Enkelt grillbord på hjul

Saknar du avställningsyta när du grillar, titta då här. Det här grillbordet har en enkel konstruktion och hjul, så att det är lätt att flytta runt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
6 timmar
Pris
700 kronor

Krokar på sidorna ger gott om plats att hänga upp grillredskapen, och de finns alltid nära till hands.

Intro

Detta grillbord har några läckra detaljer och extra utrustning som gör det till något extra. Bordsskivan får bland annat en efter-behandling för att bli mer motståndskraftig. Vi gör också ett grytunderlägg som kan sitta i bordets spår, där varma saker kan stå. Bordet får även en uppsättning hjul för att lätt kunna flyttas runt.

Instruktion

01
Så bygger du grillbordet 8 Steg

När du ska kapa reglarna är det viktigt att snitten blir vinkelräta, så att det blir lätt att sammanfoga delarna. Innan du börjar bygga ihop delarna är det en bra idé att slipa träet så att det är slätt och jämnt. Ska du måla är det en fördel att göra det innan delarna monteras.

Grillbordet består av tre ramar som görs fast med skruvar. Ovanpå skruvas reglar ihop till hyllor och bordsskiva. Ramarna fästs i långa vinkeljärn, ett i varje hörn. Här har vi valt att måla vinkeljärnen gröna.

1

Kapa reglarna i längden. Mät upp med en vinkel, så att du är säker på att snitten blir vinkelräta. Det gör det lättare att montera delarna, och du får ett snyggare resultat.

2

Träet slipas för att få en fin, enhetlig yta. Det ska du göra nu, innan delarna byggs ihop. Här används slippapper med korn 120, och slipningen går snabbt med maskin.

3

Ramarna monteras. Börja med ändstyck-ena till bordets understa ram (B och D). Det ska sitta två i varje ände, så att det finns plats till att skruva fast hjulen.

4

Ramarnas sidstycken monteras med 5 x 70 mm skruv. Förborra så undviker du att träet spricker. De andra två ramarna monteras utan en extra bit i ändarna.

5

Dra fast styckena C och E med 5 x 70 mm skruv. På de två nedersta ramarna placeras (E) ytterst och den smala (C) i mitten, så att de ligger jämns med ramens kant.

6

Borra hål i vinkeljärnen, när du har kapat dem i längden. Hålen borras med 5 mm borr och försänks genom att borra med ett lite större borr efter. Om de ska målas är det nu du ska göra det.

7

Skruva fast vinkeljärnen i hyllorna med 5 x 70 mm skruvar. Vinkeljärnen är lätt rundade i hörnet, så ramarna ska slipas till lite först. Det är lättast att sätta ihop bordet om du ställer hyllorna på högkant och monterar ett vinkeljärn åt gången. Håll vinkeljärnen på plats med ett par tvingar medan du skruvar.

8

Montera bordsskivan. Den görs fast med 5 x 70 mm skruvar i den översta ramen. Skruva evt. underifrån så slipper du synliga skruvar i bordsskivan.

Material

45 x 95 mm reglar:

 • 6 långsidor (A) à 71 cm
 • 6 kortsidor (B) à 50 cm
 • 2 mittstycken (C) à 80 cm
 • 2 korta insidor (D) à 41 cm

45 x 195 mm reglar:

 • 4 stk. à 80 cm till hyllor (E)
 • 3 stk. à 95 cm till bordsskiva (F)

Dessutom:

 • Vinkeljärn, 40 x 40 mm, 1,5 mm tjocka, 4 stk. à 80 cm
 • Sprayfärg för metall
 • Hjul, 4 stk., t.ex. Ikeas Rill
 • Skruvar, 5 x 70 mm
 • Evt. en klinkerplatta
 • Tvåkomponentslim
 • Borr-/skärolja
 • Stång/krokar för grillredskap

Tidsförbrukning

Cirka 6 timmar.

Pris

Cirka 700 kr.

Svårighetsgrad

Grillbordet är väldigt enkelt att bygga och kan byggas av alla.

Ritning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Grillbord

Få extra utrymme i uteköket med det här grillbordet.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Grunden

Konstruktionen består av 3 olika hyllor som sitter ihop i en ram.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Vinkeljärn

Vinkeljärn sätts i ramens alla hörn och är det som håller ihop konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Hjulen

Den nedersta ramen har en förstärkning så att det finns något att skruva fast hjulen i.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Upphängningsmöjligheter

En stång under bordsskivan är praktisk för att hänga saker på.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du skruvdragaren

I den här videon lär du dig allt om det mest populära gör-det-själv-verktyget. Förutom att skruva i skruvar och borra hål i många olika material, finns det massor av tillbehör som gör att du kan borra stora hål, skruva i franska skruv och spänna muttrar, försänka skruvar, slipa, polera och mycket mer.

Video

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Utekök