Läckert grillbord av återvunnet trä

Bra kvalitet och läcker design behöver inte kosta en förmögenhet. I den här beskrivningen bygger vi ett grillbord av återvunnet trä för bara 300 kronor.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
10 dagar
Pris
1.800 kronor

Intro

Trä från Afrikas tropiska regnskogar är väldigt vackert. Samtidigt är träet något av de mest hållbara materialen du överhuvudtaget kan arbeta med. Men regnskogen skövlas dessvärre snabbt. Därför rekommenderar vi dig att gå på jakt efter återvunnet trä. Där är skadan redan skedd, träden är redan fällda, så nu gäller det att få ut så mycket som möjligt av dem.

Vi har fyndat det trä som vi har använt till att bygga detta snygga och hållbara grillbord. Det är av träslaget azobé. I många år har det använts i en nu nedlagd äppelplantage. Vi har givit det nytt liv – och fått en unik möbel till trädgården.

LÄS OCKSÅ: Bygg själv en pizzaugn ute

Precision är avgörande

Grillbordet är simpelt konstruerat, men det krävs extrem noggrannhet för att få det att se bra ut. Alla delar måste nämligen passa helt perfekt ihop.

Du får användning för bra verktyg, och de måste vara rejäla, för azobéträ är hårt som betong – det förstörde både sågklingor, proppborr och frässtål. Du behöver också en hel del tålamod när du ska få de många ribborna att passa i ramarna.

Instruktion

01
Stolparna sågas till i de rätta måtten 4 Steg

Grillbordet består av två rejäla ramar. De sammanfogas och hålls ihop av fyrkantiga ribbor.

Vi använder inga spik eller skruvar när vi bygger ihop bordet. Det hela hålls ihop av ribbor och lim. För att det ska fungera måste delarna sågas med enorm precision, så att alla fogarna passar ihop.

Du behöver en bordcirkelsåg för att såga till de stenhårda azobéstolparna med största möjliga precision.

1

Träet har legat på tork. Nu är det dags att såga upp det. Först dras det värsta lagret smuts av med en lacksickel.

2

Stolparna sågas till grovt i alla fyra sidor. Använd en grov 24-tandsklinga på bord-cirkelsågen. Träet sågas inte till i de slutgiltiga måtten ännu.

3

Ben (A) och reglar (B) sågas till. Här använder vi en klinga med 60 tänder. Den ger ett fint snitt. De slutgiltiga måtten på ben och reglar är 4,3 x 4,3 cm. Ribborna är 1,8 x 1,8 cm.

4

Vi är nu klara med bordcirkelsågen. Vi har kortat av benen (A), så att de är 60 cm långa. De tvärgående reglarna (B) och ribborna (C) väntar vi med att såga till i längden.

02
Spåren för ribborna fräses 4 Steg

Nu ska vi fräsa spår i de tvärgående reglarna (B), som ribborna (C) ska vila i. Det är ett tidskrävande arbete, och precision är viktigt.

Man kan använda en kapsåg till att såga spåren, men vi använder en handöverfräs, då det garanterar att spåren blir helt identiska.

Vi har gjort en mall av en MDF-skiva. Den ser till att det blir samma avstånd mellan spåren, och att spåren får samma bredd och djup, så att de passar till ribborna (C).

1

Reglarna (B) tejpas ihop. De som ska utgöra den översta hyllan och de som ska sitta nederst tejpas ihop parvis.

2

Det första spåret fräses. Det ska finnas plats för en tapp på 3 cm i ändarna av reglarna (B). Den tvärgående pinnen i mallen sätts på i föregående spår när vi fräser ut för de 57 ribborna. Spåren blir 8 mm djupa.

3

Spåren rensas. Botten av frässpåret är plant, men kanterna kan flisa en smula. De bör rensas med ett nyslipat stämjärn.

4

De fyra vågräta reglarna (B) kortas av. Reglarna ska vara 137,4 cm, och det ska finnas plats för de 3 cm långa tapparna. En ribba (C) håller reglarna på plats så att de kan sågas i exakt samma längd.

03
Tappfogarna anpassas 8 Steg

Då vi eftersträvar ett elegant utseende ska våra ramar monteras utan skruvar. Därför använder vi tappfogar och lim. Vi borrar även hål genom tappfogarna, och sätter dymlingar i hålen för att få extra styrka och hållbarhet.

Tappfogarna kräver stor precision, och stämjärnet måste vara knivskarpt för att kunna äta sig igenom det stenhårda träet.

Bordet kan så klart även byggas med skruvar och beslag om du inte har lust att göra tappfogar.

1

Tapparna på reglarna (B) sågas. Från bägge sidor av ämnet sågas ett antal parallella spår som huggs bort. Tapparna ska vara en tredjedel av ämnets tjocklek.

2

Tappen mäts upp på benen (A). Det sågas ett snitt på ca. 5 mm i topp och botten. Märk upp vad som ska huggas bort på alla fyra benen (A).

