Bygg en murad pizzaugn på en helg

Pizzaugnen byggs av helt vanliga material från byggmarknaden. Ugnen står på 4 stolpar, muras upp av eldfast sten och isoleras effektivt innan den putsas. Se här hur du ska göra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
6.300 konor

Intro

Visst är det väl både skönt och praktiskt att kunna laga mat utomhus? Och när du blivit biten av det så är en murad pizzaugn ett måste. I pizzaugnen kan du laga all slags ugnsmat och baka bröd. För att inte tala om att du kan baka världens bästa pizza i den.

Vad kostar det att mura en pizzaugn?

Det måste inte kosta en förmögenhet att bygga en murad pizzaugn själv.

Det krävs inte heller en massa erfarenhet av att mura, och du kan använda förhållandevis billiga och enkla material.

När du följer denna byggbeskrivning får du räkna med ett totalt pris på ca 6.000 kronor för en murad pizzaugn.

Se till att vedugnen är välisolerad

Hemligheten bakom en välfungerande och effektiv murad pizzaugn är att den är mycket välisolerad.

Den ska ju verkligen kunna hålla värmen när du använder den till matlagning.

Därför ska du också baka in ett lager stenull i ugnen. Det låter kanske knepigt men det är det absolut inte. Även om du aldrig har murat så klarar du rätt enkelt av murarjobbet eftersom du ska mura pizzaugn runt mallar.

Kan man använda vanliga tegelstenar till en pizzaugn?

Du kan inte använda vanliga tegelstenar när du bygger din pizzaugn. Det beror så klart på att din stenugn blir extremt varm, och det kan vanliga tegelstenar inte klara av.

Du måste därför använda eldfast tegel till pizzaugn.

LÄS OCKSÅ: Så här eldar du i din pizzaugn

Bygg själv murad pizzaugn

Här har vi valt att bygga pizzaugn på en bordsskiva av armerad betong. Du kan naturligtvis också mura ett underrede av tegelstenar, lättbetong eller annat material. Det viktigaste är att underlaget, alltså den skiva som ugnen står på, verkligen tål hög värme. Den ska förstås också vara så stark att den tål vikten av pizzaugnen. Alla material som används finns – eller kan beställas – på närmaste byggvaruhus.

För att få fram den halvrunda öppningen och det kupolformade taket behöver du ett par mallar som stöd. De görs av trä och masonit.

Instruktion

01
Underlaget och de första stenarna 5 Steg

Vi har valt att först gjuta en armerad betongskiva och förse den med fyra stadiga ben och placera ugnen på den. Om du vill ha ett liknande underlag så kan du på gds.se hitta flera artiklar som visar hur man gjuter med armeringsjärn. Men det går lika bra att mura en sockel av tegelstenar eller lättbetong. Det viktigaste är att underlaget tål hög värme.

Vi lägger hönsnät på skivan och det ska sticka ut lite hela vägen runt. Därefter läggs eldfast bruk på med tandspackel innan teglet trycks ner.

Betongskiva till murad pizzaugn 1

Vi börjar med att lägga den armerade betongskivan på benen som har gjutits fast i marken för att stå riktigt stadigt.. Benen är av finbetong.

Eldfast bruk till murad pizzaugn 2

Därefter blandas den första portionen eldfast bruk. Det går inte åt så mycket eftersom vi bara ska täcka betongskivan och nätet med ett tunt skikt.

Hönsnätet läggs på skivan och bruket fördelas på murad pizzaugn 3

Hönsnätet läggs på skivan och bruket fördelas i ett tunt skikt med tandspackel. Hönsnätet ska sticka ut cirka 5 cm från kanterna så att det senare kan vikas upp och fästas i nätet till ugnen.

Eldfast tegel till murad pizzaugn 4

Nu läggs de eldfasta tegelstenarna i bruket. De ska läggas vågrätt och utan fog. Det får helst inte vara höjdskillnader mellan stenarna. Om det ändå är det, ska de luta bort från ugnens öppning.

När samtliga stenar har lagts på murad pizzaugn knackas de ner med en träkloss och hammare 5

När samtliga stenar har lagts knackas de ner med en träkloss och hammare så att du får en plan yta. Det är 6 stenar vid öppningen, därefter tre rader med 7 stenar samt 2 stenar längs sidorna och bakre änden.

02
Mallarna och ugnens öppning 5 Steg

För att kunna gå vidare måste du först snickra mallarna (se ritningarna). När mallarna är klara sätts de på plats på ugnens botten innan du kan mura ugnens öppning. Även nu ska du använda det eldfasta bruket som fäster fantastiskt bra på tegelstenarna och som är gjort för att tåla höga temperaturer.

Kupolmallen till murad pizzaugn 1

Så här ser kupolmallen ut när den är klar. Masonitskivorna är endast 3 mm tjocka och kan därför lätt formas. Men de är också tillräckligt starka för att klara stenarnas vikt när du murar kupolen.

Ställ de två mallarna på bottenstenarna i murad pizzaugn 2

Ställ de två mallarna på bottenstenarna i ugnen. Öppningsmallen placeras centrerat cirka 8 cm från framkanten. Kupolmallen ställs precis bakom så att den nätt och jämt rör öppningsmallen.

Mura pizzaugn själv 3

Blanda cirka 10-12 kg eldfast bruk. När bruket är klart börjar du med att mura tre stenar vid den ena sidan. Bruket torkar rätt snabbt så skevheter ska justeras så fort som möjligt.

Tegelsten till murad pizzaugn 4

Ovanpå de tre stenarna läggs en stor klick bruk som formas så att den ena sidan är lika tjock som en sten medan den andra är hälften så tjock. Lägg nästa tegelsten och gör likadant på den andra sidan.

Murad pizzaugn ovansidan 5

När bägge sidor är klara fortsätter du med ovansidan. Här går det åtta stenar som ställs på sidorna. De två yttre på varje sida ska också stöttas med formade klickar av bruk för att få rätt vinkel.

03
Mura upp ugnens kupolform 8 Steg

När ugnens öppning är klar kan du fortsätta med att mura kupolen. Men du måste räkna med att det blir nödvändigt att delar några av stenarna i mindre bitar för att få dem att passa. Till det har du stor nytta av en murarhammare.

Eftersom denna murning resulterar i ugnens insida är det inte så noga med utseendet. Det är emellertid viktigt att det blir tätt överallt. Därför ska du inte spara på bruket. Pressa in det överallt i alla fogar mellan stenarna.

Kupolen till pizzaugn muras upp 1

Nu ska kupolen muras upp. Det kommer att gå åt ytterligare 10-15 kg bruk. Mura upp stenarna så att de vilar mot mallen.

Snåla inte på bruket utan lägg på rikligt runt varje sten på murad pizzaugn 2

Snåla inte på bruket utan lägg på rikligt runt varje sten. Det blir nödvändigt att hugga bort lite från några stenar i takt med att du närmar dig toppen på kupolen.

Stenarna till murad pizzaugn kan rätt lätt formas med en murarhammare 3

Stenarna kan rätt lätt formas med en murarhammare. Har du ingen sådan kan du hacka bort bitar med hammare och mejsel eller såga med vinkelslip.

När du lägger stenarna till murad pizzaugn så att de vilar mot mallen får du rätt form 4

När du lägger stenarna så att de vilar mot mallen får du rätt form på kupolen. Undvik hål mellan stenarna. Lägg i mindre bitar och fyll upp med mer bruk.

Skorstenen till murad pizzaugn ska på plats 5

Innan du avslutar murningen av kupolen ska skorstenen på plats. Röret ställs precis bakom öppningen där det vilar på masonitmallen. Fixera röret med ett par stenar tills det står rakt.

När röret står som det ska fortsätter du murningen av pizzaugnen 6

När röret står som det ska fortsätter du murningen. Som du kan se på bilderna behöver det inte bli snyggt. Det är däremot otroligt viktigt att det blir tätt.

Kupolens övre del på murad pizzaugn görs klar med ett tjockt lager bruk 7

Kupolens övre del görs klar med ett tjockt lager bruk. Kolla nu noga att alla fogar verkligen har fylls helt med bruk.

Bruket på murad pizzaugn ska få tid att härda 8

Slut för i dag. Nu ska bruket få tid att härda. Fyll vatten i hinken och ställ den som tyngd på toppen av kupolen under tiden bruket härdar över natten.

04
Isolering, nät och putsning 7 Steg

När den inre väggen i stenugnen fått härda över natten kan du fortsätta med att göra det isolerande skalet. Till det behöver du stanniol och 45-50 mm tjock isolering som hålls på plats av hönsnät.

Hönsnätet läggs dubbelt så att de två olika putsskikten har något att fästa på. Nätet över kupolen hålls på plats när det har virats ihop med det nät som sticker ut under bottnen.

När bruket fått härda över natten är det dags att fortsätta med murad pizzaugn 1

När bruket fått härda över natten är det dags att fortsätta. Den murade bågen över öppning är självbärande och mallen kan tas bort.

Lägg stanniol över hela kupolen till murad pizzaugn 2

Lägg stanniol över hela kupolen. När stenugnen senare används kommer stanniolen att stoppa en stor del av värmestrålningen.

Isoleringen av mineralull läggs nu över murad pizzaugn 3

Isoleringen av mineralull läggs nu över hela kupolen. Skär eller klipp till den så att den ligger tätt runt skorstenen och slutar en bit från stenbottnen.

Lägg hönsnät ovanpå isoleringen av murad pizzaugn 4

Lägg hönsnät ovanpå isoleringen men vik det först dubbelt. Tryck ner nätet en aning i isoleringen så att det håller fast den utan att förändra kupolens form. Fäst nätet nertill i bottennätet.

Lägg bruk på isoleringen till murad pizzaugn 5

Dags att lägga bruk på isoleringen. Börja nerifrån och dra bruket uppåt. Det bruk som används här kan vara rätt grovt (cement och grovt grus - 1:3).

Grovputsa hela vägen runt på murad pizzaugn 6

Fortsätt att grovputsa hela vägen runt medan du försöker få en så harmonisk form som möjligt. Det är ju grovbruket som avgör formen på stenugnen.

Finputsning av murad pizzaugn 7

När bruket har torkat cirka en timme fortsätter du med finputsning. Nu blandar du ett finare bruk av cement och sand - 1:3 - eller använder ett färdigt murbruk.

05
Avsluta med finputsning 3 Steg

Den utvändiga sidan av stenugnen ska putsas och till det används ett finare bruk. Det lönar sig nästan inte att blanda själv så köp ett färdigt murbruk som bara ska blandas med vatten. Eftersom bruket innehåller rätt mycket cement bildar det ett hårt skal som skydd mot väder och vind.

För att få en fin yta fördelas bruket först så bra som möjligt med slev och händer. Därefter görs det slätt med en fuktig svamp. Ju noggrannare du är, desto snyggare blir din stenugn!

Bearbeta ytan av murad pizzaugn med en våt svamp 1

Bearbeta ytan med en våt svamp. För svampen i cirklar och låt bli att trycka. Du får prova dig fram för att se hur våt du ska göra svampen innan du putsar.

Ta god tid på dig när du putsar ytan på murad pizzaugn 2

Ta god tid på dig när du putsar ytan. Om du är noggrann och strävar efter en slät yta utan svackor så kan du få en stenugn som ser ut att vara gjord av en murare …

Pizzaugn: Bygg en murad pizzaugn på en helg 3

Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya pizzaugn. Lät bruket härda cirka tre veckor innan du börjar försiktigt med endast små bål så att du inte tokeldar.

Om du senare tröttnar på att ugnen är cementgrå så kan du efter ett år kalka den eller måla den med specialfärg för cement – fast endast på utsidan.

Material

Du behöver:

 • 90 eldfasta tegelstenar
 • 75 kg eldfast bruk
 • 10 meter hönsnät
 • 2 m2 mineralull (50 mm)
 • 2 säckar cement (à 25 kg)
 • 6 säckar sand (à 15 liter)
 • 5 säckar grus, 0-16 mm (à 15 liter)
 • Material till kupolmall
 • Material till öppningsmall
 • Skorstensrör

Tidsförbrukning

Du kan bli klar på två dagar.

Pris

Materialet till denna stenugn går på cirka 6000 kr.

Svårighetsgrad

Det är ganska enkelt att bygga en murad pizzaugn när mallarna har satts på plats.

Ritning

Mall till ugnsöppning

Såga till två plywoodskivor så att de blir 45 cm långa och 26 cm breda. Såga därefter av de två översta hörnen i en båge, se mått på ritningen. Det är viktigt att du använder ett material som inte suger till sig fukt. Om mallen suger fukt, slår den sig och blir större och blir svår att få ut. De två skivorna sätts ihop med sex klossar som ska var 5 cm breda. Passa också på att borra ett par hål i fronten så att du kan dra ut mallen efter murning.

Mall till kupol

• Träskiva till botten
• 1 list, 21 x 21 mm, 80 cm
• 6 lister à 35 cm
• 1 lodrät list som anpassas så att mallens totala höjd blir 40 cm
• 4 masonitskivor (3 mm) à 15 x 120 cm

Listerna spikas fast på bottnen och masonitskivorna fästs så att det bildas en kupol.

3D-modell

Murad pizzaugn som byggsats
3D-modell

Pizzaugn byggsats

Här byggs en Luego-stenugn.

Öppna 3D-modell
Botten och ben på murad pizzaugn
3D-modell

Botten och ben på stenugnen

Första uppgiften är att gjuta stolparna stadigt i marken.

Öppna 3D-modell
Murning av pizzaugnens öppning
3D-modell

Murning av ugnens öppning

Till öppningen används eldfast bruk, som vidhäftar de eldfasta stenarna runt om mallen.

Öppna 3D-modell
Murning av pizzaugnens kupol
3D-modell

Murning av ugnens kupol

Kupolen består av anpassade stenar och eldfast bruk.

Öppna 3D-modell
Isolering, nät och putsning av murad pizzaugn
3D-modell

Isolering, nät och putsning

Kupolen har tillförts staniol, isolering, hönsnät och puts.

Öppna 3D-modell

Video

TIPS: Undvik etsningsskador

TEKNIK: Gjutna stolpar

Med stöttor får du dem helt raka, medan betongen härdar

TIPS: Blanda tunt bruk

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln nu

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Pizzaugn