Intro
Instruktion
01
Börja med mallen
10
Steg
Kupolens form är en perfekt halvcirkel. Formen skapas genom att gjuta perlit runt en pilatesboll. För att upppnå de höga temperaturer som behövs för att kunna baka pizzor, byggs kupolen upp av flera olika lager.
Den här ugnen har ett skal av perlit, som därefter har täckts med ett tjockt lager puts, som till sist dekoreras med mosaik.
Mallen till kupolen är i det här fallet en pilatesboll med en diameter på 90 cm. Skär ett hål med en diameter på ca 89 cm i en skiva, så att halva bollen syns, samtidigt som bollen sitter fastklämd.
Mallen till förkammaren görs av spånskiva som därefter kläs med masonitskivor. Masoniten ska sitta så nära pilatesbollen som möjligt. Skär eventuellt till en mall av papp först.
I änden av förkammaren sätts en skiva som avslutning. Den skivan ska vara 10 cm större än själva förkammaren.
Till sist viras kupolen och förkammaren in i plastfolie. Det gör det lättare att skilja perlitskalet och mallen åt till sist.
Börja med att göra en kant längs kupolens botten. Perlitlagret ska vara 7-10 cm tjockt överallt. Blandningsförhållandet mellan cement och perlit är 1:5.
Det är viktigt att perliten packas ordentligt men pressa inte så hårt att bollen trycks ihop. Använd en putsbräda för att forma och putsa perliten.
När perliten har satts på demonteras det tillfälliga skorstensröret. Därefter kläs hela kupolen in i plast för att optimera härdningsprocessen.
Efter 48 timmar tas pilatesbollen och mallen till förkammaren bort, så att kupolen kan härda färdigt. Det tar omkring 5 dygn innan kupolen är redo för efterbehandling.
Gör en mall till ugnens botten som är lika stor som kupolens utsida. Här har mallen gjorts av MDF och masonit.
Plattans tjocklek är ca 7 cm. Lägg plast över perliten för att optimera härdningsprocessen även här.
02
Gjut din egen platta
4
Steg
Plattan som ugnen ska stå på gjuts ny, så att den passar till din ugn. Du måste komma ihåg att göra plats för teglet som ska rama in ingången till ugnens förkammare.
Den här plattan gjuts lite grov eftersom den sedan ska kaklas, men det går också att använda färgad cement, slipa betongen eller något annat. Se till att armera plattan ordentligt och håll torktiden!
Bygg en gjutform av plywood och brädor. Betongplattan bör vara minst 4 cm tjock. Blanda första hälften ganska vått och lägg därefter på armeringsnätet. Andra hälften blandas torrare så att det kan formas lättare.
Slå på sidorna på gjutformen med en hammare så att eventuella luftbubblor vibreras ut från betongen och täck därefter över med plast.
Betongen ska härda i minst fem dygn innan den är färdig för montering, men har faktiskt härdat färdigt först efter en månad.
03
Bygg ett stabilt underrede
11
Steg
Ugnen ska så högt upp att du kan se vad som händer inne i ugnen – utan att få ont i ryggen. 110 cm till ugnens botten är en bra utgångspunkt.
Själva stommen som den gjutna betongplattan och ugnen ska stå på, kan göras av många olika material. Muras den upp, se då till att göra ett bra fundament, så att det hela inte ger sig för den tunga ugnen.
En trästomme kan mycket väl bära ugnen om den som här görs ordentligt. De stående stolparna har en dimension på 95 x 95 mm, medan 45 x 95 mm reglar har använts till resten av konstruktionen.
Underredet kan även muras upp. Här har gjutits ett randfundament som lecablocken muras upp på. Därefter kan lecablocken putsas om man så önskar.
Mallen som gjordes under provmonteringen klipps ut och överförs till de eldfasta stenarna som du först har lagt upp.
För att kunna göra rundningen kapas stenarna med en vinkelslip med diamantkapklinga istället för med en våtkap.
Numrera stenarna när de har kapats till, så du har koll på ordningsföljd och upp-/nersida när de ska läggas.
Lägg de eldfasta stenarna på bottenplattan – de ska bara ligga löst. Till sist monteras kupolen på botten, som redan har limmats fast till betongplattan.
Använd den här teckningen som rättesnöre när det rundade valvet över öppningen ska muras. Gör plats för en fog på undersidan när du lägger upp stenarna. Tegelstenarna kan kapas med en våtkap.
Gör en provmonterning. När stenarna lagts upp så att fogarna stämmer, markeras stenarnas kant på mallen. Vinkeln på de stenar som ska kapas snett markeras också nu.
Stenarna halveras så att de blir kvadratiska. Därefter muras först sidorna upp. Se till att stenarna även fäster ordentligt på perlitdelen av förkammaren.
Sätt mallen med markeringarna på plats. Börja med att mura valvet från båda hållen, så att mittstenen blir den sista som sätts. Efter ett dygn kan mallen tas bort så att du även kan foga färdigt invändigt.
04
Putsa kupolen
4
Steg
Innan kupolen putsas finns också en möjlighet att isolera perlitkärnan med ett brandsäkert material för att ännu bättre kunna hålla värmen. Väljer du att göra det så är det viktigt att du använder keramisk isolering.
Den kan nämligen, i motsats till mineralull och glasull, klara temperaturer på över 1.200 grader – utan att smälta eller falla isär. Oavsett vad du väljer är det en bra idé att klä kupolen med t ex hönsnät innan den putsas. Det säkrar att de olika materielen fäster optimalt vid varandra.
Nätet kläs över kupolen. Nätet ska ligga så nära intill kupolen som möjligt. Klipp eventuellt nätet i flera mindre delar så att det följer kupolens form så bra som möjligt.
Putsen består av 4 delar mursand och 1 del cement, som blandas med vatten tills det får en krämig konsistens som kan strykas på kupolen.
Det är viktigt att putsen är så tunn att den kommer in under nätet – dock inte så tunn att den rinner av. Om kupolen inte är isolerad är ett lager på 7-8 cm optimalt, men det måste göras i flera omgångar.
Material
Mall, platta:
- 15 mm formplywood, 122 x 244 cm
- 2 st 25 x 100 mm brädor, 3 m långa
Platta:
- 225 kg grus
- 2 säckar cement
- 1 armeringsnät på 1,5 m x 2,5 m
- Eldfasta stenar till valvet
Mall, kupol och förkammare:
- 15 mm formplywood, 122 x 244 cm
- 6 mm masonitskiva, 60 x 120 cm
- 15 mm plywoodskiva, ca 60 x 120 cm
- 1 pilatesboll, Ø 90 cm
- 3 st 45 x 95 mm reglar, 2 m långa
- Diverse spik och skruv
Kupol och förkammare:
- 2 x 100 l perlit
- 3 säckar cement
- Plastfolie
- 21 eldfasta tegelstenar till valvet
- 1 plaströr, Ø 150 mm
- Skorsten, Ø 150 mm
- 3 m² hönsnät
- Ca 125 kg mursand till putsning
SVÅRIGHETSGRAD
Mallarna kräver noggrannhet.
TIDSÅTGÅNG
3-4 dagar (+ torktider).
PRIS
Ca 4.000 kronor.
Ritning
3D-modell
Video
Tips & Tricks
Dekorera din pizzaugn
Tycker du att det blir lite för tråkigt med en grå pizzaugn finns det många alternativ för att göra den snygg och personlig.
Du kan exempelvis dekorera den med små plattor som en mosaik eller putsa den med vit cement. Väljer du mosaiken ska du limma på de små kakelbitarna med kakellim, och väljer du den snygga vita ökenkänslan kan du köpa vit cement på de flesta byggmarknader – du kan så klart även välja en annan färg, kanske någon som passar till trädgårdsmöblerna.
VIT CEMENT:
Cementen blandas med mursand och vatten. Därefter stryks den på och putsas med putsbräda. Fördelen med denna metod är att det blir lätt att täcka de sprickor som uppstår med tiden.
Håll värmen inne i ugnen
När du eldar för fullt i ugnen och bakar pizzor på löpande band, behöver du inte använda en lucka. Om du däremot vill laga mat på eftervärmen så är en lucka guld värd.
Bäst är en lucka av järn, men en sådan är det inte bara att köpa i närmaste bygghandel. Ett annat alternativ är att göra en lucka av trä, men den håller inte lika länge. Ett tredje alternativ kan vara att såga till en eldfast sten så att den passar i eller framför öppningen.
LUCKA AV JÄRN:
Finns inte i närmaste byggvaruhus, men den kan tillverkas av en plåtslagare så att den passar perfekt.