Det finns inte någon arkitekt i hela världen som har designat ett rum med lösa sladdar som ligger som ormbon på golvet. Och ingen har heller formgivit ett rum där tjocka kablar sitter på samtliga socklar, följer foderlisterna eller sitter i taket.

Men trots detta så är sladdar och kablar fasta inslag i alla hem. Vi vill ju gärna ha en bra tv med subwooferhögtalare och surroundsound – och gärna också en stereo med cd-spelare som kräver långa kablar. För att inte tala om lampor, antennkablar, internetanslutning etc. Det blir ett rent ormbo av sladdar.

Dölj sladdarna

Men det går ju trots allt att göra något åt situationen. Här får du ett antal bra lösningar som håller kolla på sladdarna, gör dem mindre synliga eller trollar bort dem fullständigt.

Det är naturligtvis allra enklast att kamouflera sladdar och kablar genom att dra dem i kabelbackar av plast som lätt kan fästas längs socklarna. Men det är inte alltid den snyggaste lösningen. Om du offrar lite mer tid och pengar kan du dölja dem på ett elegantare sätt. Här är förslagen – valet är ditt.

Redaktionen rekommenderar: 10 tips: få ordning på sladdarna

1. Kabelkanaler

Kabelkanaler finns i många utföranden och storlekar, men principen är densamma: Den undre delen av kanalen limmas eller skruvas fast. Sladdarna dras sedan i kanalen och trycks fast innan locket pressas på med ett klick. Några typer är sådana att kanalen vrids för att sladden ska kunna tryckas fast.

Nu ser du inte längre vare sig sladd eller kabel, men du ser kanalen som trots allt kan vara mycket diskret. Fördelen med denna lösning är att den kan användas nästan överallt och kanalen ser liksom ut att höra till.

En annan fördel med kabelkanalerna är att de skyddar sladdar och kablar så att man inte trampar sönder dem.

Den ser ut som en del av sockeln, men är trots allt en kabelkanal.

Den ser ut som en del av sockeln, men är trots allt en kabelkanal.

LADDA NED HELA ARTIKELN och läs fler smarta lösningar för att dölja sladdarna:

  1. Kabelkanal som skugglist

  2. Kabelkanal på socklarna

  3. Dold bakom sockellisterna

  4. Dra sladdar runt dörren

  5. Dolda sladdar bakom tapeten

  6. Sladdar bakom stora möbler

  7. Sladdar infrästa i väggen

  8. Dolda bakom gipsskivorna