7 TIPS: Trolla bort sladdarna

Synliga sladdar och kablar är inte en vacker syn. Det finns som tur är flera bra sätt att gömma sladdar och kablar på, och du kan enkelt göra det själv. Här får du en guide med våra bästa tips för att gömma undan sladdarna.

De flesta känner säkert igen problemet att man i vardagsrummet eller något annat rum tampas med sladdar som går över golvet eller kablar som samlas i stora högar längs golvlisterna eller under taket.

Vi kan dock inte slippa varken sladdar eller kablar i bostaden på grund av t ex lampor, tv, antennkablar och internetuppkoppling. Men man kan gömma sladdar själv både enkelt och elegant.

Hur gömmer man sina sladdar?

Det är enklast att dölja sladdar och kablar genom att gömma dem i en kabellist eller kabelgömma av plast som kan sättas längs golvlisterna. Det är dock inte alltid en vacker eller billig lösning.

Lyckligtvis finns det MÅNGA bra sätt att gömma sladdar på.

Här får du en guide med våra bästa tips för att gömma undan sladdarna.

1. Kabellist och kabelgömma

Kabelkanaler finns i många utföranden och storlekar, men principen är densamma.

Kabellist som skugglist

Om du ska dra sladdar upp längs en vägg till taket, så är den mest diskreta av de enkla lösningarna att dra sladdarna i kabelkanaler. De förs upp i ett hörn och vidare längs taket i kanalerna. Vill du trolla bort dem helt drar du kabelkanaler hela vägen runt taket. Då fungerar de som skugglister även där du inte drar sladdar.

Kabelgömma utanpå listen

Med lite tur kan du få både sladdar och kabelkanaler att försvinna – genom att montera dem som en smyglist på utsidan eller ovansidan av sockellisten. Denna modell från Primo är så elastisk att sladdarna lätt kan läggas på plats. Den fästs med den klisterbelagda baksidan på sockeln.

Mest diskret blir det naturligtvis om du drar kabelkanalen (eller -listen) hela vägen runt på alla sockellister. Listerna finns i ett par utföranden. De små sväljer en eller två sladdar medan de större är lite rymligare.

Hur öppnar man en kabelgömma?

Den undre delen av kanalen limmas eller skruvas fast. Sladdarna dras sedan i kanalen och trycks fast innan locket pressas på med ett klick. Några typer är sådana att kanalen vrids för att sladden ska kunna tryckas fast.

Nu ser du inte längre vare sig sladd eller kabel, men du ser kanalen som trots allt kan vara mycket diskret. Fördelen med denna lösning är att den kan användas nästan överallt och kanalen ser liksom ut att höra till.

En annan fördel med kabelkanalerna är att de skyddar sladdar och kablar så att man inte trampar sönder dem.

3. Göm sladdarna bakom golvlisterna

Det finns faktiskt flera slags lister i både trä och plast, klassiskt släta och profilerade som kan användas för att kunna dra sladdar, högtalarkablar och liknande utan att de på något sätt syns.

Trälisterna, som säljs av bland annat Swedoor-Kilsgaard, klickas fast på klämmor som du först har skruvat fast på väggen. Dra kablarna och klicka fast sockeln. Eftersom du lätt kan lyfta av sockeln igen så är lösningen laglig. Man får ju inte dölja sladdar bakom fastmonterade lister. Ett liknande system med plastlister säljs av Plastmo.

4. Göm sladdar runt dörren

Även foderlisterna runt dina dörrar kan användas som diskreta kanaler. Men det kräver att sladdar och kablar hålls fast runt hörnen. Dessa lister från Primo klickas fast på beslag som håller isär kablarna och ser till att de sitter fast.

5. Göm sladdar bakom tapeten

Som kreativ gör-det-självare kan du dölja en hel bunt sladdar och kablar i hemgjorda kabelkanaler som kamoufleras för att fullständigt smälta ihop med bakgrunden.

Fördelen är att du kan göra kanalen så bred som behövs. Och tapetserar du kanalens lock med samma tapet som på väggen där den ska monteras så går det inte att se kanalen. Kom ihåg att det ska vara lätt att lyfta av locket på kanalen.

6. Göm sladdar bakom möblerna

Du kan dölja alla slags kablar och sladdar samt både små och stora kabelkanaler och rör bakom t.ex. en stor bokhylla.

Det är en utmärkt lösning men det är viktigt att tänka sig för, för du ska lätt kunna komma åt sladdarna och byta dem om det behövs. Det får inte finnas några skarvkontakter bakom bokhyllan och du får inte dölja ett vägguttag eller lamputtag som du använder.

7. Kablar fräses in i väggen

Kablarna kan fräsas in i väggar av tegel och lättbetong. Det är ju det vanligaste sättet i dag.

Hur drar man kablar?

Man gör ett spår i väggen, lägger ett tomrör i spåret och fyller igen med bruk. Genom att lägga ett rör i spåret kan elektrikern senare lätt byta ut eller dra flera kablar. Men det är väl ett arbete man endast gör om väggen ska putsas om eller tapetseras. Du kan passa på att tilläggsisolera ytterväggarna med lättbetong och fräsa spåren i lättbetongen.

Det tar sin tid att hacka spår med hammare och mejsel, men det dammar inte så mycket som med en vinkelslip.

Det går snabbt att fräsa spår med en vinkelslip. Men det dammar! När tomröret sitter på plats fyller man upp runt om med bruk så att väggen blir slät.

När tomröret sitter på plats fyller man upp runt om med bruk så att väggen blir slät.

8. Gömma kablarna i isoleringen

Om du tilläggsisolerar en yttervägg på insidan med en regelstomme och gipsskivor så är det nästan givet att passa på att flytta in alla kablar och rör. Men det får du inte göra själv – det ska elektrikern göra!

Är du riktigt smart och vill undvika att skapa köldbryggor bygger du upp väggen med dubbel isolering. När de första skivorna närmast ytterväggen har satts upp kan du ev. sätta upp en ångspärr eller ångbroms innan de inre skivorna sätts upp. Elektrikern drar alla rör och kablar i den inre isoleringen och därmed undviker du köldbryggor eftersom ångspärren förblir intakt.

Ska du resa en ny innervägg ringer du efter elektrikern innan de sista skivorna sätts upp, så att han kan dra de kablar som behövs. Samma sak gäller om du sätter upp ett nytt innertak av trä eller gips.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Hantverksteknik