7. Akrylfog kan dämpa ljuden
Akrylfogmassa kallas också målar-fog, eftersom den oftast används för att t ex täppa igen springor runt en nymålad vägg. Men den kan också användas för att dämpa ljud, t ex om du bygger en innervägg och inte vill att ljud ska tränga genom väggen.
Om du vill använda en akrylfog för ljuddämpning, ska du göra plats för fogen i det innersta lagret gips. Här ska det vara ca 10-12 mm luft hela vägen runt det innersta gipslagret i innerväggen, så att det finns plats att sätta en akrylfog. Det ger dig en betydligt mer ljudtät vägg.
8. Fiber stärker fogbruket
Fogbruk är billigt och lätt att arbeta med. Det ger fina och diffusionsöppna utvändiga fogar runtom fönster och dörrar på murade hus. Om du blandar tagel (tvättat djurhår) i bruket, får du starka fogar med en lång livslängd. Utan det armerande taglet är risken att fogarna spricker och ramlar ut, t ex om du smäller igen dörren för hårt.
9. Fogbrickor gör livet lättare
Små fogbrickor av plast att jämna till fogen med är supersmarta - de är effektiva och enkla att ha och göra med, så att ditt liv som fogmästare blir lite lättare. Brickorna finns i flera varianter, så det är lätt att hitta den sort som du vill ha till din fog. De säljs oftast i set med olika varianter. De kostar runt hundralappen och det är väl investerade pengar om du inte redan har fogbrickor.
10. Maskera och få knivskarpa fogar
Är det första gången som du ska göra en akryl- eller gummifog, eller är du lite osäker, så sätt maskeringstejp innan du sätter i gång. Det besparar dig mycket tid och du slipper få fogmassa någon annanstans än i fogen. Det är viktigt att maskeringstejpen sluter helt tätt mot underlaget. Ta bort tejpen innan fogmassan härdat, och gör det försiktigt så att du inte förstör fogkanten.
11. Jämna till fogen med torrt verktyg
Det är lätt att jämna till akrylfogen med ett fuktigt finger, men det kan vara en dålig idé. Vatten löser upp fogens yta och förstör den. Därför är det viktigt att du jämnar till en akrylfog med torra redskap. Till akrylfogar i hörn passar det att använda små fogbrickor av plast eller silikon. När det handlar om små sprickor, t ex mellan golvlist och en nymålad vägg, kan du jämna till med en pensel innan den målas över med akrylfärg.
12. Stark och smidig fog med bottningslist
För att få en stark och elastisk fog, t ex runt en dörr eller ett fönster, är det viktigt att fogmassan får rätt form runt bott-ningslisten. En elastisk fog sätts mellan två material som rör sig lite, och fogen ska därför vara smidig och även kunna röra sig lite men ändå sluta tätt. Det säkerställer du genom att göra fogen tunn på mitten (mitt för den rundade bottningslis-ten) men tjock på sidorna, så att den får en stor fästyta mot de två material som den sitter mellan. Det ska också vara lite luft bakom bottningslisten, eftersom fogen annars snabbt kommer att släppa på den ena eller båda sidorna.
13. Ta glättningsvätska - inte tvålvatten
Du bör undvika tvålvatten när du använder fogpinne. Tvålen innehåller ett “slip”-medel. Har du jämnat till fogen med tvålvatten, kan du därför inte sätta mer fogmassa i fogen även om du skulle behöva det. Den nya fogmassan skulle inte riktigt fästa på en yta som behandlats med tvålvatten. Köp i stället en riktig glättningsvätska som inte innehåller “slip”-medel.
14. Låt fogpinnen stå i blöt ett par dygn
Innan du ska använda fogpinnar bör du alltid ställa dem i blöt minst ett dygn, helst längre. När fogpinnen är fuktig fastnar silikonmassan inte så lätt. Ställ fogpinnen i vanligt vatten eller glättningsvätska - inte tvålvatten, eftersom du då inte kan fylla i fogen efteråt, även om det skulle behövas.
15. Skär av fogpatronens spets i rätt storlek
När du skär av spetsen på fogpatronen ska du försöka göra hålet lika stor som fogen är bred. När hålet precis täcker fogen underlättar det ditt arbete väldigt mycket. Hålet ska hellre vara lite för litet än för stort - för du kan alltid skära av lite till om det skulle behövas.
16. Slipp rengöring med smarta servetter
Det finns särskilda servetter med glättningsvätska som kan användas för att ta bort alla slags fogmassa. Skulle olyckan vara framme och fogmassa hamnar på helt fel ställe, så går det lätt att torka bort med en servett. Du kan också rengöra dina händer med dem, eftersom det är svårt att undvika att få lite på fingrarna om du inte arbetar med handskar. Servetten kan också användas direkt för att jämna till fogen. Sedan bara slänger du den tillsammans med överflödig fogmassa och slipper rengöra en fogbricka.
17. Spetsig fogpinne ger finare fogar
Fogpinnar av trä ska vara spetsiga så att de obehindrat kan skära bort överflödig fogmassa när du t ex sätter en ny silikonfog i duschhörnan. Därför bör du slipa det yttersta på eggen spetsigt och vasst med en bit sandpapper. Slipa den också slät och fin på de andra kanterna, eftersom det ger snyggast resultatet - även när du slutligen jämnar till fogen helt slät. Kom ihåg att spraya med glättningsvätska innan du skär bort överflödig fogmassa. Då går det mycket lättare att få bort fogen.
18. Undvik onödigt kladd med en bra fogpistol
Det blir tio gånger enklare att foga när du använder en fogpistol med en effektiv stoppfunktion. Det är superviktigt att stoppfunktionen utlöses med detsamma, så att fogmassan inte fortsätter pumpas ut. Det kladdar ner, vilket kräver rengöring. Så det är verkligen en bra investering att lägga några hundra kronor på en bra fogpistol. Det finns både mekaniska och elektroniska där stoppfunktionen utlöses med detsamma.
19. Torra silikonfogar håller längre
Silikonfogar i våtrum kan snabbt drabbas av mögel, eftersom de utsätts för mycket fukt. Därför innehåller silikonfogar kemiska ämnen som motverkar mögelangrepp, men dessa ämnens verkan avtar med tiden. Kommer det väl mögel på en silikonfog arbetar det sig ner i själva materialet. Och när det väl har hänt är enda lösningen att byta hela fogen, eftersom en silikonfog inte kan rengöras. Du kan undvika mögel och i värsta fall byte av silikonfogen om du håller den torr och ren. Det vill säga att du efter varje bad och dusch ska torka av fogarna så att vatten och tvålrester försvinner. Gör du det, då kan en kvalitetsfog hålla i flera år.
20. Rätt bottningslist ger starka fogar
Om du t ex fogar med en elastisk fog runt ett fönster ska du först lägga in en bottningslist av slät skumgummi i fogen. Det är viktigt att bottnings-listen sitter fast så bra att den sitter kvar även om du trycker in fogmassan hårt mot den. Det säkerställer du genom att välja en bottningslist som är ca 25 % större än fogen som den ska sitta i. Det kan vara lite krångligt att få den på plats, men när den väl sitter där så tätar bottningslisten på båda sidor om fogen och sitter kvar.