Intro
Instruktion
01
Underlaget och de första stenarna
5
Steg
Vi har valt att först gjuta en armerad betongskiva och förse den med fyra stadiga ben och placera ugnen på den. Om du vill ha ett liknande underlag så kan du på gds.se hitta flera artiklar som visar hur man gjuter med armeringsjärn. Men det går lika bra att mura en sockel av tegelstenar eller lättbetong. Det viktigaste är att underlaget tål hög värme.
Vi lägger hönsnät på skivan och det ska sticka ut lite hela vägen runt. Därefter läggs eldfast bruk på med tandspackel innan teglet trycks ner.
Vi börjar med att lägga den armerade betongskivan på benen som har gjutits fast i marken för att stå riktigt stadigt.. Benen är av finbetong.
Därefter blandas den första portionen eldfast bruk. Det går inte åt så mycket eftersom vi bara ska täcka betongskivan och nätet med ett tunt skikt.
Hönsnätet läggs på skivan och bruket fördelas i ett tunt skikt med tandspackel. Hönsnätet ska sticka ut cirka 5 cm från kanterna så att det senare kan vikas upp och fästas i nätet till ugnen.
Nu läggs de eldfasta tegelstenarna i bruket. De ska läggas vågrätt och utan fog. Det får helst inte vara höjdskillnader mellan stenarna. Om det ändå är det, ska de luta bort från ugnens öppning.
02
Mallarna och ugnens öppning
5
Steg
För att kunna gå vidare måste du först snickra mallarna (se ritningarna). När mallarna är klara sätts de på plats på ugnens botten innan du kan mura ugnens öppning. Även nu ska du använda det eldfasta bruket som fäster fantastiskt bra på tegelstenarna och som är gjort för att tåla höga temperaturer.
Så här ser kupolmallen ut när den är klar. Masonitskivorna är endast 3 mm tjocka och kan därför lätt formas. Men de är också tillräckligt starka för att klara stenarnas vikt när du murar kupolen.
Ställ de två mallarna på bottenstenarna i ugnen. Öppningsmallen placeras centrerat cirka 8 cm från framkanten. Kupolmallen ställs precis bakom så att den nätt och jämt rör öppningsmallen.
Blanda cirka 10-12 kg eldfast bruk. När bruket är klart börjar du med att mura tre stenar vid den ena sidan. Bruket torkar rätt snabbt så skevheter ska justeras så fort som möjligt.
Ovanpå de tre stenarna läggs en stor klick bruk som formas så att den ena sidan är lika tjock som en sten medan den andra är hälften så tjock. Lägg nästa tegelsten och gör likadant på den andra sidan.
03
Mura upp ugnens kupolform
8
Steg
När ugnens öppning är klar kan du fortsätta med att mura kupolen. Men du måste räkna med att det blir nödvändigt att delar några av stenarna i mindre bitar för att få dem att passa. Till det har du stor nytta av en murarhammare.
Eftersom denna murning resulterar i ugnens insida är det inte så noga med utseendet. Det är emellertid viktigt att det blir tätt överallt. Därför ska du inte spara på bruket. Pressa in det överallt i alla fogar mellan stenarna.
Nu ska kupolen muras upp. Det kommer att gå åt ytterligare 10-15 kg bruk. Mura upp stenarna så att de vilar mot mallen.
Snåla inte på bruket utan lägg på rikligt runt varje sten. Det blir nödvändigt att hugga bort lite från några stenar i takt med att du närmar dig toppen på kupolen.
Stenarna kan rätt lätt formas med en murarhammare. Har du ingen sådan kan du hacka bort bitar med hammare och mejsel eller såga med vinkelslip.
När du lägger stenarna så att de vilar mot mallen får du rätt form på kupolen. Undvik hål mellan stenarna. Lägg i mindre bitar och fyll upp med mer bruk.
Innan du avslutar murningen av kupolen ska skorstenen på plats. Röret ställs precis bakom öppningen där det vilar på masonitmallen. Fixera röret med ett par stenar tills det står rakt.
När röret står som det ska fortsätter du murningen. Som du kan se på bilderna behöver det inte bli snyggt. Det är däremot otroligt viktigt att det blir tätt.
Kupolens övre del görs klar med ett tjockt lager bruk. Kolla nu noga att alla fogar verkligen har fylls helt med bruk.
04
Isolering, nät och putsning
7
Steg
När den inre väggen i stenugnen fått härda över natten kan du fortsätta med att göra det isolerande skalet. Till det behöver du stanniol och 45-50 mm tjock isolering som hålls på plats av hönsnät.
Hönsnätet läggs dubbelt så att de två olika putsskikten har något att fästa på. Nätet över kupolen hålls på plats när det har virats ihop med det nät som sticker ut under bottnen.
När bruket fått härda över natten är det dags att fortsätta. Den murade bågen över öppning är självbärande och mallen kan tas bort.
Lägg stanniol över hela kupolen. När stenugnen senare används kommer stanniolen att stoppa en stor del av värmestrålningen.
Isoleringen av mineralull läggs nu över hela kupolen. Skär eller klipp till den så att den ligger tätt runt skorstenen och slutar en bit från stenbottnen.
Lägg hönsnät ovanpå isoleringen men vik det först dubbelt. Tryck ner nätet en aning i isoleringen så att det håller fast den utan att förändra kupolens form. Fäst nätet nertill i bottennätet.
Dags att lägga bruk på isoleringen. Börja nerifrån och dra bruket uppåt. Det bruk som används här kan vara rätt grovt (cement och grovt grus - 1:3).
Fortsätt att grovputsa hela vägen runt medan du försöker få en så harmonisk form som möjligt. Det är ju grovbruket som avgör formen på stenugnen.
05
Avsluta med finputsning
3
Steg
Den utvändiga sidan av stenugnen ska putsas och till det används ett finare bruk. Det lönar sig nästan inte att blanda själv så köp ett färdigt murbruk som bara ska blandas med vatten. Eftersom bruket innehåller rätt mycket cement bildar det ett hårt skal som skydd mot väder och vind.
För att få en fin yta fördelas bruket först så bra som möjligt med slev och händer. Därefter görs det slätt med en fuktig svamp. Ju noggrannare du är, desto snyggare blir din stenugn!
Bearbeta ytan med en våt svamp. För svampen i cirklar och låt bli att trycka. Du får prova dig fram för att se hur våt du ska göra svampen innan du putsar.
Ta god tid på dig när du putsar ytan. Om du är noggrann och strävar efter en slät yta utan svackor så kan du få en stenugn som ser ut att vara gjord av en murare …
Bruket ska få tid att härda innan du använder din nya pizzaugn. Lät bruket härda cirka tre veckor innan du börjar försiktigt med endast små bål så att du inte tokeldar.
Om du senare tröttnar på att ugnen är cementgrå så kan du efter ett år kalka den eller måla den med specialfärg för cement – fast endast på utsidan.
Material
Du behöver:
- 90 eldfasta tegelstenar
- 75 kg eldfast bruk
- 10 meter hönsnät
- 2 m2 mineralull (50 mm)
- 2 säckar cement (à 25 kg)
- 6 säckar sand (à 15 liter)
- 5 säckar grus, 0-16 mm (à 15 liter)
- Material till kupolmall
- Material till öppningsmall
- Skorstensrör
Tidsförbrukning
Du kan bli klar på två dagar.
Pris
Materialet till denna stenugn går på cirka 6000 kr.
Svårighetsgrad
Det är ganska enkelt att bygga en murad pizzaugn när mallarna har satts på plats.