Fogskum täpper effektivt igen hål och kan användas till allt från montering till isolering.

Fogskum täpper effektivt igen hål och kan användas till allt från montering till isolering.

Fogskum, som ofta kallas pu-skum, används i dag till allt från montering av karmar till isolering, ljuddämpning och utfyllnad av hålrum. Fogskummet säljs i sprayburkar som oftast rymmer 500-750 ml. När du trycker ut skummet kommer det via ett sugrörsliknande munstycke.

Fogskum är genialt till små hål och sprickor

Så snart fogskummet lämnar munstycket expanderar det kraftigt. Det är på både gott och ont. Gott för att du kan spruta in det i hålrum. Ont för att skummet är så starkt att det kan trycka undan t.ex. en regel. Efter härdningen, som försiggår när skummet suger till sig fukt från omgivande luft, kan överflödigt skum skäras bort med vass kniv och du kan slipa rent med slippapper. Det är praktiskt.

Välj rätt fogskum till rätt jobb

Det mindre geniala med fogskum är att det har en porös struktur och därför suger till sig fukt. Otaliga fuktskador beror på att fogskum transporterat fukt från nederbörd eller luft vidare till träkonstruktioner.

Men om du använder skum på rätt sätt, dvs. täcker över det och skyddar mot solljus, så förseglar och tätar det perfekt. Låt oss därför kika på möjligheterna och ta reda på vilken sorts skum som passar bäst för just din uppgift.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt fogmassa

De 5 viktigaste sorternas fogskum:

  • EKONOMISKUM
  • GIFTFRITT SKUM
  • HELÅRSSKUM
  • BETONGSKUM
  • BRANDSKUM

LADDA NED HELA ARTIKELN och läs mer om vad de olika sorternas fogskum lämpar sig bäst för!

5 FAKTA OM FOGSKUM:

1. Det suger som en svamp och måste därför alltid skyddas mot vatten.2. Det är ett klibbigt material och det fastnar på allt. Använd skyddshandskar och skyddsglasögon.3. Det tål inte solljus (UV-strålar) och ska därför alltid täckas över, målas eller tapetseras.4. Skummet expanderar enormt, och kan i värsta fall deformera byggnadsdelar.5. Det är ytterst brandfarligt och hälsovådligt. Skummet bör inte användas där det kan brinna. Tänk på god vädring.