Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Använd ett gratis 3D-ritprogram och få perfekt resultat!

Skriv ut Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Sätt dig en förmiddag vid din dator för att se hur din nya redskapsbod kommer att se ut. Byt gärna ut fasaden eller färgerna och ändra storleken och bestäm dig sedan. Med ett gratis ritprogram kan du enkelt göra en modell och sedan bygga enligt ritningen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
0 kronor
Gratis ritprogram: Du kan t ex rita ditt nya trädgårdsskjul i ett gratis 3D ritprogram innan du bygger det.

Du kan t ex rita ditt nya trädgårdsskjul i ett gratis 3D ritprogram innan du bygger det.

Intro

Nu är det slut med att köpa för lite virke eller för många stenplattor bara för att du har missat en detalj. När du ritar dina projekt i 3D ritprogram innan du börjar slipper du överraskningar i projektet.

Gratis ritprogram – som är lätt att använda

Det finns en mängd dyra ritprogram i 3D att välja bland och några är orimligt svåra att använda sig av. Vi har här valt ett gratis ritprogram, SketchUp Make, som är enkelt och som lätt kan laddas hem.

Läs också: Mät med Google Earth

Du installerar det snabbt och med hjälp av vår lilla guide kan du sätta igång i stort sett genast. Öva dig genom att följa våra anvisningar när du ritar boden i denna artikel. Då får du en bra uppfattning om vad de olika verktygen kan användas till – innan du sätter igång med något av dina egna byggprojekt.

Jobba med SketchUp

Du kan ladda hem ritprogrammet från adressen www.sketchup.com. Om du väljer Personal Projects får du gratisversionen. Klicka på Download SketchUp Make.

När du har installerat ritprogrammet och du ska använda det måste du först välja vad för slags projekt du ska arbeta med. Du ska alltid välja korrekt skala, så därför klickar du på Architectural Design – Millimeters.

FÖRE

När du har ritat den nya boden är det dags att tala med grannarna och göra en bygganmälan till kommunen.

EFTER

Glädjen med att bygga själv är stor. Och den blir inte mindre när boden på pricken liknar den som du har ritat.

Instruktion

Jobba med SketchUp

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Versionen av Sketchup, som vi beskriver i den här artikeln, har utgått. I gengäld kan du ladda ner och använda den nyare versionen Sketchup Make v16.
Vi arbetar för tillfället med en ny och stor artikel om Sketchup, som publiceras i slutet av år 2021.

Sketchup Make 16

När du har installerat programmet och du ska använda det måste du först välja vad för slags projekt du ska arbeta med. Du ska alltid välja korrekt skala, så därför klickar du på Architectural Design - Millimeters.

När du ritar i programmet är det alltid 3-dimensionellt med 3 axlar: Rött anger längden 1, grönt djupet 2 och blått anger höjden 3. Du kan flytta dig i landskapet och zooma in och ut med verktygen som du ser på verktygslinjen.

Rita den första delen av boden

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

Precis som du måste till trävaru-firman och handla stolpar, reglar och brädor för att kunna bygga en bod eller ett Attefallshus, så ska du också här skaffa materialen först. Det innebär att du måste rita dem själv. I boden ingår bl.a 95 x 95 mm tryckimpregnerade stolpar.

Lägg märke till att stolpar på vår ritning inte har förankrats i marken. Om de t.ex. ska grävas ner 90 cm ritar du först boden 90 cm högre och flyttar sedan ner den 90 cm under den röda axeln.

1

Grundfigur – en kvadrat

Stolpen gör du genom att rita en kvadrat på 95 x 95 mm och dra ut den i längd. Välj Shape-verktyget 1, som används för att rita figurer. Klicka och dra med musen för att göra en fyrkant 2. Det är klokt att börja med den röda axeln (strecket). I Dimensions-fältet nederst till höger 3 kan du se måtten på den markerade figuren. Du kan rätta måtten genom att skriva 95;95 utan att klicka i fältet först. Tryck sedan Enter.

2

Från kvadrat till stolpe

Nu har fyrkanten fått den riktiga storleken på 95 x 95 mm. Nästa steg är är att förvandla den till en tredimensionell stolpe. Välj verktyget Push/Pull 1. Klicka på fyrkanten 2 och dra uppåt med musen. Nu växer det upp en lodrätt stolpe. Även nu skriver du exakt höjd i Dimensions-fältet 3. Stolpen ska vara 3300 mm lång, alltså 3,3 meter. Skriv 3300 och tryck på Enter.

3

Ge stolpen trästruktur

Nu sticker stolpen högt upp över underlaget. För att ge stolpen ett realistiskt utseende ger du den en yta av trä. Till höger på skärmen finns paletten Materials 1, som bland annat innehåller gruppen Wood 2. Välj t.ex.. Wood Board Cork 3. Klicka på Paint Bucket (färgpytsen) 4 och sedan på de ytor på stolpen som ska ha trämönster. Kom ihåg att den har sex ytor totalt. Använd verktygen Orbit, Pan och Zoom 5 för att komma hela vägen runt figuren.

4

Din egen byggmarknad

När stolpen är klar ska du göra den till en vara i din ”byggmarknad”. Det innebär nämligen att du kan arbeta med den som ett objekt samt att du alltid kan få en ny stolpe genom att välja den i Component-paletten till höger. Markera hela stolpen genom att dra en fyrkant runt den med Select-verktyget 1 och öppna menyn Edit. Välj Make Component 3. Nu får du dialogboxen i Create Component på skärmen. Ge den ett passande namn i fältet Name 4 och klicka på Create 5.

Nu ska vi ”bygga”

Låst innehåll

logga in or buy access eller köp tillgång för att läsa detta avsnitt

När du bygger boden i verkligheten börjar du med att resa stolparna, precis som du gör i ritprogrammet.

Materialen finns på plats så nu kan du börja med att regla upp stommen till boden. Du behöver sju stolpar på 95 x 95 mm och ett antal tvärgående brädor på 28 x 120 mm.

1

Kopiera delarna

Klicka på verktyget Select 1 och därefter på 95 x 95 mm stolpen för att välja den. Klicka sedan på verktyget Move 2. Håller ner Ctrl-knappen medan du klickar och drar med musen 3. Nu har du skapat en kopia av stolpen. Använd samma metod senare när du ska göra fler exemplar av de olika materialen. På detta sätt kan du nu skapa de sju stolpar som behövs till boden.

2

Flytta och rotera delarna

Flytta en av stolparna längs den röda axeln till hörnstolpe. Skapa sedan en kopia av en 28 x 120 mm bräda. Använd verktyget Rotate 1 för att lägga ner brädan (vrid 90° runt den lodräta axeln) och lägg den längs den röda axeln 2. Brädan är för lång, för den ska bara vara 83 cm eftersom det ska vara en dörr på framsidan. Använd verktyget Scale 3 för att kapa brädan. Klicka på kortänden och välj det mittersta handtaget 4. Dra ihop brädan till 83 cm.**

3

Korta av delarna

Upprepa steg 2 för att placera den bakre hörnstolpen 1 och sätt en bräda som förstärkning 2. Placera nu de två sista stolparna i den bakre väggen. Även nu använder du verktyget Scale för att korta av brädan 3 tills den blir lika lång som boden.

4

Placera delarna korrekt

Nu ska du göra plats för dörren. Med verktyget Scale 1 har du markerat ett avstånd på 83 cm för en bräda 2, kapat den och placerat ytterligare en stolpe 3 som kommer att utgöra den vänstra dörrkarmen. Fortsätt med stolpar till höger om dörren och sätt in en stödbräda 4 mellan högra dörrkarmen och den högra hörnstolpen. Nu börjar det snart lika en bod!

5

Koppla ihop delarna

Nu ska du sätta stödbrädor 1 mellan fram- och bakvägg. Du ska också fortsätta att sätta upp tvärgående stöd mellan stolparna både mitt på och upptill. Det är inte så viktigt vilken höjd de sätts på. Du kopierar bara de brädor som du redan har ”monterat” genom att trycka ner Ctrl-knappen medan du drar upp brädorna. De har ju redan ”kapats” till rätt längd.**

6

Mät med mätband

Nu har vi placerat alla reglar och stödbrädor på plats. Boden är dock allt för hög, faktiskt 330 cm! För att få korrekt höjd måste du använda verktyget Tape Measure 1 (mätband). Välj mätbandet, klicka längst ner vid en av hörnstolparna 2 och dra uppåt för att mäta. Här kan du tyvärr inte skriva måttet så du tvingas i stället vara noggrann med musen. Framsidan ska vara 212 cm hög (2120 mm) 3. Markera på samma sätt på de tre andra främre stolparna.**

7

Kapa delar

Använd verktyget Scale 1 till att kapa de främre stolparna till 212 cm höjd. Det gör du genom att klicka på det mittersta ”handtaget” 2 på kortänden och dra neråt med musen tills du kommer til de märken du har satt med mätbandet. Handtagen dyker upp när musen pekar på kortänden.

8

Finjustering

Nu har alla fyra hörnstolparna sågats till. På samma sätt ska du nu korta av de tre bakre stolparna 1 så att de blir 237 cm höga, för då kommer taket att få en lagom lutning.

