Det här ska du veta innan du bygger uteköket

Det svåraste med att bygga ett utekök är nog att faktiskt bestämma sig för hur det ska se ut och vad det ska bestå av. Se här vad det lönar sig att ha koll på innan du börjar bygga.

Matlagning i det fria är rena rama livskvaliteten. Så hör du till de som tycker det är bortkastad tid att befinna sig inomhus när det är fint väder, så är uteköket en riktigt bra investering,

Själva arbetet med att bygga ett nytt utekök är ofta inte särskilt svårt. Men det finns många olika alternativ när det gäller vilken storlek och form det ska ha, vilka material det ska byggas av och vilka funktioner och detaljer som det ska innehålla.

För att ge dig själv de bästa möjligheterna för att få ett utekök som uppfyller alla dina behov så lönar det sig att lägga lite tid på att planera och sätta dig in i de olika alternativen innan du sätter igång att bygga. Den överblicken får du hjälp med här.

Här får du överblick över projektets olika delar:

Permanent eller bara vid fint väder?

Innan du bygger måste du bestämma placeringen. Ska uteköket stå under ett permanent tak kan du mycket väl bygga alltihop av trä. Men ska det stå under bar himmel så måste övertäckningen vara inplanerad och bänkskivan av ett material som tål väder och vind. Och ska det kunna flyttas runt i trädgården beroende på var det är lä och sol, så är det lönt att investera i kraftiga hjul av bra kvalitet, så att köket enkelt kan flyttas runt och låsas så det står stadigt.

Det är också värt att fundera på hur stor plats uteköket får ta. Har du gott om plats på terrassen kan ett permanent utekök nära matbordet ge hela familjen möjlighet att samsas om matlagningen. För den lilla terrassen, där det är en större "strid" om platsen, kan ett flexibelt kök som enkelt kan fällas ihop och plockas undan vara en bättre lösning.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv en pizzaugn till terrassen


Vilka alternativ finns det för bänkskivan?

Rostfritt stål, zink, betong, granit eller handbrända klinker är lämpliga material till en bänkskiva utomhus. Det går lätt att göra rent och den kan hålla för väder och vind. Tänk dock på att särskilt betong väger en hel del, så det lämpar sig främst för utekök med en fast planering i trädgården eller som bara ska rullas runt på stenplattor, hårt packad gräs eller trädäcket.

En bänkskiva av trä är både enkel och billig att bygga. Men om du väljer det så ska du tänka på att kräver löpande underhåll och att du dessutom ser till att köket är övertäckt den mesta av tiden. Annars kommer bänkskivan snabbt att bli illa medfaren. Undvik tryckimpregnerat trä - det fungerar inte på ytor som har kontakt med livsmedel. Välj istället hyvlat trä och heltäckande färg.


Hur mycket förvaringsutrymme?

Förvaringsutrymme måste du ha. Är ditt utekök stort och står under tak kan du bespara dig många rundor fram och tillbaka till köket inne i huset genom att planera in gått om plats, t ex på hyllor och i skåp med luckor så att all köksutrustning som du behöver har sin fast plats utomhus.

Men även på den lilla avlastningsbänken vid grillen kan du med lite klurighet bygga in smarta detaljer som ger utrymme för de saker du behöver för att laga mat. På bänkskivan finns det plats för en låda med de saker du behöver till grillen. Undertill kan du göra hyllplan till tallrikar och fat och sådant som står ute permanent, t ex grillstart och grillkol eller gasflaskor till grillen. Och på sidorna kan du sätta krokar till grillverktygen och kanske en hållare till hushållspappret.


Med eller utan köksvask?

En vask i bänkskivan ger förutsättning för att flytta i stort sett all matlagning utomhus. Då kan du både tvätta händerna, skölja grönsaker och rengöra porslinet efter maten. En bänkskiva av trä är det bara att såga ett hål i, men om du t ex gjuter bänkskivan av betong måste du veta exakt var vasken ska sitta så att du kan anpassa din gjutform efter det. Du kan också välja den dyra lösningen med en bänkskiva av rostfritt stål med inbyggd vask som bara behöver monteras på en trästomme.

När det gäller anslutning av vatten är den enklaste lösningen att dra en vattenslang från en utkastare utomhus och koppla den till kranen på uteköket. Du kan också välja att göra en fast installation. Det är lite mer besvärligt men säkrar att de rör som används är gjorda för ändamålet och inte förstör det vatten du använder till matlagning och kanske att dricka.

När det gäller avloppet från köket har du också två alternativ. Antingen kan det gå till en hink som står under vasken. Eller kan du välja en fast installation som går till en avloppsbrunn. Det är en praktisk men också mer kostsam lösning, eftersom du kanske behöver ta hjälp av en fackman.


Med eller utan tak?

