Planera ditt utekök

Det lönar sig att lägga lite tid på planeringen. På så sätt undviker du misstag och får bästa möjliga resultat. Här får du en överblick över de saker du ska ta ställning till i förväg.

Du har bestämt dig för att bygga ett utekök, och du har säkert redan bestämt om det ska finnas plats för både pizzaugn, kylskåp och en häftig inbyggd grill. Men har du funderat på var gasflaskorna ska stå, och hur de ventileras, och vet du hur och när solen skiner på köket? I den här artikeln ställer vi några av de frågor som du kanske inte har funderat på än.

Ska du använda rinnande vatten?

Det är ingen tvekan om att rinnande vatten är ett plus i ett utekök, men det är en omfattande process om du drömmer om en fast installation med varmt och kallt vatten i kranarna. Det finns däremot inte något som hindrar dig från att du har en blandare som du kan koppla trädgårdsslangen till när du behöver vatten. Om du kan leva med att det bara är kallt vatten i kranen.

Är el nödvändigt?

När det gäller el har du kort sagt tre alternativ: ingen el, förlängningssladdar som du drar själv, eller en fast installation som du behöver få hjälp av en elektriker med. Oavsett vad du väljer, kom ihåg att använda vattensäkra grejor.

Har du koll på gasflaskorna?

Om du förvarar gasflaskor inne i dina köksskåp, så finns det några saker du måste vara uppmärksam på. Gummi-
slangen som sitter mellan gasflaskan och tryckregulatorn ska inte vara onödigt lång. Och så är det viktigt att gasskåpet är välventilerat. Gasol är tyngre än luft, så därför ska ventilationsöppningarna sitta lågt ner i gasskåpet.

Vad ser du?

Det låter kanske banalt, men kom ihåg att fundera på hur ditt kök vänds i förhållande till både matplats, utsikt och väderstreck. Det är värt att fundera på om köket ska vändas så att du inte behöver stå med ryggen mot dina gäster under lång tid, och så är det ingen bra idé om du blir bländad av kvällssolen hela sommaren.

Tål taket värmen?

Innan du bygger tak över grill, pizzaugn eller gashäll, kolla hur stort avståndet ska vara. En gasgrill skickar inte upp speciellt mycket värme och du kan mycket väl lägga en plastskiva en meter ovanför grillen. Ställer du en vedeldad pizzaugn på bänkskivan, är rekommendationen upp till hela 3 meters avstånd, om du ska vara säker på att taket inte smälter – läs bruksanvisningarna noga.

Har du kylskåp utomhus?

Om du bygger ett utekök med kylskåp, som ska vara igång när det blir kallt, se då till att du använder ett kylskåp som är gjort för att stå ute. Annars är risken att kylskåpet drar alldeles för mycket el eller inte fungerar alls under de kalla månaderna.

Avlopp eller brunn?

Om du har vatten och vask i köket, så behöver du också avrinning, men du behöver kanske inte ansluta till något avlopp. Om du bara sköljer grönsaker och tvättar händerna, så kan en hink under vasken räcka. Om du har en brunn eller en stenkista i närheten, så kan du även leda vattnet från vasken dit med en bit av en trädgårdsslang eller plaströr. Vill du ansluta till riktigt avlopp, så är det en större operation som kan kräva hantverkshjälp.

Har du brandsäkrat vid grillen?

Oavsett om du använder en inbyggnadsgrill eller en grill på stativ, så måste du se till att brand- och värmeisolera runt grillen. Du kan t ex använda plåtar, fibergips eller fibercementskivor som skydd runt din grill. Om du inte värmeisolerar, så är risken att i värsta fall din grill sätter eld på den inredning som finns runt omkring den.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök