröret sitter på plats fyller man upp runt om med bruk så att väggen blir slät.

När tomröret sitter på plats fyller man upp runt om med bruk så att väggen blir slät.

Kabellist: Bakom gipsskivorna

Hårda kablar kan döljas i isoleringen men elektrikern föredrar att dra dem genom rör.

9. Bakom gipsskivorna

Om du tilläggsisolerar en yttervägg på insidan med en regelstomme och gipsskivor så är det nästan givet att passa på att flytta in alla kablar och rör. Men det får du inte göra själv – det ska elektrikern göra!

Är du riktigt smart och vill undvika att skapa köldbryggor bygger du upp väggen med dubbel isolering. När de första skivorna närmast ytterväggen har satts upp kan du ev. sätta upp en ångspärr eller ångbroms innan de inre skivorna sätts upp. Elektrikern drar alla rör och kablar i den inre isoleringen och därmed undviker du köldbryggor eftersom ångspärren förblir intakt.

Ska du resa en ny innervägg ringer du efter elektrikern innan de sista skivorna sätts upp, så att han kan dra de kablar som behövs. Samma sak gäller om du sätter upp ett nytt innertak av trä eller gips.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka