Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pizzaugn

Bygg din egen pizzaugn

Det finns flera olika alternativ om du vill bygga en pizzaugn hemma.
Du kan välja att bygga en klassisk murad pizzaugn, men du kan också välja att göra något annorlunda och exempelvis gjuta en pizzaugn med perlit med hjälp av en pilatesboll.

Murad pizzaugn

Om du väljer att mura en pizzaugn, ska du tänka på att du måste använda eldfast tegel. Eldfast tegel kan klara de höga temperaturer som uppstår i en pizzaugn. Dessutom måste du se till att isolera pizzaugnen, så att den håller värmen. Du kan isolera din pizzaugn med vanlig aluminiumfolie och mineralull.

Gjut en pizzaugn

Om du inte vill mura en pizzaugn, så kan du också gjuta en pizzaugn. Det kan vara en enklare lösning, men en gjuten pizzaugn behöver ofta längre tid att härda än en murad pizzaugn.

Använd perlit till en gjuten pizzaugn

Gjuter du din pizzaugn, kan du använda en blandning som består av vanligt cement och det vulkaniska glasmineralet perlit.
Perlit tål väldigt höga temperaturer och isolerar dessutom pizzaugnen, så att du inte behöver bygga ett isolerande lager, vilket är fallet med en murad pizzaugn.

Andra material till pizzaugn

Du kan också använda andra material när du gjuter en pizzaugn. Närmast till hands är lera som också kan tåla höga temperaturer. Du kan blanda vanlig halm i leran för att isolera din pizzaugn. Om du väljer att göra din egen lera till din pizzaugn, kan du med denna metod bygga pizzaugnen väldigt billigt. Men det kräver lite mer arbete.

Skorsten till pizzaugn

En viktig del av pizzaugnen är skorstenen. Skorstenen ser till att det är bra drag i din pizzaugn, vilket gör det lättare att sätta fyr när suget efter pizza uppstår.
Dessutom leder skorstenen bort röken från din pizzaugn, så att den inte irriterar när du bakar dina pizzor.

Se till att använda rätt material till din skorsten. Om du bara väljer ett vanligt aluminiumrör är risken att värmen från din pizzaugn smälter din skorsten. Ha en skorsten av stål till pizzaugnen i stället.

Pizzaugn utomhus

När du bygger en pizzaugn utomhus måste du tänka på att pizzaugnen inte är något som du utan vidare kan flytta runt. Särskilt inte om det handlar om en tung, murad pizzaugn.
Därför är det också viktigt att du placerar din pizzaugn på rätt ställe från början.
Du bör också fundera på hur du ska täcka över din pizzaugn när vintern och frosten slår till, så att du inte riskerar att få frostsprickor i pizzaugnen.

Ofta kan en vanlig presenning, som håller pizzaugnen torr, vara tillräcklig övertäckning av pizzaugnen för att slippa frostsprickor.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Bygg själv en pizzaugn ute

Vedeldad pizzaugn

När du eldar i din nya pizzaugn är det så klart viktigt att du inte använder tryckimpregnerat virke eller virke med färg, lackrester osv.

I pizzaugnen ska du använda ved som är torr och som inte innehåller för mycket kåda.
Använd mindre bitar för att sätta fyr i pizzaugnen och fortsätt sedan med större vedträn för att hålla värmen i din pizzaugn. Undvik att använda för stora vedklabbar, eftersom de gör det svårare att reglera värmen i pizzaugnen.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka