Undvik misstag – Välj rätt fogskum

Fogskum är genialt för att täta, försegla och täppa igen hål och sprickor. Men väljer du fel sort kan det gå helt på tok. Se här vad du ska satsa på.

Fogskum, som ofta kallas pu-skum, används i dag till allt från montering av karmar till isolering, ljuddämpning och utfyllnad av hålrum. Fogskummet säljs i sprayburkar som oftast rymmer 500-750 ml. När du trycker ut skummet kommer det via ett sugrörsliknande munstycke.

Fogskum är genialt till små hål och sprickor

Så snart fogskummet lämnar munstycket expanderar det kraftigt. Det är på både gott och ont. Gott för att du kan spruta in det i hålrum. Ont för att skummet är så starkt att det kan trycka undan t.ex. en regel. Efter härdningen, som försiggår när skummet suger till sig fukt från omgivande luft, kan överflödigt skum skäras bort med vass kniv och du kan slipa rent med slippapper. Det är praktiskt.

Välj rätt fogskum till rätt jobb

Det mindre geniala med fogskum är att det har en porös struktur och därför suger till sig fukt. Otaliga fuktskador beror på att fogskum transporterat fukt från nederbörd eller luft vidare till träkonstruktioner.

Men om du använder skum på rätt sätt, dvs. täcker över det och skyddar mot solljus, så förseglar och tätar det perfekt. Låt oss därför kika på möjligheterna och ta reda på vilken sorts skum som passar bäst för just din uppgift.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt fogmassa

De 5 viktigaste sorternas fogskum

1. Ekonomiskum

T.EX. BILTEMA FOGSKUM

I stort sett alla byggmarknader har ett eller flera fogskum i ekonomiklassen. Det innebär att du får en burk på 750 ml för cirka 70-100 kr. Det billiga skummet är ett 1-komponents pu-skum (polyuretanskum). Det levereras med ventil och munstycke. Gemensamt för de billiga produkterna är att de är ganska porösa. De har alltså en något sämre isole-rings- och ljuddämpningsförmåga än de dyrare produkterna. Och ska man tro tillverkarna så ger de också en större risk för krympning eller efterexpansion.

LÄMPLIGT TILL: Kan användas till det mesta, alltså isolering, ljuddämpning, fogning runt karmar samt utfyllnad av mindre hålrum.

2. Giftfritt skum

T.EX. BOSTIK CARE SEAL ISOCYANATFRI

Nästan allt fogskum innehåller en hel del gift och kräver bra ventilation i rummen de används. Men det finns undantag och dessa skum innehåller inga isocyanater och kan därför användas en hel dag även av yrkesfolk utan en mängd skydd.

Men det kostar att vara miljömedveten så priset ligger på cirka 350 kr för en burk. Å andra sidan får du en giftfri, tät och fint isolerande och ljuddämpande produkt. Och skummet vare sig krymper eller expanderar senare.

LÄMPLIGT TILL: Detta skum ger en mindre mängd härdat skum än de vanligaste skummen. Men det är perfekt till fogning, isolering och ljuddämpning där resultatet ska ha högsta möjliga kvalitet.

3. Helårsskum

T.EX. SOUDAL - SOUDAFOAM COMFORT

Den typiska beteckningen för skum som kan användas när det är kallt är helårsskum. Det är ett 1-komponents skum som kännetecknas av att kunna användas även om temperaturen krupit ner till minus 10 grader. Skummet sjunker inte om det är kallt och det efterexpanderar inte.

Denna skumtyp har en mycket tät struktur vilket ger den mycket bra isoleringsvärden både när det gäller värme och ljud. Men du måste kolla så att burkens temperatur inte blir kallare än +5° när du sprutar ut skummet. Priset för en burk brukar ligga runt 125-150 kr.

LÄMPLIGT TILL: All fogning och tätning när det är kallt.

4. Betongskum

T.EX. SIKA SIKABOOM - S

En specialskum för tätning mellan t.ex. bottenplatta och syll samt fogning av andra betongdelar.

Det binder alltså extra bra mot betong men enligt anvisningarna så kan det användas året runt till annan klassik fogning och tätning. Priset är cirka 110 kr.

LÄMPLIGT TILL: Fäster extremt bra på ny och gammal betong oavsett om denna är våt eller torr.

5. Brandskum

T.EX. DANA FIRE GUARD PU FOAM 587

Också ett 1-komponent pu-skum, men det har utvecklats för att främst klara brandtätning.

Det innebär att branden - och framför allt röken - stoppas kortare eller längre tid beroende på fogens tjocklek och byggnadsdelarnas beskaffenhet. Brandskum, som brukar kosta 300-350 kr för en burk, har testats på olika byggnadsdelar och fogtjocklekar. Testresultatet framgår alltid av medföljande datablad.

LÄMPLIGT TILL: Fogar och skarvar runt branddörrar, rörgenomföringar och fogar som ska stoppa brand.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fogar