Tips & Tricks

Skapa din egen byggmarknad

På samma sätt som du precis har skapat stolpen kan du fortsätta med att skapa modeller av resten av materialet som används för att bygga boden. Utöver 95 x 95 mm stolpar behöver du följande för att bygga boden:

 • 45 x 120 mm reglar, längd 3700 mm
 • 45 x 45 mm reglar, längd 3640 mm
 • 28 x 120 mm terrassbrädor, längd 3300 mm
 • 21 x 120 mm svart fasadpanel, längd 2500 mm
 • 15 x 860 mm plywood, längd 1920 mm, om du vill sätta en dörr i boden

Verktyg i SketchUp

Select

Det viktigaste verktyget är Select. Det används för att välja objekt och därmed basen för de flesta andra funktionerna. Klicka på Select och därefter på det som du vill välja.

Eraser

Suddgummit används naturligtvis för att ta bort något. Välj och klicka på ett streck för att ta bort det. Du kan ta bort en hel yta genom att först klicka på den och därefter högerklicka med musen och välja Erase från menyn.

Line

Med pennsymbolen kan du rita raka streck från punkt till punkt. Klicka en gång för att börja på en linje och klicka en gång till för att rita en linje mellan två punkter. Tryck sedan på ESC för att avsluta. Om du inte gör det så ritar du vidare.

Arcs

Med verktyget som ser ut som en båge kan du rita alla möjliga runda former, både enkla och avancerade. Med verktygen 2 Point Arc och 3 Point Arc, som du hittar genom att klicka på pilen neråt, kan du dra ut bågens form.

Shapes

Verktyget Shapes används för att rita figurer. Den vanligaste är en rektangel men du kan också göra cirklar och polygoner (månghörningar). Du väljer antalet sidor genom att trycka Ctrl+ och Ctrl-. Figurerna lägger sig längs den närmaste axeln.

Push/Pull

Med Push/Pull kan du ändra tvådimensionella (platta) figurer till tredimensionella. Klicka på en yta och dra med musen för att skapa en 3D-figur. Skriv exakt höjd eller längd i fältet nederst till höger på skärmen och tryck sedan på Enter.

Offset

Verktyget Offset verkar kanske underligt, men det gör det möjligt att skapa en större eller mindre kopia av en del med endast få tryck. Du gör kopian genom att välja en yta och sedan dra med musen för att bestämma storleken.

Move

Verktyget Move kan både flytta och kopiera delar. Om du vill flytta en hel figur är det viktigt att du först markera hela figuren. Väljer du endast en yta så drar du ut figuren. Håll ner knappen Ctrl för att skapa en kopia.

Rotate

Verktyget Rotate kan vrida den valda figuren längs de tre axlarna. Du kan (som med verktyget Move) låsa rörelsen längs en av axlarna genom att trycka på en pilknapp. Tryck på samma knapp för avsluta låsningen.

Scale

Verktyget Scale kan förstora och förminska den valda figuren (välj med verktyget Select). Väljs sedan Scale. Genom att dra i hörnen ändras hela markeringen medan du kan göra den bredare, högre eller djupare genom att dra i det mittersta handtaget.

Tape Measure

Verktyget Tape Measure kan mäta avståndet mellan två punkter och göra hjälplinjer. Men det kan också användas för att ändra skalan på hela modellen. Mät först med mätbandet och skriv sedan det önskade avståndet i fältet nertill till höger.

Paint Bucket

Färgpytsens funktioner känner du kanske igen från grafikpro-gram. Den använder du när du färglägger sammanhängande ytor. I SketchUp kan du ”måla” ett stort antal material, från tegelstenar och vattendrag till trä. Kom ihåg baksidan!

Orbit

Med knappen Orbit kan du gå runt in modell och flyga upp över den. Du kan också zooma in och ut med mushjulet. Zoom sker i förhållande till den punkt där markören befinner sig.

Pan

En ritning blir snabbt för stor för att kunna få plats på skärmen, särskilt om du vill studera detaljer. Med verktyget Pan flyttar du ritningen på skärmen och du kan zooma in och ut med musens hjul.

Zoom

Verktyget Zoom ger dig möjlighet att zooma in och ut och kunna se både helhet och små detaljer. Bortsett från att du kan zooma med musens hjul kan du också zooma om du klickar och drar musen.

Zoom Extends

Verktyget Zoom Extends används när du vill zooma ut för att kunna se hela modellen.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Ritprogram
Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Byggbeskrivningar: Använd ett gratis 3D-ritprogram och få perfekt resultat!
Totalt pris: null kronor
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka