Borra rätt i badrummet

Bara tanken på att borra hål i de nya kakelplattorna i badrummet känns ruggig. Tänk om en platta spricker eller om tätskiktet perforeras så att det uppstår fuktskador! Vad gör man då? Läs här så kan du tryggt borra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 timme
Pris
120 kronor

När du har borrat hål i kaklet fortsätter borren genom tätskiktet. Se här vad du ska göra för gardera dig mot fuktskador.

Intro

Badrummet är nästan klart. Det som återstår är montering av kran och några andra småsaker. Efter avtal med rörmokaren sätter vi upp kranen och rörmokaren ansluter senare de rör som behövs. Här finns inga dolda rör eller kablar i väggen. Det vet vi för allt är nybyggt. Om du ska borra hål i en vägg och inte vet vad den innehåller, bör du checka den med en rör- och elsökare. Här borrar vi hål för en kran, men tillvägagångssättet är detsamma även om du ska sätta upp en krok för morgonrocken eller montera en handdukstork.

LÄS OCKSÅ: Sluta gissa med en regelsökare

Instruktion

Borra utan att repa

1

Alla borrjobb inleds med att du tar reda på exakt var du ska borra. Här ska vi montera en kran, som ska anslutas till synliga rör. Gör en tydlig markering med tusch när du har bestämt dig.

2

Fäst två remsor maskeringstejp där du ska borra. Marke ringen syns genom tejpen, men för säkerhets skull gör du den tydligare. Tejpen ser till att borret inte glider på kaklet och att hålkanterna inte flisas när du borrar.

3

Köp en kakelborr som är uppgiftens viktigaste verktyg. Med vanlig stenborr är risken stor att kaklet skadas. VIKTIGT! Koppla bort slagfunktionen om du använder slagborrmaskin.

4

Borra långsamt. Om du borrar med för högt varvtal fördärvas härdningen av borreggen. Det brukar stå på förpackningen hur många varv borren bör arbeta med. Se till att hålet är rent och tomt. Dammsug eller blås rent med sugrör.

5

Ta fram fogpistolen och fyll borrhålet med våtrumssilikon som innehåller alg- och svampdödande medel. Därefter trycker du i en plugg och fyller den med våtrumssilikon.

6

Två hål har borrats och kranen kan monteras. Det är inte så viktigt att kranen sitter exakt vågrätt. Det är däremot mycket viktigt att den sitter parallellt med de - förhoppningsvis vågräta - fogarna mellan kakelplattorna.

Svårighetsgrad: Ett riktigt enkelt jobb som dock kräver lite förnuft och försiktighet.

Tidsåtgång: Cirka en timme.

Prisbild: En bra kakelborr och en tub silikon kostar cirka 120 kr.

Video

TIPS: Borra hål i blanka plattor

Video

TIPS: Borra vinkelrätt in i väggen

Video

TIPS: Använd monteringslim i badrummet

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murare