3

Kistorna i benen (A) förborras. Tapparna är 3 cm, men vi gör kistorna 3,3 cm, så att vi är säkra på att det finns tillräckligt med plats. Med borrstativ är det lätt att få hålen helt raka.

4

Hålet huggs ut längs kanten. Håll stämjärnets plana sida mot kanten. Byt till ett mindre stämjärn om det behövs.

5

Hålen för dymlingarna borras. Hålen ska vara helt precisa. Sätt eventuellt borrmaskinen i ett borrstativ för maximal precision.

6

Reglarna (B) slipas med en bandslip. Börja med korn 60, och fortsätt med 120 och 180. Till sist hyvlas de skarpa kanterna.

7

Dymlingarna borras. Använd ett proppborr till att borra dymlingarna som ska hjälpa till att hålla ihop konstruktionen.

8

Tappfogarna låses med dymlingar. Sätt ramen i press, och stryk dymlingarna omsorgsfullt med lim och slå dem på plats.

04
Ribborna limmas fast och oljas in 5 Steg

Vi har nu nått sista etappen för vårt grillbordsbygge - och det är det mest spännande. Vi ska nämligen få de många ribborna att passa i ramarna, så att bordet kan stå.

När ribborna är anpassade i längd och fastlimmade i ramarna, är grillbordet nästan färdigt.

Avslutningsvis behandlar vi bordet med linolja med fungicider för att slippa svampangrepp.

1

Ribborna (C) sågas till i längden. Vi behöver totalt 57 ribbor.

2

Bordet sätts i spänn. Det limmas fast ett par ribbor (C) i varje ände av bordet i topp och botten. Det säkerställer att avståndet är korrekt, och håller bordet på plats.

3

Ribborna (C) limmas fast. Försök inte tvinga ribborna på plats. Då kan träet spricka. Ge dem istället en omgång med bandslipen tills de passar.

4

Bordet behandlas med linolja. Even tuella limrester slipas bort. Den nya nyansen talar verkligen för sig själv!

5

Nu är grillbordet klart. Linoljan ger ett optimalt skydd mot väder och vind, och det hårda tropiska träet är rustat för att klara våra fyra årstider.

Material

  • 4 ben (A) à 60 cm, 4,3 x 4,3 cm
  • 4 tvärgående reglar (B) à 137,4 cm, 4,3 x 4,3 cm
  • 57 ribbor (C) à 45 cm, 1,8 x 1,8 cm
  • MDF-skiva till mall
  • Skifferskiva
  • Trälim
  • Linolja
  • Dymlingar

Specialverktyg

  • Bordcirkelsåg
  • Överhandsfräs
  • Lacksickel
  • Proppborr
  • Bandslip
  • Ev. pelarborr/borrstativ

Tidsförbrukning

Träets hårdhet och kravet på precision gör arbetet tidskrävande. Vi har spridit ut arbetet över ungefär tio dagar.

Pris

Ca. 300 kr. för material. Ca. 1.500 kr. i kostnad för förstörda verktyg, sågklingor och liknande.

Svårighetsgrad

Precision är avgörande, och träet är inte så lätt att arbeta med.

Ritning

Totalt 57 ribbor (C) håller ihop grillbordet. Det är viktigt att alla delar av bordet är millimeterprecisa.

Reglarna (B) i grillbordet tappfogas in i benen (A), och ribborna (C) vilar i frästa spår i reglarna.

3D-modell

3D-modell

Grillbänk

Grillbänken består av två stabila ramar. De förbinds och hålls ihop av fyrkantiga reglar.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Stolparna sågas till.

Stolparna sågas till med rätt mått.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bänken sätts ihop.

Ramarna sätts ihop och tappfogarna låses med plugg.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

VERKTYG: Så här använder du kap-/gersågen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder sågen, så att du kan använda den fullt ut. Kapsågen är genialisk när du ska såga många likadana korta snitt tvärs över brädor och reglar. Du kan både såga raka, gerade och vinklade snitt i bl a trä, metall, fibercement och laminat – rakt igenom eller exakt så djupt som du vill.

TIPS: Stoppkloss för kapsågen

TIPS: Tydlig markering på mörkt trä

VERKTYG: Så här använder du bandslipen

I den här videon kan du se allt om hur du använder bandslipen – den grövsta och mest kraftfulla av alla slipmaskiner. Använder du bandslipen för den första slipningen av väldigt ojämna och stora ytor, kan du spara mycket tid och kraft.

Tips & Tricks

Smart mall ger samma djup överallt

Ribborna (C) sitter i frässpår i reglarna (B). För att spåren ska bli identiska bygger vi en smart mall.

Mallen består av en bit MDF-skiva, i vilken vi har fräst ett spår som motsvarar ribbornas bredd. Skivan är monterad på två läktstumpar, som sitter i samma bredd som reglarna när de ligger i par. Vi har fräst ett spår i läkten, där vi har skjutit in en pinne under MDF-skivan. Den pinnen vilar i det föregående spåret när vi fräser, och säkerställer att alla spår blir likadana.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Utekök