Världens enklaste pizzaugn
Vill du vara säker på att en pizzaugn är något för dig, börja då i det lilla. Den här ugnen är formad över en pilatesboll och kräver lite material. Det blir billigt, och den fungerar.

Our website does not support Internet Explorer.
To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.
Vill du vara säker på att en pizzaugn är något för dig, börja då i det lilla. Den här ugnen är formad över en pilatesboll och kräver lite material. Det blir billigt, och den fungerar.
Mathias Toftdal från Nørresundby drömde om att bygga en pizzaugn.
Han ville dock inte ge sig på att mura en stor ugn från grunden, så han sökte på nätet efter lättare lösningar. Det fann han på YouTube, där andra har gjutit pizzaugnar runt pilatesbollar för att få den runda formen utan att mura en båge. Det ville han också testa.
Här visar vi hur Mathias tog sig an projektet. Det är inte en byggbeskrivning.
Då kan du se våra byggbeskrivningar till olika slags pizzaugnar här.
Byggbeskrivningarna innehåller:
En riktig pizzaugn är dyr att bygga och kräver mycket material. Så är inte fallet med denna enkla ugn. 5 saker är faktiskt allt du behöver – och det är saker som både är lätta och billiga att skaffa.
Precis som entusiasterna på YouTube har Mathias också gjort sin gjutform av MDF-skiva och en pilatesboll. Det har han gjort genom att såga hål i en skiva och låta pilatesbollen sticka upp halvvägs genom hålet.
Bollen täcks med platsfolie, så att boll och gjutmassa inte klibbar ihop, och ungnens öppning byggs i plywood. Därefter täcks hela formen med gjutmassa.
Det är viktigt att MDF-skivan är upphöjd, så att bollen kan sitta i – och ventilen MÅSTE vända nedåt, så att det lätt går att få ut bollen igen.
Gjutmassan består av en blandning av vanlig cement och den vulkaniska glasmineralen perlit, som i konsistensen påminner lite om popcorn.
Perlit är extremt värmebeständigt – det kan tåla temperaturer över 1.100 grader. Blandningsförhållandet är fem delar perlit och en del cement.
När gjutmassan är blandad täcks pilatesbollen med ett 10 cm tjockt lager. Det ska härda i minst åtta veckor inomhus innan bollen töms på luft, och plastfolie, MDF-skiva och boll avlägsnas.
Mathias har lärt sig att det inte går att använda rör av aluminium som skorsten. Det smälte nämligen då han tände ugnen, så det måste bytas ut.
Hans plan är även att vattenskära ugnen, då den fortfarande har sin lite grova vulkaniska form.
Han var nyfiken på om hans ugn kunde baka pizzor lika bra som en riktig stenugn. Det kan den, och pizzan gräddas på två minuter! Det är något som imponerar på vänner och familj!
Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.