Till det lilla mobila uteköket kan du mycket väl nöja dig med ett stort parasoll som en enkel och flexibel lösning. Om ditt utekök ska stå permanent under bar himmel, kan du med fördel fundera på om du ska bygga ett tak över.

Taket skyddar delvis konstruktionen från väder och vind. Och det betyder också att du slipper bära in all maten om det skulle komma en liten skur. Och är taket tillräckligt stort kan du till och med stå kvar därunder och torrskodd fortsätta laga mat. Ett överbyggt utekök har dessutom den fördelen att det kan erbjuda lite skugga så att matvarorna inte ligger direkt i solljus.


Få den bästa inredningen

Precis som med ett kök inomhus fäller det först och främst att tänka på uteköket som en funktionell arbetsplats. Och ur det perspektivet är det likgiltigt om du väljer att bygga ett utekök med massor av detaljer eller en mindre arbetsbänk bredvid grillen.

Förutom att välja lämpliga byggnadsmaterial, gäller det också att tänka på vad du behöver och hur detta ska placeras i förhållande till varandra, så att utrymmet utnyttjas optimalt och så att uteköket blir bästa möjliga arbetsplats.

På ritningen här nedan kan du klicka dig runt och läsa mer om inredning och smarta detaljer.

Bänkskiva

Har du plats för det så välj en bänkskiva med plats för både matvaror, en stor skärbräda och så att ni kan stå två personer vid bänken samtidigt. Och är grillen inbyggd så planera också för plats för avställningsyta vid sidan om den.

Hyllor

Öppna hyllor gör det enkelt att snabbt komma åt de saker som du ska använda. Under bänkskivan kan det finnas plats för större saker som uppläggningsfat, kastruller, grillkol etc. Och bygger du en hög vägg på baksidan av bänkskivan kan du sätta smala hyllor med plats för kryddor, marinader och andra grilltillbehör.

Skåp

I stora, fasta utekök är det en bra idé att ha vanliga skåp, så att köksgrejorna inte blir smutsiga av att stå utomhus.

Kroge mm.

Udnyt udekøkkenets sider til at hænge grilltang, grillhandsker og viskestykker op. Og tænk evt. også en køkkenrulleholder ind.

Sopor

En helt vanlig hink som står på marken fungerar alldeles utmärkt som soptunna. Satsar du på ett stort kök som du räknar med att använda större delen av sommaren, kan du fundera på att bygga in sophinken i själva köket. Då står den inte och tar plats på terrassen eller trädäcket.

Grill

Grillen är i regel helt central i uteköket. Därför kan du välja att bygga in den i bänkskivan och dessutom göra plats för gasflaska eller grillkol. Då har du allt på en plats. Men fundera på om du kan göra en flexibel lösning så att det enkelt går att byta ut grillen mot en nyare modell. Är uteköket fristående är en inbyggd grill inte alltid en lika bra idé. För då kan den inte flyttas om t ex röken kommer rakt över middagsbordet.

Plattor

Med en platta kan du också koka grönsaker, potatis, ris eller pasta i ditt utekök. Du kan välja att bygga in en gasbrännare i själva bänkskivan, men den enklaste och mest flexibla lösningen är en kokplatta på el eller gas som du kan ställa på bänken när du ska använda den.

Pizzaugn

Med en pizzaugn i ditt utekök kan du baka äkta, autentiska pizzor som både doftar och smakar som i Italien.

Du kan mycket väl bygga en pizzaugn utomhus själv.

Det behöver varken vara svårt eller dyrt, och det finns många fördelar med att bygga en vedeldad pizzaugn jämfört med en gas pizzaugn köpt på en byggmarknad.

Du kan t ex återvinna askan från en hemmabyggd pizzaugn.

Det finns flera olika alternativ när du ska bygga din egen pizzaugn.
Du kan t ex bygga en murad pizzaugn eller gjuta en enkel pizzaugn med perlit med hjälp av en pilatesboll.

Här kan du se alla våra byggbeskrivningar på pizzaugnar: Pizzaugn utekök

Utetak

Du får mycket större glädje av uteköket om det står under tak - gärna med en stor takfot. Då är både du och matvarorna skyddade mot regn och direkt solljus. Alternativt kan du använda ett stort parasoll.

Vask

En vask är en stor bonus i uteköket - även om det bara är kallt vatten i kranen. Vatten och avlopp kan fixas enkelt med en vattenslang och en hink, eller mer lyxigt med vattenrör och avrinning till en brunn.

Hjul

Sätter du hjul under köket har du möjlighet att flytta runt det. Det är dock främst aktuellt på mindre modeller. Använd kraftiga hjul som kan låsas så att köket står helt stilla.

El

Ett eluttag i närheten av uteköket ger möjlighet att ansluta kokplatta och köksmaskiner.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök